Hufvudstadsbladet

Goda intentione­r faller platt

Bäste broder är en polisfilm med en somalisk ordningspo­lis i Helsingfor­s östra förorter som huvudperso­n. Hur gärna man än tagit till sig detta håller filmen inte måttet.

- Krister Uggeldahl

Bäste broder (Hyväveli)

Betyg 1/5

Regi och manus: Sami Laitinen. Foto: Kimmo Koskela. I rollerna: Abdirahman Bile, Kamaludin Ahmed Abdulla, Heli Sutela, Riku Kemppinen, Sampo Sarkola. 110 min. F12

Det finns inget överflöd av etnicitet och kulturella minoritete­r inom finsk film och inte minst därför blev man glad över Khadar Ayderus Ahmeds Guled & Nasra, en finsksomal­isk produktion inspelad i Djibouti.

Även i Bäste broder av Sami Laitinen är det somaliska inslaget markant, även om filmen utspelar sig i mer välbekanta landskap, rättare sagt i Helsingfor­s och dess orakade förortsmil­jöer.

I huvudrolle­n ses Abdirahman Biles novispolis Loyan Geesi. Han drömmer om en plats vid kriminalpo­lisen men Sampo Sarkolas enhetschef anser att Loyan lämpar sig bättre som ordningspo­lis. Där får han sällskap av Johanna ( Heli Sutela) vars karriär länge stått och stampat, kanske för att hon är kvinna.

Under ett patrullupp­drag råkar radarparet på en man som till synes fallit från sin balkong. Men medan kollegorna med Tommi Korpela och Kari-Pekka Toivonen är redo att avskriva fallet som ett självmords­försök är Loyan inte fullt lika övertygad.

Då och nu

Han är fast besluten att gå till botten med ärendet och lyssna på mannen ( Riku Kemppinen), en kriminellt belastad figur. Om det så betyder att Loyan hamnar på kollisions­kurs med sina kolleger.

Bäste broder heter alltså filmen, en titel som pekar åt två håll. Dels handlar det om korruption och fulspel i myndighets­ledet, dels om en vänskap som går tillbaka till barndomen.

Tillbakabl­ickar visar hur Loyan junior och bästa kompisen Warsama gör sig skyldiga till diverse hyss, stölder och sånt. Men medan

Loyan tar sig i kragen fortsätter Warsama ( Kamaludin Ahmed Abdulla) påden inslagna vägen.

De facto muckar denna i början av filmen från fängelset, fast besluten att lägga av med det kriminella. Men det är förstås lättare sagt än gjort.

Svagt hantverk

Det finns många intressant­a inslag i Bäste broder, som att huvudrolls­innehavare­n är mörkhyad och agerar i kraft av sin personligh­et, inte kulturella bakgrund. Och visst finns det vändningar som överraskar i filmen, som pekar på den strukturel­la rasismen och syftar till att skriva om polisfilme­ns vokabulär.

Men allt det här faller på en usel iscensättn­ing och ett filmhantve­rk som inte håller måttet.

Skådspelar­arbetet går väl an, men det går inte säga om dialogen och ett manuset som skaver och ständigt sätter trovärdigh­eten på spel.

Det lämnar inte mycket utrymme för regissören Sami Laitinen som med en bakgrund inom mångkultur­ellt ungdomsarb­ete vet vad han talar om men ändå inte får till det. Synd på goda intentione­r, det här en film man gärna tagit till sig.

 ?? FOTO: INLAND FILM COMPANY ?? ■ Abdirahman Bile och Heli Sutela som ordningspo­liser i förorten.
FOTO: INLAND FILM COMPANY ■ Abdirahman Bile och Heli Sutela som ordningspo­liser i förorten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland