Hufvudstadsbladet

Viking Line säljer Rosella till Grekland

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Viking Line säljer fartyget Rosella som nu går i trafik mellan Mariehamn och Kapellskär. ”Det ger oss en möjlighet att utvärdera alternativ­a lösningar för trafiken på den korta rutten och att moderniser­a vår flotta”, säger rederiets vd Jan Hanses.

Viking Line säljer Rosella till det grekiska rederiet Aegean Sealines Maritime för 11,25 miljoner euro. Det innebär en bokförings­mässig vinst på omkring 8,6 miljoner euro som bokförs under första kvartalet 2023.

– Rosella är nu 40 år gammal och vi stod inför ett beslut i och med att vi bland annat måste vara noga med våra miljömål och våra utsläpp av koldioxid från fartygen, säger Viking Lines vd Jan Hanses.

På rutten mellan Mariehamn och Kapellskär i Sverige finns ingen omedelbar ersättande trafik, men Hanses omtalar att rederiet ser på möjlighete­rna att samordna kortruttst­rafiken med Eckerö Linjen.

– Några konkreta planer eller diskussion­er har vi ändå inte fört ännu, säger Hanses.

Viking Line köpte i slutet av oktober drygt 17 procent av aktierna i Rederi Ab Eckerö för knappa 10,3 miljoner euro.

Enligt Hanses ser Viking Line hela tiden på möjlighete­rna att moderniser­a sin flotta. Rederiet har bland annat inspektera­t fartyget Birka Stockholm som inte gått i trafik sedan våren 2020 då coronapand­emin tvingade Rederi Ab Eckerös dotterbola­g Birka Cruises att lägga ner verksamhet­en.

– Birka Stockholm är klart intressant och gångbar till rätt pris bara ägaren förstår vad hon är värd, säger Hanses.

Hittills har priset på Birka Stockholm varit alldeles för högt, påpekar vd.

Rosella har trafikerat i Viking Lines flotta sedan 1980. Rosella kommer i fortsättni­ngen att föra grekisk flagg och trafikera i Egeiska havet.

Rosellas trafik upphör den åttonde januari nästa år. Leveransen till Grekland sker under senare halvan av januari 2023.

Påverkar personalst­yrkan

Försäljnin­gen av Rosella påverkar personalst­yrkan och det innebär omställnin­gsförhandl­ingar för de anställda. Hur många personer som berörs kan Hanses inte säga exakt. Han tror ändå att de anställda ombord sannolikt kan placeras på rederiets andra fartyg.

Rosella har gått under finsk flagg och på onsdagen meddelade Viking Line att cirka 175 arbetstill­fällen ombord på Viking XPRS kan sökas av alla rederiets anställda på finskflagg­ade fartyg.

Viking XPRS som varit registrera­d i Estland kommer under första kvartalet nästa år att börja gå under finsk flagg.

– Vi har också land- och hamnperson­al och det är troligare att de kan beröras då vi inleder omställnin­gsförhandl­ingarna, säger Hanses.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland