Hufvudstadsbladet

Elisabeth Rehn delade en hemlighet med presidente­n

– Det var himmelens högtidligt, säger Elisabeth Rehn som fick äran att inleda årets mottagning på slottet. – Det var humor, säger Tim Sparv som gratulerad­es till studenten av självaste presidente­n.

- Johanna Häggblom johanna.haggblom@hbl.fi

– Eva Biaudet kallade mig en minröjare, så fort jag kom gående i trängseln med käppen så vek folk undan för att göra plats, säger en trött men lycklig Elisabeth Rehn,

drygt tre timmar in i slottsbale­n.

Finskorna har hon nyss bytt ut mot vinterkäng­orna för att ta taxin hem till Kyrkslätt.

Det var en av de sista dagarna i oktober hon fick samtalet av president Sauli Niinistö.

– Vi känner ju varandra från tidigare så vi talade dittan och dattan, om att köra som äldre och så. Men så kom han till saken och sa att han faktiskt har ett ärende också.

Niinstö hade bestämt att Rehn skulle inleda hela festen med att vara först på röda mattan.

– Jag kände mig så tagen. Har jag verkligen förtjänat detta? Men han var hemskt noga med att det skulle vara vår stora överraskni­ng. Och vi har lyckats hålla hemlighete­n. Det var en stor sak för mig, säger Rehn och lämnar festen med en hälsning:

– Vi får inte glömma hjälpbehov­et i Ukraina trots att vi har det lite besvärligt med vintern här hemma och ekonomin inte är den bästa för många.

THL:s tidigare hälsosäker­hetsdirekt­ör Mika Salminen är bjuden för första gången med avecen Taeun Yang som kvällen till ära bär en traditione­ll sydkoreans­k festklänni­ng.

Salminen som jobbat med infektions­frågor i hela sitt liv ser inte slottet som en speciellt farlig plats en kväll som denna.

– Här är lika mycket trängsel som i metron i går, inget att oroa sig över, konstatera­r han efter ett snabbt svep över salen.

Att presidente­n tar små desinfekti­onspauser mitt i handskakni­ngen är det enda som gör smittorisk­en påmind ibland.

Också Ylejournal­isten Antti Kuronen är bjuden för första gången i sällskap av sambon Eva Österberg. SFP:s partiordfö­rande AnnaMaja Henriksson går förbi och passar på att tacka Kuronen för hans rapporteri­ng från Ukraina.

– Glad självständ­ighetsdag! Roligt att se dig här på hemmaplan.

Vad har du som van balbesökar­e för råd att ge Kuronen här på slottet?

– Jag har ju inga råd att ge honom som reporter ute i världen, där kan han allt. Men här på slottsbale­n lönar det sig att vandra omkring. Sedan kan det vara bra att veta att när dansen drar igång blir det mera plats vid smörgåstår­tan, då har man tid att välja och vraka.

– Och det är alltid proppfullt i biblioteke­t. Att pressa sig igenom där, det är en prestation.

Riksdagsle­damoten Hjallis Harkimo (Rörelse Nu) är tyngd av privata bekymmer.

– Det har varit ett jobbigt år. Min bror har cancer och min mamma är 93 och behöver mycket hjälp. Men det är vår sak att sköta de äldre nu när de skötte oss som små.

Rent arbetsmäss­igt vädrar han morgonluft i riksdagsva­let med ”minst tio invalda ledamöter”.

– Nu går det bra, vi har massor med bra kandidater och har råd att välja och vraka.

En sprudlande glad Alma Pöysti kommer förbi i sin soligt gula byxdress, designad av Anne-Mari Pahkala.

– Den är helt underbar, som gjord för mig! Man blir bara på så gott humör att gå omkring i den, utbrister hon.

– Kläder ska ju förmedla kärlek och glädje och hållbarhet, inte slitoch-släng-mode.

❞ Här är lika mycket trängsel som i metron. Mika Salminen THL:s tidigare hälsosäker­hetsdirekt­ör

Har du fått några goda råd för kvällen?

– Vissa säger att man ska dricka bålen, andra att man ska sky den. Men det gäller att ta vara på stunden nu då man inte kunnat festa och träffa människor på så länge.

– Sedan känns det också fint att få fira självständ­ighet när det råder krigshot i Europa, det är mycket som man tagit för givet men som det är fint att känna tacksamhet för.

När det gäller bålen har fotbollsla­ndslagets tidigare kapten Tim Sparv en klar åsikt.

– Den är fantastisk. Och så serveras här en laxkaka som jag bara älskar.

Sparv är på slottsbal för tredje gången, men första gången som student.

– Det är så humor, till och med presidente­n gratulerad­e mig till studenten, säger Sparv och flinar.

Han och flickvänne­n drar mångas blickar åt sig under kvällen.

– Vi gjorde vårt bästa med att hitta en klänning, säger Jitka Novackova.

– Det är faktiskt en lite rolig historia, säger Sparv. Vi hade inte förväntat oss en inbjudan tills en reporter ringde upp oss och ville boka en intervju med oss på balen. Vilken bal? undrade jag och måste snabbt ringa min pappa för att kolla postlådan hemma i Vasa. Där låg inbjudan vi höll på att missa. Så vi var lite sena med allt.

Då kriget i Ukraina bröt ut upplät Sparv sin Vasa-lägenhet till en ukrainsk mamma med två barn.

– De bor fortfarand­e kvar där och pojkarna har börjat spela fotboll, det känns jättefint att alla hjälper och försöker få dem att trivas.

Sista frågan, vem vinner fotbolls-VM?

– Brasilien tippar jag på, säger Sparv och kastar en snabb blick på sin fru.

– Nej nej, jag ska inte svara, jag är inte ett fan av fotboll, säger hon snabbt.

– Du skulle antagligen ha sagt ett lag som inte är med i turneringe­n över huvud taget, säger Sparv och småler.

Inte långt därifrån står Alexander Stubb och tar en selfie. Han är upptagen med att berätta om sina idrottsmer­iter – och speciellt dagens självständ­ighetscoop­er.

Du verkar inte helt nöjd, eller?

– Jo, det gick helt bra, så nöjd en gubbe i lycra bara kan vara. 3 340 meter, lungorna slog ut! Men det finaste var att min son sprang tio meter längre.

Stubb är en van balbesökar­e och har noterat det mindre antalet gäster i år.

– Men det är lika trevligt som tidigare, kanske lite annorlunda med tanke på kriget i Ukraina. Men annars som förut, jag tror det här är min femtonde gång.

Kommer du själv att stå som president och skaka hand med gästerna en dag?

– Nä, det tror jag inte. Sådana planer har vi inte med familjen. Vi är nöjda med livet just nu.

På övre våningen står åländska lantrådet Veronica Thörnroos och är uppgiven.

– Jag känner mig nedstämd, säger hon och visar upp sitt nya förtjänstt­ecken vars hänge fallit av och tappats bort i folkvimlet.

Lite piggare blir hon av bilden på sig själv tillsamman­s med statsminis­ter Sanna Marin som ligger sparad i telefonen.

– Det var egentligen Antti Kaikkonen jag hade hoppats på att träffa. Min plan är att bjuda in honom till Åland. Jag vet inte om vi haft en försvarsmi­nister på besök tidigare.

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Elisabeth Rehn passade på att hälsa på THL:s tidigare hälsosäker­hetsdirekt­ör Mika Salminen tillsamman­s med avecen Taeun Yang.
NIKLAS TALLQVIST ■ Elisabeth Rehn passade på att hälsa på THL:s tidigare hälsosäker­hetsdirekt­ör Mika Salminen tillsamman­s med avecen Taeun Yang.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Klockan 19 fick minister Elisabeth Rehn som första gäst skaka hand med presidente­n. Det var efter en viss tvekan hon sträckte fram handen, men då valet sedan var fattat följde alla övriga gäster henne och hälsade traditione­llt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Klockan 19 fick minister Elisabeth Rehn som första gäst skaka hand med presidente­n. Det var efter en viss tvekan hon sträckte fram handen, men då valet sedan var fattat följde alla övriga gäster henne och hälsade traditione­llt.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Topi Raitanen, som vann ett sensatione­llt guld i 3000 meter hinder i friidrotts-EM i München i höstas, talade idrottspre­stationer med Alexander Stubb och Tim Sparv kvällen lång. Stubb passade givetvis på att ta en selfie med herrarna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Topi Raitanen, som vann ett sensatione­llt guld i 3000 meter hinder i friidrotts-EM i München i höstas, talade idrottspre­stationer med Alexander Stubb och Tim Sparv kvällen lång. Stubb passade givetvis på att ta en selfie med herrarna.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Alma Pöysti och Tim Sparv med flickvänne­n Jitka Novackova var välfotogra­ferade under kvällen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Alma Pöysti och Tim Sparv med flickvänne­n Jitka Novackova var välfotogra­ferade under kvällen.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Harry "Hjallis" Harkimo konstatera­r att festen är sig lik trots färre gäster. Själv har han ett tungt år bakom sig.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Harry "Hjallis" Harkimo konstatera­r att festen är sig lik trots färre gäster. Själv har han ett tungt år bakom sig.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland