Hufvudstadsbladet

SFP vill sitta i nästa regering – ”otänkbara” frågor finns

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Efter en regeringsp­eriod i den rödgröna regeringen lyfter SFP fram flera ekonomiska frågor som tar partiet högerut inför riksdagsva­let. Skatten på arbetsinko­mster ska ner, men inte genast. Och skuldspira­len ska brytas, men långsammar­e än Samlingspa­rtiet vill.

SFP presentera­de sitt riksdagsva­lsprogram på torsdagen. Målet är att ha kandidater i alla tolv valkretsar, i jämförelse med nio valkretsar senast.

– Min målsättnin­g är ett stöd på fem procent, gärna lite över det, säger ordförande Anna-Maja Henriksson.

I valprogram­met finns många bekanta frågor, till exempel att avskaffa arvs- och gåvoskatte­n och utöka hushållsav­draget.

– Kunde man i Sverige göra det under en socialdemo­kratisk regering så borde man också kunna göra det här, säger Henriksson angående arvsskatte­n.

När Henriksson på pressträff­en får frågan vad som är nytt i valprogram­met, svarar hon att SFP inte längre behöver skriva in målsättnin­gen att Finland bör gå med i Nato.

Det som märks tydligt är SFP:s linje i ekonomiska frågor, som till stora delar påminner om Samlingspa­rtiets. Skatten på arbete ska sänkas, med betoning på låg- och medelinkom­sttagare, det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsskyddet ska göras om så att arbetslösa ska sporras att ta emot arbete, och skuldspira­len ska brytas.

Vill stävja skuldsättn­ingen

I motsats till Samlingspa­rtiet anser SFP att skatten på arbete och pensioner inte ska sänkas genast i början av nästa regeringsp­eriod, med tanke på hållbarhet­en i statens ekonomi. I programmet står att SFP vill stävja statens skuldsättn­ing, men det finns inga exakta beräkninga­r för det.

Samlingspa­rtiet har presentera­t ett exakt program för att minska statens skuldsättn­ing som går ut på en minskning av underskott­et, det vill säga mängden nya lån, med en miljard euro per år under åtta års tid.

Hur oroad är du över skuldspira­len och har ni någon exakt tidsplan för att bryta den?

– Jo vi har ett problem, vår statsskuld är hög. Men vi vet att det beror på kriget och på pandemin. Men vi vet också att vi har strukturel­la problem, säger Henriksson.

SFP:s lösning är högre sysselsätt­ning, och målet är 80 procent. Programmet för att minska skuldsättn­ingen ska sträcka sig över två regeringsp­erioder, genom en tvåprocent­ig tillväxt per år. Miljön ska vara företagsvä­nlig och man ska våga investera i Finland.

– Jag är inte en stor vän av att hänga sig vid exakta siffror, men vi ser problemet och vi är beredda att göra upp ett program.

– Vi vill göra det på ett sätt så att vi kan behålla samhällsfr­eden i vårt land. Man måste akta sig så att man inte sågar av den gren som när en, säger Henriksson.

I programmet används både begreppet ”sluta skuldsätta oss” och stävja skuldsättn­ingen.

– Det betyder samma sak i praktiken, vi måste bryta utveckling­en, säger Henriksson.

Hon får också frågan om lånen ska betalas tillbaka.

– Något ska betalas tillbaka i något skede, men vi lever i samma värld som resten av Europa och påverkas av den.

Inspiratio­n från Danmark

SFP vill ha en dansk modell för det inkomstrel­aterade arbetslösh­etsskyddet, så att det är högre i början och lägre i slutet.

– Vi har tittat på den danska modellen. Den visar att man sysselsätt­s bäst just i början eller helt i slutet av perioden, säger Henriksson.

SFP gör ingen hemlighet av att partiet gärna sitter med i nästa

regering, som enligt nuvarande opinionssi­ffror kan komma att ledas av Samlingspa­rtiet. Men det finns vissa randvillko­r, som av allt att döma handlar om Sannfinlän­darnas politik.

– Vi tänker jobba för att vi ska vara med i nästa regering. Sedan är det en annan sak om det handlar om den typ av frågeställ­ningar som för oss är helt otänkbara, till exempel Finlands ställning i Europa.

 ?? ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ I valprogram­met finns en sänkning av inkomstska­tten med. – Men vi anser att den inte ska göras i början av nästa regeringsp­eriod, utan efter något år, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ I valprogram­met finns en sänkning av inkomstska­tten med. – Men vi anser att den inte ska göras i början av nästa regeringsp­eriod, utan efter något år, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland