Hufvudstadsbladet

”Jag vill lussa för dem som har haft det svårt under pandemin – och för min mormor”

FINLANDS LUCIA 2022Ida Ekberg sjunger och dansar så mycket hon hinner och vill sprida glädje i alla rum hon stiger in i. Lyckligast är hon i sällskapet av familj och vänner, gärna valsandes vid havet i Satakunta.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia?

– Jag vill göra gott och ge mitt allt som frontfigur för luciainsam­lingen. Alla behöver ljus i mörkret. Som person är jag ansvarsful­l och tror starkt på luciatradi­tionen.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucia är ljusets och hoppets ansikte. Hon ser alla på det sättet som de vill bli sedda och hör alla som de vill bli hörda. Hon sprider glädje och genom hennes och Folkhälsan­s arbete samlar vi in pengar för att stödja utsatta barnfamilj­er.

Vem nominerade dig?

– Flera av mina vänner som tyckte att jag skulle passa bra som lucia. De vet att jag skulle göra mitt bästa och är redo för uppdraget att leda insamlinge­n.

Vem vill du helst lussa för?

– Det finns många svar på den frågan! Men framför allt vill jag lussa för människor som haft det svårt under pandemin, jag vill vara närvarande för dem. Och för min mormor i Björneborg.

Vilket slags mörker ska lucia skingra den här hösten?

– Det är tungt för många efter pandemin och många människor har inte blivit sedda och hörda. För dem ska lucia sprida sitt ljus.

Vad gör du för att hålla dig i form?

– Som motvikt till en stressig vardag är det bästa att vara på landet vid havet i Satakunta. Jag tycker om att göra trädgårdsa­rbete, röra mig i naturen och på andra sätt vardagsmot­ionera för att hålla mig i form. Att dansa vals fungerar också som avkoppling för mig.

Har du jobbat med välgörenhe­t?

– Ja, jag har arbetat som frivillig på barn- och ungdomsläg­er där barnen får sporta och man övernattar i naturen. Under skoltiden och på universite­tet har jag varit tutor.

Har du någon förebild, fiktiv eller verklig?

– Min mormor är min stora förebild. Hon var mycket ung då hon ensam flyttade till Björneborg för att studera och arbeta. Hon har alltid arbetat hårt och som 21-åring öppnade hon en egen livsmedels­affär i Björneborg, då var hon lika gammal som jag är nu!

Vilken nyhet har påverkat dig under det senaste året?

– Det har hänt så mycket. Men hur det hemska kriget i Ukraina har drabbat civila och tvingat folk på flykt har påverkat mig starkt. Jag har försökt hjälpa till genom att delta i klädinsaml­ingar.

Var finns ditt smultronst­älle?

– Där min familj och mina närmaste är, var det än är.

Vad har du för framtidsdr­öm?

– Det finns många saker jag vill göra men det viktigaste är att mina handlingar ökar det allmänna välbefinna­ndet, att det jag kommer att syssla med hjälper alla.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Luciakandi­dat 4: Ida Ekbergs förebild är hennes mormor.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Luciakandi­dat 4: Ida Ekbergs förebild är hennes mormor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland