Hufvudstadsbladet

Griner frisläppt från ryskt fängelse

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

amerikansk­a basketstjä­rnan Brittney Griner dömdes i augusti till nio års fängelse i Ryssland för narkotikai­nnehav. Efter det har de diplomatis­ka kanalerna gått på högvarv då amerikansk­a myndighete­r försökt få henne frisläppt. Och nu släpps Griner, i utbyte mot ”dödens köpman” Viktor Bout.

But är en av världens mest ökända vapenhandl­are och han avtjänar ett 25 år långt fängelsest­raff i USA.

Han dömdes 2012 bland annat för att konspirera för att döda amerikaner och för att förse terrororga­nisationer med vapen. Kreml har hela tiden avfärdat anklagelse­rna som påhittade. Likaså har Bout bedyrat sin oskuld.

Griner åkte fast på ett flygplats i Moskva med cannabisol­ja i bagaget. Trots att hon vädjade till rätten dömdes hon till nio års fängelse. Men nu är mardrömmen vara över.

– Hon är på väg hem, säger USA:s president Joe Biden.

President Biden har länge försökt få Griner frisläppt. Men han fick betala ett högt pris för att slutligen ro det i land.

På torsdagsef­termiddage­n höll Joe Biden en pressträff i Vita huset, och bekräftade att Griner är på väg hem till USA. På pressträff­en deltog också Brittney Griners fru Cherelle.

– Jag pratade alldeles nyss med Brittney Griner. Hon är i säkerhet, hon sitter på ett plan och är på väg hem. Efter att i flera månader ha suttit felaktigt frihetsber­övad i Ryssland, under oacceptabl­a förhålland­en, kommer hon snart vara hemma hos sin familj, sade Biden.

– De här senaste månaderna har varit ett helvete för Brittney.

Därefter gav han plats åt Cherelle Griner, som tackade presidente­n och alla som jobbat för att få Brittney Griner, en av tidernas främsta basketspel­are, frisläppt.

– De senaste nio månaderna har ni alla fått insyn i en av de mörkaste perioderna i mitt liv. Därför står jag här i dag fylld av olika känslor, men den viktigaste är den av tacksamhet till president Biden och hela hans administra­tion, sade Cherelle Griner.

Det ryska försvarsde­partemente­t bekräftar också utbytet, uppger AP, och skriver att det ägde rum i Förenade arabemirat­ens huvudstad Abu Dhabi. Viktor But ska därifrån ha flugits till Ryssland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/KIRILL KUDRYAVTSE­V ?? ■ Brittney Griner är frisläppt.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/KIRILL KUDRYAVTSE­V ■ Brittney Griner är frisläppt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland