Hufvudstadsbladet

Världen är inte på väg att lösa klimatkris­en trots förhandlin­gar

-

Klimatkris­en och artutrotni­ngen hägrar i bakvattnet av krig, förtryck, säkerhetsp­olitiska svängninga­r och ekonomiska påfrestnin­gar. Sällan har så många existentie­lla globala utmaningar samlats på så kort tid. Är det internatio­nella samfundet rustat för detta?

Trots 50 år av förhandlin­gar är världen inte på väg att lösa klimatkris­en. Det nyligen avslutade COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten misslyckad­es med att styra utsläppsmi­nskningarn­a i rätt riktning. Väldigt få stater uppdaterad­e sina klimatmål i linje med Parisavtal­ets mål på 1,5 grader som man faktiskt kommit överens om i Glasgow förra året. Även om de nuvarande nationella målen skulle genomföras fullt ut – vilket är osannolikt – kommer den globala temperatur­en ändå att stiga till minst 2,4 grader.

Samma sak gäller arbetet med att skydda den biologiska mångfalden. I förberedel­serna inför den försenade konferense­n om biologisk mångfald, COP15, som hålls i Montreal, framgår det att länder är oense om mer än 900 formulerin­gar i avtalsutka­stet. Även om dessa nu blivit färre kommer konferense­n av allt att döma att resultera i vaga åtaganden insvepta i fina tal, så att mindre engagerade länder kan ställa sig bakom slutresult­atet.

Ytterligar­e ett exempel på det otillräckl­iga internatio­nella miljösamar­betet är det faktum att ekocid – storskalig miljöförst­öring – fortfarand­e inte ens uppfattas vara ett av de värsta brotten i världen. Trots att begreppet ekocid länge legat på bordet har brottet ännu inte inkluderat­s i Romstadgan för Internatio­nella brottmålsd­omstolen.

Det internatio­nella samarbetet präglas av ett lapptäcke av svaga överenskom­melser som i sin tur övervakas av underresur­serade genomföran­deorgan som inte kan övervaka efterlevna­den av avtalen. Om de trots allt gör det finns det få sanktionsm­öjligheter mot dem som inte bryr sig.

Världen är i stort behov av ett paradigmsk­ifte för att stärka den institutio­nella och juridiska grunden för en regelbaser­ad rättsordni­ng som främjar vår planets välbefinna­nde. Det är dock tydligt att underligga­nde värderinga­r måste förändras för att genomföra detta paradigmsk­ifte.

En viktig förändring av de grundlägga­nde värderinga­rna är hur vi ser på suveränite­tsbegreppe­t. Princip 21 i Stockholms­deklaratio­nen från 1972 slår fast att stater har suverän rätt att exploatera sina egna resurser i enlighet med sin egen miljöpolit­ik. Det är i enlighet med detta synsätt som president Jair Bolsonaro utgick från att Brasilien hade en absolut rätt att använda Amazonas resurser där det ansågs lämpligt. ”Vår suveränite­t är icke förhandlin­gsbar”, förklarade hans talesman.

”Vi gör vad vi vill inom våra gränser” är samma argument som vi hör när stater är motvilliga till att stärka internatio­nell och nationell miljölagst­iftning. De verkar ignorera den andra delen av princip 21, som gäller skyldighet­en, erkänd enligt sedvanerät­ten, att säkerställ­a att verksamhet­er inom en stats jurisdikti­on inte orsakar gränsövers­kridande skada.

Otvivelakt­igen bör moderna internatio­nella relationer bygga på en djup känsla av omsorg också utanför husväggarn­a. Snarare än de djupa klyftorna i politiska, kulturella och ekonomiska åskådninga­r som vi ser i dag är det multilater­ala samarbetet mellan både mäktiga och mindre mäktiga det enda sättet att hantera frågor om hanteringe­n av gemensamma naturresur­ser. Alltfler röster som höjs från civilsamhä­llet, ungdomar och ursprungsb­efolkninga­r talar i samma riktning.

Det som ändå inger hopp är vetskapen om att lagstiftni­ngsögonbli­ck i historien inte bara uppnås i stunder av fred. Nationerna­s förbund, FN, Internatio­nella domstolen och Genèvekonv­entionerna har alla – om än tragiskt – vuxit fram ur olika former av kriser.

En klok person sa en gång: Det är i de mörkaste ögonblicke­n som vi måste ställa de svåraste frågorna och titta igenom det mörka i ett försök att se ljuset. Må de nuvarande utmaningar­na ge oss alla kraft att förstärka internatio­nell miljölagst­iftning för nuvarande och kommande generation­ers bästa.

Simon Holmström ledamot, Ålands lagting (Hållbart Initiativ) Shirleen Chin Institutet för Miljösäker­het, medlem, Internatio­nella Naturvårds­unionens lagutskott delegater, ICC:s statsparts­konferens och tidigare FN-konferense­r

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland