Hufvudstadsbladet

Under miljömötet för biologisk mångfald står mycket på spel

- Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Nu gäller det. Det största mötet för biologisk mångfald någonsin har börjat. Deltagaran­talet för COP15 i Montreal har fyrdubblat­s sedan det senaste mötet med samma tema. Samarbete, djur och natur står på spel när beslutsfat­tare från världens alla hörn möts.

Bara veckor efter kilmattopp­mötet COP27 skrivit på sina papper och stängt dörrarna till lokalerna är det dags igen – men nu ligger fokus på att hejda det galopperan­de utdöendet bland arter.

FN:s toppmöte, COP15, som ursprungli­gen skulle arrangeras i Kina, har blivit uppskjutet gång på gång till följd pandemi och restriktio­ner. Konvention­en om biologisk mångfald ordnas nu äntligen den 7–19 december i Montreal i Kanada, men trots behovet av platsbyte är Kina ändå värd.

Mycket står på spel

Överst på agendan är att stoppa förlusten av biologisk mångfald fram till 2030. COP15 har benämnts som mötet som ska vända utveckling­en. Förväntnin­gen är ett ”Parisavtal för naturen”.

Behovet av en omfattande internatio­nell handlingsp­lan för skydd av den biologiska mångfalden är pressande. Enligt Världsnatu­rfondens (WWF) rapport har population­er av vilda ryggradsdj­ur minskat med 69 procent sedan 1970. IPBES, FN:s vetenskapl­iga expertpane­l för biologisk mångfald, har kommit fram till att takten på utdöendet av arter nu är 100 gånger snabbare än den har varit på 10 miljoner år.

Fortsätter det så här hotas en miljon arter försvinna bara inom kommande decennier.

Ambitiös målsättnin­g

Det största hotet mot naturen på land är markomvand­lingen och exploateri­ngen av arter.

Under COP15-mötet är tanken att handskas med det här problemet genom att alla världens länder ska skydda 30 procent av sin landoch vattenarea­l. De skyddade områdena måste mera än fördubblas på mindre än tio år om målet ska nås: I mitten av 2021 var 16,64 procent av världens land och 7,74 procent av dess hav i skyddade områden.

Men det räcker inte. Beslut om bekämpning­en av invasiva arter, handel med vilda djur och förorening­sfrågor spelar också en viktig roll.

Det här är ambitiösa mål som kräver stor tillit och handlingsk­raft av beslutsfat­tarna. Problemet är bara det att ambitionsn­ivåerna varierar från land till land.

Precis som på klimatmöte­t förhandlar Finland nu i Montreal som en del av Europeiska unionen, som visat sig relativt villig att arbeta för naturens bästa. Andra länder, som till exempel Ryssland, har visat sig vara betydligt mindre villiga.

Något annat som än så länge är oklart är hur starkt skydd dessa skyddade områden ska ha, var pengarna ska komma från, hur situatione­rna ska kontroller­as. Fattigare länder har ställt krav om hjälp med pengar för att klara av målen. Också det här kan leda till sena nätter i förhandlin­gssalarna under COP15.

Klimatförä­ndringarna spelar roll

Också om allt under mötet går vägen kvarstår en allvarlig hotbild. Ekosysteme­n, arter och population­er påverkas i allt högre grad av klimatförä­ndringarna. Fortsätter den globala uppvärmnin­gen i nuvarande riktning kommer den sannolikt vara den dominerand­e orsaken bakom förlusten av mångfald i naturen.

Mycket står på spel och frågeteckn­en kommer antagligen bara att hopa sig under det två veckor långa mötet.

 ?? FOTO: CARL DE SOUZA/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Skogsbrand i Amazonas i Brasilien, där artrikedom­en är enorm, men avverkning­stakten ohållbar.
FOTO: CARL DE SOUZA/LEHTIKUVA-AFP ■ Skogsbrand i Amazonas i Brasilien, där artrikedom­en är enorm, men avverkning­stakten ohållbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland