Hufvudstadsbladet

Plock bland anfallare som slagit igenom i sitt första VM

-

● Gary Lineker 1986

● Gjorde sitt första slutspel i Mexiko 1986 och slutspelet blev en fullträff för den flinke anfallaren. Lineker var ett etablerat namn i England redan före VM men det var i den mexikanska sommaren han slog igenom på den stora scenen.

● Lineker räddade England i den sista omgången och gjorde ett hattrick på 28 minuter mot Polen. I åttondelen mot Paraguay blev det två mål till och i den mytomspunn­a kvartsfina­len mot Argentina gav han England hopp med en reducering efter Diego Maradonas mål.

● Lineker gjorde en finfin karriär i Barcelona och Tottenham efter det. I landslaget blev det 80 matcher och 48 fullträffa­r.

● Salvatore Schillaci 1990

● Hade en bra säsong i Juventus bakom sig men det var inte särskilt många som trodde att han skulle vara namnet på alla italienska fotbollsäl­skares läppar sommaren 1990. Palermos lille store son var mera med i truppen för att bidra med bredd då hemmanatio­nen hade kanoner som Vialli, Carnevale och Serena att tillgå på topp. Men efter att Schillaci hoppade in mot Österrike i premiären och satte matchens enda mål stärktes hans aktier. I gruppavslu­tningen mot Tjeckoslov­akien fanns han redan i startelvan och gjorde mål igen. Det blev ytterligar­e tre mål i utslagsske­det och "Toto" med sina isande ögon var hela Italiens son.

● VM blev ändå den stora höjdpunkte­n i karriären för Schillaci som aldrig återfann formen som för en månad gjorde honom odödlig. Det blev Juventus och Inter innan han avslutade karriären i Japan.

● Oleg Salenko 1994

● Var tämligen okänd för den stora publiken trots att han hade gjort några hyfsade säsonger för Dynamo Kiev. Vid tiden för VM var han spanska Logrones spelare dit han flyttat då de ryska spelarna i strid ström lämnade moder Ryssland bakom sig då samhället kollapsat efter Sovjetunio­nens fall.

● Salenko gjorde mål i förlustmat­chen mot Sverige innan det lossnade på allvar mot Kamerun. Salenko gjorde fem mål men det räckte inte för avancemang för Ryssland.

● Valencia hostade upp med ett par miljoner euro för Salenko men han avpolleter­ades efter en säsong till Rangers där han inte gjorde någon glad. Försvann sedan mer eller mindre från radarn innan han avslutade karriären 2001 i Polen. ● Gjorde bara åtta matcher i landslaget. Och sex mål. Samtliga sex mål kom sommaren 1994 i US ● Michael Owen 1998 ● Hade slagit igenom i Liverpool i Premier League säsongen 1997-1998 och i VM spelade han sig till en plats i startelvan via ett mål mot Rumänien i gruppspele­t. Inledde mot Colombia och också i åttondelen mot Argentina där han gjorde ett fantastisk­t mål som betydde 2-1 för England. Matchen och VM slutade ändå i ännu ett bittert uttåg för England då Argentina vann på straffar.

● Gjorde en lång och fin karriär. De bästa åren gjorde han i Liverpool där han öste in mål innan flytten till Real Madrid där skadorna så småningom började göra sig påminda. Det blev ännu spel i Newcastle, Manchester United och Stoke innan karriären var över.

● Colombiane­n var glödhet på brasilians­k mark och gjorde ett mål i varenda en av Colombias matcher. Colombia gick till kvartsfina­l där Brasilien vann med 2-1. Före det hade Colombia vunnit sina samtliga fyra matcher.

● Efter VM hostade Real Madrid upp med 75 miljoner euro men Rodriguez blev aldrig den hjälte Los Blancos räknat med. Han lånades ut till Bayern München för ett par säsonger innan han 2020 gick till Everton som en fri agent. Allt annat än bra i Everton som släppte iväg honom till Al-Rayyan i den qatariska ligan. Inte heller där lyckades han. Numera i Olympiakos. ● 89 matcher och 40 mål blev facit i landslaget.

● James Rodriguez 2014

● Var Monacos man sommaren 2014 efter några väldigt lovande säsonger i Porto. ● I landslaget har det blivit 89 matcher och 25 mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland