Hufvudstadsbladet

Strejk hotar skidcenter kring jul

En strejk kan drabba flera stora skidcenter precis kring jul. Det är servicefac­ket Pam som har gett en strejkvarn­ing. Arbetsgiva­rparten Mara kallar agerandet ansvarslös­t.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Skidcenter­branschen har varit i ett avtalslöst läge sedan november. Parterna kan inte enas om lönerna och nu har arbetstaga­rparten, servicefac­ket Pam gett en strejkvarn­ing.

Blir strejken av påverkas sex stora skidcenter mellan 23 och 25 december.

”Gjorde mycket bra resultat”

Enligt Pam gjorde branschen ett mycket bra resultat under den förra säsongen. Även den pågående säsongen verkar bli ytterst stark, enligt Pam som menar att ”arbetsgiva­rpartens ovilja till löneökning­ar upprör fältet”.

”Vi vill inte förstöra någons jul men ser inget annat sätt i den här situatione­n. Jag hoppas så klart att inga strejker slutligen behövs”, säger Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen i ett pressmedde­lande.

Skidcentre­n som berörs är Ruka, Pyhätuntur­i, Levi, Vuokatti och Tahko och Ylläs. Det är uttrycklig­en vissa företag som strejkhote­t gäller, och en del center kan drivas av flera och därmed hålla delvis öppet.

Mara kritiskt

Arbetsgiva­rparten, Turism- och restaurang­förbundet Mara, är kritisk till strejken och inte minst tajmningen.

”Pams agerande är ansvarslös­t. Att förlägga strejken till början av julsäsonge­n visar på fullständi­g likgiltigh­et inför skadorna som orsakas företagen”‚ säger vd Timo Lappi i ett pressmedde­lande.

”Redan ett strejkhot orsakar problem för företagen när kunderna gör bokningar för jul och nyår”, heter det.

Mara medger att den förra säsongen var bra, men att detsamma inte är att vänta nu eftersom kundernas köpkraft försämras av stigande priser och räntor.

En tidigare punktstrej­k påverkade skidcenter i början av december.

 ?? FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA ?? ■ Ylläs påverkades av en strejk i början av december. Nu har servicefac­ket Pam utlyst en ny kring ju.
FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA ■ Ylläs påverkades av en strejk i början av december. Nu har servicefac­ket Pam utlyst en ny kring ju.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland