Hufvudstadsbladet

Westö-filmatiser­ing får ny chans som tv-serie

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Kjell Westö-filmatiser­ingen Den svavelgula himlen fick ett blandat mottagande av kritikerna och biopublik svek den. Nu får Claes Olssons film en ny chans som tv-serie.

Claes Olssons filmatiser­ing av Kjell Westös roman Den svavelgula himlen visas nu som tredelad tv-serie i Svenska Yle.

Då filmen visades på bio i slutet av 2021 beskrev HBL:s filmkritik­er Martina Moliis-Mellberg den som rörig och styltig i sin recension.

”En tanke som slår mig flera gånger är att Westös episka roman hade lämpat sig ytterst bättre som tv-serie än film. Det yviga tidsspanne­t och det stora karaktärsg­alleriet kräver ett berättande som har tid att stanna upp, odla berättelse­n”, skrev Moliis-Mellberg.

Få såg också filmen på bio.

Enligt de siffror som Finlandssv­enskt filmcentru­m hade tillgång till sågs filmen under sin biovisning av endast 12 700 biobesökar­e

– Det är en hemsk siffra. Precis som Livet efter döden 2020 hade den katastrofa­l otur. I Pargas och Kimito hann vi visa Härös film för fulla salar i en vecka innan coronan kom i mars 2020. Också Den svavelgula himlen hade premiär den 5 november då allting igen blev osäkert, kommentera­de Bent Blomqvist, filmsekret­erare vid Finlandsve­nskt filmcentru­m, biofilmern­as fjolårssta­tisitk för HBL vid årsskiftet.

Nu får Den svavelgula himlen en ny chans som tv-serie. Den tredelade serien består av ungefär en timme mera inspelat material är filmen.

I rollerna ses bland annat Nicke Lignell, Tom Rejström, Linda Zilliacus, Sannah Nedergård, Jonna Järnefelt, Pekka Strang, Mimosa Willamo och Johanna av Schultén. Serien kan ses på Yle Arenan och visas i Yle Fem på söndagar med repris på måndagar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD ?? ■ Sampo Sarkola, Robert Enckell och Jonna Järnefelt i Den svavelgula himlen.
FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD ■ Sampo Sarkola, Robert Enckell och Jonna Järnefelt i Den svavelgula himlen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland