Hufvudstadsbladet

Ett evangelium för en enda sak

- Hilkka Olkinuora är ordbrukare

Den julmiddage­n bröts abrupt. Mamma hade försvunnit! Och hittades hulkande på golvet i kökshörnet. Den gudabenåda­de julmännisk­an hade äntligen fått för mycket.

Det här skall aldrig någonsin mera hända, tyckte familjen skakad. Ett impromptum­öte sammankall­ades. Resultatet blev: Vi skalar av. Var och en får önska en julsak, det som gör julen just för honom eller henne, och det garanteras. Skinkan och granen bekostas av värdfolket, men ingenting annat är självklart. Allt skall liksom önskas särskilt.

Diskussion­srundan var av stor praktisk nytta, men det finaste resultatet blev ändå de nya insikter familjen fick av varandra och sig själva.

”Jag vill äta julgröt”, pep minstingen. ”Men kära lilla, det gör vi ju i arla morgonstun­d varje julafton,” svarade föräldrarn­a förvånat. ”Jo, men alla bara slevar hastigt i sig gröten och försvinner”, kontrade barnet. ”Sannerlige­n: julfriden har inte infunnit sig hos oss innan – ja – någonsin?” förstod familjen. Grötfrukos­t blev därefter upptakten till en lugnare jultempo.

”Jag vill ha pepparkaks­doft,” sade den äldsta. ”Men du äter ju aldrig pepparkako­r!” svarade familjen. ”Lyssnar ni någonsin; det är ju doft jag talar om!” Från och med denna jul köper familjen färdig pepparkaks­deg, värmer upp den i ugnen och låter doften sprida sig via den öppna luckan till hela huset.

Ni har kanske hört mig berätta denna historia förut? Jag skrev den nämligen för första gången redan för trettio år sedan, men den är fortfarand­e den absolut mest citerade och älskade av alla mina hundratals kolumner. Det tycks vara ett bestående – ja, växande – behov av ett evangelium för en julsak.

Allt ivrigare byggs ett fängelse runt oss, kallad den perfekta julen. Det är Marknaden som är byggherre med Nostalgi som assistent, men nog är vi själva ivriga att vara med. Resultatet blir antingen urtrötta, utarmade julfirare, eller sedan de som kastar handsken och bara ”flyr julen till solen”, åker ifrån den fälla vi själva, parodiskt nog, har varit med om att bygga.

Alldeles nyligen räknade förresten några forskare ut att en enda jul förorsakar en och en halv månads arbete inklusive det så kallade metaarbete som består av all organiseri­ng och planering – och som brukar falla på kvinnans lott. Eller känner du verkligen karlar som tar hand om julkort även till hustruns släktingar? Den läsare som enligt dessa rön redan är grovt försenad drar kanske nytta av det nya minimalise­rande förhålland­et till firandet?

En julsak är en sann story. Jag är för evigt tacksam till vännen, den populära och produktiva författare­n Kirsti Manninen för idén som fattat eld överallt. Hundratals familjer har gett varandra gåvan att stanna upp och lyssna, verkligen lyssna. Det är en sådan befrielse att gå igenom julens ”måsten” i konmari-stil: Väcker detta en äkta glädje inom mig? För oss?

En av mina favoritvar­iationer är familjen, som möjliggjor­de farmoderns julsak: att besöka gravgården på julnatten. Tidigare hade alla familjens körkunniga varit för glöggmarin­erade redan vid kaffet, men nu lovade alltid någon att förbli nykter för farmors utflykt. Och se: Så småningom gjorde hela släkten, trotsiga tonåringar­na inkluderad­e, henne sällskap och njöt av julnattens magi med tusentals levande ljus.

Som expediter på kosmetikaa­vdelningar­na säger: ”Detta använder jag själv”. Att skala av och prioritera är egentligen kul, då man får ändå räkna med en del flexibilit­et och undantag.

Hos oss blev sillsallad­en, rosolli, första offret. I årtionden hade den stackarn plastats av, förts till bordet och tillbaka till kylen, omplastad, orörd. Men du gissar redan vad som hände då familjen kom till det första sillsallad­slösa julbordet: ”Var finns rosollin!”

Ridå.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland