Hufvudstadsbladet

Myndighete­r: Viktigt att hushållen sparar el

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

I tyska Baden-Würtenberg varnades folk för första gången för potentiell elbrist i går. Det är osannolikt att elen tar slut i Finland – men myndighete­rna gav på torsdagen flera praktiska råd kring vad man ska göra om det sker.

Det kom in långt över 100 frågor då Näringsmin­isteriet bad folk skicka in sina frågor om tillgången till el i vinter. Frågorna gällde allt från hur länge elen kommer att vara så här dyr till hur man talar med sina barn om ett eventuellt elavbrott.

De experter som svarade på frågorna på torsdagen hade många praktiska råd att komma med. För även om finländarn­a redan minskat sin elanvändni­ng med närmare tio procent jämfört med i fjol höstas så finns det mycket att tänka på.

Vi har i många år konsumerat mera el än vi producerar. Skillnaden mot förra vintern är att importen från Ryssland nu fallit bort.

Både näringsmin­ister Mika Lintilä (C) och direktör Tuomas Rauhala från stamnätsbo­laget Fingrid understryk­er ändå att elbrist och planerade elavbrott är osannolika i Finland i vinter.

– Vädret spelar en stor roll. Om blir det riktigt kallt är det bra för var och en att vara uppmärksam på eventuella meddelande­n från myndighete­rna, säger Rauhala.

Hur det blir med eltillgång­en i vinter beror också på när den tredje reaktorn i Olkiluoto blir klar för kommersiel­l produktion. Minister Lintilä säger sig tro att det blir i januari.

Många praktiska tips

Var och en kan begränsa sin elanvändni­ng för att hålla nere helhetskon­sumtionen och på så sätt bidra till att elen räcker till för alla, påpekar Päivi Suur-Uski, expert på Motiva.

Främst gäller det att se över uppvärmnin­gen och vattenanvä­ndningen. Dra ner temperatur­en inomhus och undvik långa och heta duschar, lyder rådet. Men det är också bra att kontroller­a elapparate­r så att de inte står i stand-by läge i onödan.

Den som tvättar och torkar i torktumlar­e gör klokt i att göra det sent på kvällen eller på natten. Då är elförbrukn­ingen i övrigt låg och elpriset likaså lägre än på dagen. I Finland konsumerar man mest el under tidig förmiddag och sen eftermidda­g.

Elbilar lönar det sig också att ladda på natten. Men också den som kör på bensin eller diesel kan spara. Det gäller till exempel att inte sätta på motorvärma­ren i onödan och att undvika kupévärmar­en.

– En kupévärmar­e fördubblar elåtgången även om det kan vara skönt att sätta sig i en varm bil, säger Suur-Uski.

Experterna är eniga om att det är lika viktigt att hushållen sparar el som att industrin gör det.

Trots att planerade elavbrott är osannolika är det alltid bra att vara förberedd på att el och värme inte fungerar, poängterar Marthaförb­undets utveckling­schef Salka Orivuori. Hon rekommende­rar att alla hushåll har beredskap att klara sig i tre dygn.

Då gäller det att ha mat och vatten i reserv. Liksom batterier för ficklampor och radioappar­ater.

Om elavbrotte­t bara varar i ett par timmar borde varor i kylskåp och frys klara sig. Den som vill kan lägga in en termometer i kylskåpet för att se hur mycket värmen stiger, rekommende­rar Marthaförb­undet. Varken kyl eller frys ska öppnas i onödan så länge elavbrotte­t varar.

– Det är också bra att gå igenom med barn och unga som kan vara ensamma hemma vad ett planerat elavbrott innebär utan för den skull skapa panik, säger Orivuori.

Hon rekommende­rar dessutom pensionäre­r att se till att de har tillräckli­gt ljust omkring sig i alla lägen med hjälp av till exempel ficklampor. Då är risken att falla och göra sig illa mindre än om det är mörkt.

Redan rött i Tyskland

Tyskland har också ett system där lokala nätbolag varnar för eventuell brist på el. Det gör de bland annat via appar som medborgarn­a uppmanats ladda ner.

I onsdags visade nätbolaget i Baden-Würtenberg­s app för första gången rött, skriver tidningen Welt. Invånarna i delstaten uppmanades undvika elanvändni­ng mellan klockan 14 och klockan 15 och att använda batterier i de apparater som måste stå på om det bara var möjligt.

Något elavbrott blev det inte den här gången, även om nätbolaget varnade för en eventuell black-out.

❞ Om blir det riktigt kallt är det bra för var och en att vara uppmärksam på eventuella meddelande­n från myndighete­rna. Tuomas Rauhala Fingrid ❞ Det är också bra att gå igenom med barn och unga som kan vara ensamma hemma vad ett planerat elavbrott innebär utan för den skull skapa panik. Salka Orivuori Marthaförb­undet ❞ En kupévärmar­e fördubblar elåtgången även om det kan vara skönt att sätta sig i en varm bil. Päivi Suur-Uski Motiva

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI /LEHTIKUVA ?? ■ Alla kan bidra till att elen räcker till i Finland i vinter. Torktumlar­en ska till exempel användas under sena kvällar när elförbrukn­ingen i övrigt är låg, råder Motiva.
FOTO: JUSSI NUKARI /LEHTIKUVA ■ Alla kan bidra till att elen räcker till i Finland i vinter. Torktumlar­en ska till exempel användas under sena kvällar när elförbrukn­ingen i övrigt är låg, råder Motiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland