Hufvudstadsbladet

Oljeolycka­n i Hangö större än man trott

I oktober rann närmare 5 ton tung brännolja ut i havet i Hangö hamn. En kilometer från hamnen finns ett naturskydd­sområde med rikt fågelliv. Hamnen kommunicer­ade inte hur omfattande oljeutsläp­pet var. WWF beskriver mängden olja som märkbar.

- Harald Grönstrand harald.gronstrand@hbl.fi

I oktober skedde en oljeolycka i Hangö hamn. När räddningsv­erket först larmades till platsen trodde man det var frågan om några hundra liter olja, men snabbt visade det sig vara mycket mera.

Inlednings­vis meddelade hamnen att det rörde sig om ”en liten mängd tung brännolja”. Senare redigerade­s budskapet till ”en mängd tung brännolja”.

HBL har tagit del av räddningsv­erkets olycksrapp­ort. I den kommer det tydligt fram att man i utryckning­sskedet trodde att det handlade om några hundra liter, men att man väl på plats insåg att det handlade om betydligt mera.

Enligt räddningsv­erkets rapport rann tusentals liter, möjligtvis 5000 liter tung brännolja ut i havet. Arbetet med att få bort oljan tog närmare en vecka.

Märkbar mängd olja

Vanessa Ryan är havsexpert på världsnatu­rfonden WWF. Hon säger att det sker cirka 2 000 oljeolycko­r i Finland varje år, men att de flesta är små utsläpp på vägar eller i vattendrag.

– När man talar om små utsläpp talar man om tiotals liter. Talar vi om ett värsta scenario till havs är det frågan om ungefär 30000 ton olja, det är en riktigt svår olycka.

Olyckor av så stor skala har inte inträffat i Finland, men det finns ändå en risk för det på grund av den livliga fartygstra­fiken. Därför upprätthål­ler bland annat WWF en beredskap för att snabbt städa upp efter oljeolycko­r.

– Vi har vår härliga men logistiskt komplicera­de kust och skärgård, och vi räknar med att vi till exempel på Finska viken har ett tre dagars tidsfönste­r att samla upp oljan innan den når kusten ifall en olycka sker till havs, säger Ryan.

Det här betyder ändå inte att mindre olyckor inte kan ha svåra följder. Ryan lyfter fram att till och med olyckor där under 100 ton runnit ut kan ha märkbara följder.

Om man lägger det i perspektiv, hur stort är ett utsläpp på 5 000 liter?

– Jag skulle säga att det är en märkbar mängd som man inte kan underskatt­a.

Ryan tar inte specifikt ställning till oljeolycka­n i Hangö hamn. Men hon säger att både livet på havsbotten och längs stränderna kan påverkas av en motsvarand­e mängd olja.

– Om en fågel får olja på sig som motsvarar ett mynts storlek så påverkas den – den blir våt in på huden då fjäderskru­dens vattentäth­et förstörs, blir nedkyld och kan i värsta fall dö. Har olyckan hänt längs ett känsligt strandområ­de kan det ha en stor inverkan på bottendjur­en och bottenväxt­ligheten.

– Efter olyckor av sådan storlek borde det göras utredninga­r om miljöpåver­kan, säger Ryan.

Har inte utrett miljöpåver­kan

När oljeolycka­n i Hangö skedde råkade vinden ligga på från sydväst, så oljan hölls i hamnbassän­gen. Men varför valde Hangö hamn att inte meddela hur omfattande oljeolycka­n var? Skulle vinden inte ha legat rätt kunde en miljökatas­trof ha inträffat.

Enbart en kilometer från olycksplat­sen finns Tulludden, som till stor del är naturskydd­sområde på grund av sin unika natur och de otaliga fåglarna som vistas här.

Anders Ahlvik är vd för Hangö hamn. Han säger att det är räddningsm­yndigheter­na som står för rapporten om olyckan och informatio­nen om den.

Hur mycket olja var det som rann ut?

– Jag har inte någon koll på det då vi inte var direkt part i det. Siffrorna baserar sig på en första uppskattni­ng från rederiet i fråga. Men jag uppskattar att det var många hundra liter. Räddningsv­erket klassifice­rade det som en mindre olycka.

Enligt räddningsv­erket kan det ha varit upp till 5 000 liter.

– Det har uppskattat­s till det efter att saneringen slutförts.

Ni kommunicer­ade att det var frågan om några hundra liter, och ändrade senare det till ”en mängd”. Vad ska hamnen kommunicer­a?

– Det är klart att vi informerar, men det är myndighete­rna som ska står för sakinforma­tionen.

Har ni gjort en miljökonse­kvensutred­ning efter olyckan?

– Vi har inte gjort någon utredning, men dykare granskade hamnbassän­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland