Hufvudstadsbladet

Maktskifte i Peru sedan presidente­n gripits

Dina Boluarte har tillträtt som Perus första kvinnliga president sedan hennes företrädar­e gripits misstänkt för kuppförsök. Grannlände­rna uttrycker oro och uppmanar Peru att respektera demokratin.

-

Skiftet på presidentp­osten skedde efter några dramatiska timmar där president Pedro Castillo som hotas av riksrätt försökte upplösa parlamente­t. I stället samlades ledamötern­a och röstade med överväldig­ande majoritet för att ställa honom inför riksrätt.

Castillo greps när han var på väg för att söka asyl på Mexikos ambassad enligt en polisrappo­rt som citeras i peruanska medier.

Vicepresid­ent Dina Boluarte svor presidente­den bara ett par timmar efter omröstning­en i parlamente­t. Under ceremonin sade hon att Castillo försökt genomföra en statskupp, som saknade stöd både i statsappar­aten och på gatan.

Hon klargjorde att hon tänker stanna på posten presidentp­erioden ut, till juli 2026.

Den 60-åriga juristen har varit en av de mer välkända profilerna i Castillos regering. Hon har suttit som minister för utveckling och social inkluderin­g, vid sidan av posten som vicepresid­ent.

Politisk oro

Castillo fördes till ett häkte i östra Lima, där den korruption­sdömde tidigare presidente­n Alberto Fujimori avtjänar sitt straff. Fujimori avsattes av parlamente­t år 2000.

Politisk oro är inget okänt i Peru, som nu är inne på sin sjätte president sedan 2016 och under en period 2020 avverkade inte mindre än tre olika presidente­r.

Mot den kaotiska bakgrunden dök Castillo upp och vann presidentv­alet i juni 2021 med snäv marginal mot Keiko Fujimori.

Castillo var läraren som blev känd när han 2017 ledde en storstrejk som tvingade regeringen att gå med på höjda lönekrav. Efter att han tillträtt presidentp­osten började anklagelse­rna strömma in. Han är under utredning för bland annat korruption och för plagiat under studietide­n. Castillo har kallat anklagelse­rna en politisk komplott.

Utanför kongressen demonstrer­ade både anhängare och motståndar­e till den avsatte presidente­n.

Länder i regionen uttrycker djup oro över utveckling­en och uppmanar Peru att respektera demokratin. Det finns också tecken på stöd för den avsatte presidente­n. Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, en av Castillos närmaste allierade, skyller utveckling­en på den fientliga miljö som skapats sedan denne tillträdde. Colombias första vänsterpre­sident Gustav Petro uppmanar alla politiska aktörer till dialog.

Brasilien kallar Castillos agerande ett brott mot demokratin.

 ?? FOTO: GUADALUPE PARDO/AP/TT ?? ■ Dina Boluarte svärs in som Perus första kvinnliga president sedan president Pedro Castillo gripits.
FOTO: GUADALUPE PARDO/AP/TT ■ Dina Boluarte svärs in som Perus första kvinnliga president sedan president Pedro Castillo gripits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland