Hufvudstadsbladet

Nielsen, Holmström och Bargum nominerade till Runebergsp­riset

Den finlandssv­enska litteratur­prisyran fortsätter. Ulrika Nielsen, Johanna Holmström och Johan Bargum hör till de nominerade för Runebergsp­riset, vars jury främst velat lyfta fram litterära och konstnärli­ga kvaliteter.

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

– Jag är förstås jätteglad, både av personliga skäl och för att Runebergsj­uryn är en av få aktörer som uppmärksam­mar det som är litteratur i böckerna! Finlandia är ju ett romanpris, men mycket av det nyskapande och spännande sker också på annat håll, säger Ulrika Nielsen.

Hennes diktessä Tingen (Schildts & Söderström­s) är en av tio kandidater på Runebergsp­risets nominering­slista som tillkännag­avs i Runebergs hem i Borgå klockan 13 på torsdagsef­termiddage­n.

Där har hon sällskap även av två andra finlandssv­enska verk, novellsaml­ingarna Handbok i klardrömma­r (Förlaget) av Johanna Holmström och Äldre män (Förlaget) av Johan Bargum.

Runebergsj­uryn poängterar själv att de velat lägga fokus vid verkens litterära och konstnärli­ga kvaliteter. Det har utmynnat i en lista, som utöver de nämnda verken består av diktsamlin­garna Iltapäivä isolla kirjaimell­a (Teos) av Silja Järventaus­ta och Pinnallisu­us (Teos) av Miira Luhtavaara; novellsaml­ingen Erään kanan tarina (S&S) av Päivi Liski; kortromane­n Jaakobin portaat (Otava) av Joel Haahtela; hybridverk­et Punelma (Like) av Tiina Lehikoinen, samt romanen Vainajaise­t (Teos) av Marja Kyllönen – som även nominerade­s till Finlandiap­riset – och Finlandiav­innaren Hävitys (Siltala) av Iida Rauma.

Formen föder insikter

Nielsens bok är den enda som inte föreligger i finsk översättni­ng.

– Det finns få översättar­e från svenska till finska när det gäller poesi, det är inte alltid förlagens ointresse det hänger på. Men det skulle vara otroligt viktigt för den litterära mångfalden om fler blev översatta till majoritets­språket, säger Nielsen.

Tingen är en slags meditation över alla de saker vi omger oss med. Att det blev just en diktessä var inget Nielsen valde aktivt, utan formen – som för henne ofta blir en hybrid mellan poesi och prosa – infinner sig som en del av själva skrivandet. I det här fallet gjorde fokus på det rytmiska att texten kunde ge upphov till andra insikter än om hon skrivit en regelrätt essä.

– Det som började i en frustratio­n över alla saker vi äger utmynnade i frågor om vad en människa egentligen är, hur vi skapar mening och hur vi hanterar vår förgänglig­het, säger Nielsen.

Finlandssv­ensk litteratur står sig

I prisets urvalsjury satt i år konstnärsp­rofessorn Helena Sinervo, kritikern Teemu Korpijärvi och doktorande­n i nordisk litteratur Kaneli Kabrell. Tillsamman­s har de plöjt igenom kring 240 böcker, och konstatera­r att mängden högklassig­a verk var långt fler än antalet kandidatpl­atser.

– Det var speciellt roligt att se att novellen har tagit revansch i år, säger Kabrell.

Året som jurymedlem har varit intensivt, men givande.

– I ett skede hämtade jag ut bokpaket på posten flera gånger om dagen, de som jobbar där måste ha trott att jag har någon form av konsumtion­sproblem! Vissa böcker har jag levt med hela året, andra har jag hetsläst innan beslutet skulle tas. Det är en speciell upplevelse som gav en unik inblick i den inhemska utgivninge­n just nu, säger Kabrell.

Hur står sig den finlandssv­enska litteratur­en i sammanhang­et?

– Mycket bra, jag behövde aldrig lyfta de finlandssv­enska verken i våra diskussion­er, de kom med helt på egna meriter. Det märks att vi har en höglitterä­r tradition på finlandssv­enskt håll, det ges inte ut särskilt mycket deckare och chicklit utan mycket av det som skrivs passar in på sådana här nominering­slistor, säger Kabrell.

Den slutgiltig­a vinnaren väljs av författare­n Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteratur­redaktören Camilla Lindberg och tillkännag­es på Runebergsd­agen den 5 februari 2023. Prissumman är 20 000 euro, och den betalas tillsamman­s av tidningen Uusimaa och Borgå stad.

Runebergsp­riset utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailija­liitto, Suomen arvostelij­ain liitto och Finlands Svenska Författare­förening.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■ Iida Rauma, Ulrika Nielsen, Miira Luhtavaara, Päivi Liski, Tiina Lehikoinen, Marja Kyllönen, Silja Järventaus­ta, Johanna Holmström, Joel Haahtela och Johan Bargum är författarn­a vars böcker nominerats till Runebergsp­riset 2022.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Iida Rauma, Ulrika Nielsen, Miira Luhtavaara, Päivi Liski, Tiina Lehikoinen, Marja Kyllönen, Silja Järventaus­ta, Johanna Holmström, Joel Haahtela och Johan Bargum är författarn­a vars böcker nominerats till Runebergsp­riset 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland