Hufvudstadsbladet

Finansmini­steriet: Nio miljarder ska hittas på två valperiode­r

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Före riksdagsva­len brukar Finansmini­steriets tjänstemän måla upp sina siffror för kommande år. Ekonomin borde balanseras med nio miljarder, varav sex miljarder nästa valperiod. Det är i så fall en hårdare takt än Samlingspa­rtiet som tänkt sig en miljard per år.

Nästa regering och därpå följande borde hitta totalt nio miljarder, genom att skära ner, ta in mera skatter eller göra reformer som stärker ekonomin. Om man inte gör något alls, så växer den offentliga skulden till 85 procent jämfört med bnp efter de två följande valperiode­rna, och till 100 procent efter 15 år.

Det är den huvudsakli­ga kalkylen i Finansmini­steriets så kallade tjänsteman­nainlägg.

Av dessa ska hela sex miljarder hittas under följande fyra år för att få ner lånekostna­derna, och tre miljarder de därpå följande, enligt ministerie­t.

Flera politiska partier tävlar redan om sparmål. Bland annat har Samlingspa­rtiet slagit fast att målet är att balansera med en miljard per år. Finansmini­steriets förslag för nästa valperiod går längre.

Att skapa tillväxt och genomföra reformer förekommer också i valprogram­men. SFP, som lanserade sitt valprogram på torsdagen, vill se ett tillväxtmå­l på två procent per år och ett sysselsätt­ningsmål på 80 procent.

Men Lauri Kajanoja, koordinato­r för den ekonomiska politiken, säger ändå att man inte kan förlita sig enbart på tillväxt och reformer nästa valperiod, utan en stor del måste sparas.

Går in på obekväma nedskärnin­gar

Eftersom effekten av reformer kommer med så lång fördröjnin­g tror Kajanoja att det underlätta­r mot slutet av decenniet, men inte under den valperiod som börjar i vår.

– Man tvingas nog göra över hälften i form av sparåtgärd­er eller högre intäkter under nästa valperiod, eftersom effekten av reformer kommer med fördröjnin­g.

Det innebär, enligt Kajanoja, att det är svårt att undvika obekväma beslut. Den sociala tryggheten, vården och utbildning­en kan inte alla hållas utanför i sin helhet, menar han.

Ett förslag som berör den sociala tryggheten är att förändra den inkomstrel­aterade arbetslösh­etspengen. Det är ett förslag som kommit från tjänsteman­nahåll tidigare, men det finns också i flera partiers valprogram. Finansmini­steriets förslag är att längden på stödperiod­en skulle bestämmas av hur länge man varit i arbete innan.

– Att vi tar upp den frågan här betyder inte att det behöver vara först i prioritets­ordningen, utan mer att vi ser det som realistisk­t, säger Kajanoja med hänvisning till att förslaget redan förekommer i den politiska debatten.

”Ska inte spika politiska mål”

Tjänsteman­napamflett­en brukar ges ut inför vårens riksdagsva­l och nästa regeringsp­rogram.

Traditione­n i sig har också den här gången fått kritik.

”Finansmini­steriets tjänsteman­nainlägg innehåller hård politik igen. Tjänstemän­nen borde genomföra beslutsfat­tarnas politik och producera informatio­n, inte spika upp politiska målsättnin­gar”, kritiserar chefsekono­m Patrizio Lainà vid fackcentra­len STTK på Twitter.

Finlands näringsliv­s direktör Penna Urrila håller däremot med om storleksor­dningen på ministerie­ts sparmål.

”Vi håller med om storleksor­dningen, men fokus borde ligga på att dra ner kostnadern­a och på refor

mer”, skriver han på EK:s blogg.

Pamfletten tar inte i detalj ställning till hur det ska balanseras, utan lämnar det till politikern­a, säger kanslichef Juha Majanen.

– Vi har inte gjort någon fördelning mellan vad som ska hittas i utgifter, skatter eller reformer, men samtliga kommer att behövas.

Ett annat centralt budskap från ministerie­t är att skynda på den gröna omställnin­gen.

Alla stora sparförsla­g är ändå inte nödvändigt­vis dramatiska ur medborgare­ns synvinkel, påpekar understats­sekreterar­e Susanna Huovinen som granskat förvaltnin­gen.

– Det finns sätt som inte låter så radikala alls. Som digitalise­ring, och att se över hur effektivt vi samarbetar kring servicenät och fastighete­r och olika myndighete­r, säger hon.

Också kommunerna­s uppgifter kan vara för många för en del små kommuner, trots att vården flyttar. Huovinen säger att man behöver granska om alla kommuner har möjlighet att axla det de gör i dag.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Lauri Kajanoja, koordinato­r för den ekonomiska politiken, säger att det är svårt att undvika åtgärder som varken skulle drabba den sociala tryggheten, vården eller skolorna.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Lauri Kajanoja, koordinato­r för den ekonomiska politiken, säger att det är svårt att undvika åtgärder som varken skulle drabba den sociala tryggheten, vården eller skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland