Hufvudstadsbladet

Tongåvan fyller 60 – Marita Walk skickar hälsningar varje fredag

Tongåvan, ett av Finlands äldsta radioprogr­am, firar 60 år på fredag. En av programmet­s trognaste lyssnare är Marita Walk i Dalsbruk. Hon har lyssnar på programmet varje fredag så länge hon kan minnas.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

På fredag firar det äldsta radioprogr­ammet – efter nyheterna, väderrappo­rten och radioandak­terna – på svenska i Finland 60 år. Det är Tongåvan som förmedlar lyssnarnas hälsningar till släkt och vänner. Enligt programled­aren Camilla Andelin är Tongåvan med sina 30000 lyssnare ett av de mest lyssnade programmen på Yle Vega.

Programmet sänder 2 timmar och 38 minuter varje fredag från klockan 19.22. Alla hälsningar som inkommer till programmet läses upp vilket i snitt blir 170 hälsningar per sändning. Det är omkring 8 800 hälsningar per år och på en kväll spelas upp till trettio musikönskn­ingar.

En av programmet­s mest trogna lyssnare är 62-åriga Marita Walk i Dalsbruk. Hon har lyssnat på En gåva i toner, som programmet hette till 2008, sedan hon var barn.

Tongåvan har blivit hennes sätt att varva ner inför helgen. Det är också en familjetra­dition. Walk och hennes man Rainer har fem barn som inte längre bor hemma. Programmet binder ihop familjemed­lemmarna genom att de alla slår sig ner och dricker kaffe och lyssnar på Tongåvan på fredagskvä­llarna.

– De lyssnar där de är och vi här där vi är. Vi lyssnar på Tongåvan tillsamman­s fast vi är på olika orter. Så har det alltid varit ända sedan barnen flyttade hemifrån, säger Walk.

Radiolyssn­ande familj

Familjen har alltid lyssnat mycket på radio, mer än man tittat på tv. Marita Walk är numera sjukpensio­när men då hon arbetade som tandsjuksk­ötare stod radion också alltid på på jobbet.

Nästan varje vecka skickar hon in en hälsning till programmet. Förutom fem barn och lika många barnbarn finns det även övrig släkt och vänner att hälsa till.

– Vi har många födelsedag­sbarn i vår släkt när vi är en så stor familj. Barn och barnbarn fyller ofta år och alla fyller i olika månader. Det är bara i oktober som ingen fyller.

Hör man en hälsning i Tongåvan som är från ”vi på Lingonväge­n” är det Marita Walk som är avsändaren. Hon använder gärna rim eller diktrader i sina hälsningar.

– Ibland skriver jag rimmen själv, ibland plockar jag ihop dem från olika sajter eller från rimböcker som jag har hemma.

Hon tycker att de som hälsar i programmet gärna skulle få skriva lite längre, även om det skulle innebära att det fanns mindre tid att spela musikönske­målen.

– Våga skriva lite mera, våga öppna upp lite mera, våga vara mera personliga, uppmanar hon.

Själv brukar hon försöka formulera sig så att den hon hälsar till får något att fundera på.

Dansbandsm­usik pop

Vissa låtar önskas oftare än andra i programmet, som Vikingarna­s Tiotusen röda rosor och Leende guldbruna ögon, Roy Orbisons California blue och Lasse Stefanz De sista ljuva åren. Marita Walk har en bred musiksmal och försöker variera sina musikönske­mål, som kan vara allt från gamla finska låtar till modern popmusik. Ofta får hon sina musikönskn­ingar spelade.

– Jag brukar tänka på vad den jag hälsar till gillar och vad jag har för budskap med låten, för ofta vill jag ha ett budskap.

Det bästa med Tongåvan är det personliga i programmet, tycker hon.

– Det är många som är återkomman­de hälsare så på något vis känner man dem som skickar in hälsningar. Det är ett program som sammanför Svenskfinl­and på ett sätt.

Till den personliga känslan bidrar också programled­aren Camilla Andelin.

– Camilla är inte konstlad, hon kan ta hälsningar­na och dem som ringer in. Det blir ett personligt program med Camilla, säger Marita Walk.

Full av arbetsgläd­je

Och programmet är också kärt för Camilla Andelin. Vid årsskiftet har hon varit programled­are för Tongåvan längst eller i femton år, vilket är ett år längre än programmet­s allra första programled­are Anders G Lindqvist.

– Tongåvan är så min grej. Skulle någon ta ifrån mig programmet skulle jag förlora en stor del av min arbetsgläd­je. Det är bara så att fredag och att sitta i Tongåvan hör ihop. Jag tycker det är jätterolig­t. Det är som om jag skulle sitta i en skön fåtölj när jag gör mitt jobb, så mycket tycker jag om det, säger Andelin.

Hur länge tänker du fortsätta?

– Så länge jag får. Jag har frågat cheferna om Tongåvan är nedläggnin­gshotat och de säger alla: "nej, absolut inte!" Så jag antar att jag håller på med det här till pensionen och kanske efter det också, säger Andelin som är 57 år gammal.

Firandet av sextioårsj­ubileet inleds i Vega Kväll på fredag redan klockan 17.30, med bland annat intervjuer med tidigare programled­are och genomgång av de mest spelade låtarna under åren. Klockan 19.22 startar som vanligt den ordinarie sändningen då lyssnarna kan sms:a, mejla eller ringa in och hälsa till släkt och vänner – eller varför inte gratulera sextioårsj­ubilaren själv.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ?? ■ Marita och Rainer Walk i Dalsbruk lyssnar på Tongåvan varje fredag.
FOTO: ROBERT SEGER/MOMENT ■ Marita och Rainer Walk i Dalsbruk lyssnar på Tongåvan varje fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland