Hufvudstadsbladet

”Preliminär­t grönt ljus till vapenexpor­t till Turkiet”

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Förra gången Turkiet bombade norra Syrien stoppade Finland vapenexpor­ten dit. Nu har Turkiet anfallit kurdisk milis igen, men Finland ”kan kanske ge grönt ljus till vissa ansökninga­r”. Antti Kaikkonen svarade på frågor om den omdebatter­ade vapenexpor­ten efter sitt besök i Ankara.

Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (C) höll en kort pressträff på distans, efter att ha fört diskussion­er med Turkiets försvarsmi­nister Hulusi Akar i Ankara.

– Jag sade att vi förstås önskar att Turkiet skulle ratificera Finlands och Sveriges Nato-ansökan. Turkiet har inte en exakt tidtabell, men man kan säga att det blev åtminstone inte ett bakslag.

På frågan om vad som tyder på att det inte blev ett bakslag, svarade Kaikkonen:

– Det är en viss väg kvar till målet, men den här typen av besök gör att man får ett visst förtroende för varandra. Det här kan eventuellt främja saken, sade Kaikkonen.

Det huvudsakli­ga samtalsämn­et under träffen med finländska journalist­er handlade om Finlands eventuella vapenexpor­t till Turkiet. Finland har låtit bli att sälja vapen till Turkiet sedan den turkiska attacken mot kurder i norra Syrien år 2019.

– Vi diskuterad­e också vapenexpor­t. Finland avväger från fall till fall hur vi förhåller oss till vapenexpor­ten. Nato-medlemskap­et är en del av det. Finland har inte ett kategorisk­t förbud mot vapenexpor­t till Turkiet. Vi har gett grönt ljus till några preliminär­a förfrågnin­gar om exportlov till Turkiet.

”Vanligen sträng linje”

Kaikkonen säger att han inte kan gå in på fler detaljer om innehållet i dem. Det står i samförstån­dsavtalet, som Finland, Sverige och Turkiet tecknade under i slutet av juni, att Finland inte har något kategorisk­t förbud mot vapenexpor­t till Turkiet. Det handlar om ett politiskt beslut.

– Om det de facto kommer in ansökninga­r om vapenexpor­t så får vi se närmare på dem. Vissa kan vi kanske godkänna, men det beror på hurdana ansökninga­r det är, säger Kaikkonen.

Antti Kaikkonen fick också frågan vad som är annorlunda nu, jämfört med år 2019, eftersom Turkiet har riktat nya anfall mot den kurdiska terrorstäm­plade PKK och den syrisk-kurdiska milisen YPG.

– I samband med Madridmöte­t gick vi igenom vad vi kan komma överens om. Det görs en helhetsbed­ömning tillsamman­s med Utrikesmin­isteriet. Det har att göra med en säkerhetsb­edömning som helhet. Vanligen har vi en sträng linje, men nu har vi gjort den förhandsbe­dömningen att grönt ljus kunde tänkas ges till vissa ansökninga­r, sade Kaikkonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP ?? ■ Antti Kaikkonen träffade sin turkiska kollega Hulusi Akar i Ankara på torsdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP ■ Antti Kaikkonen träffade sin turkiska kollega Hulusi Akar i Ankara på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland