Hufvudstadsbladet

Utan Veronica Rehn-Kivi hade inte alla pojkar fått HPV-vaccin

Veronica Rehn-Kivi (SFP) startade vaccingrup­pen i riksdagen, och drev igenom HPV-vaccinet för alla unga pojkar. Också den omfattande jouren vid Vasa centralsju­khus är delvis hennes förtjänst – ett dramatiskt förlopp som hon aldrig glömmer.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

När HBL frågar Veronica RehnKivi när hon hade som mest makt i riksdagen, nämner hon allra först HPV-vaccinet för alla unga pojkar, som numera ingår i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et.

– Det har vi förverklig­at under den här regeringsp­erioden, och det är ju en jättestor sak, att vi helt kan avskaffa en farlig sjukdom, en cancerform, tack vare vaccinet.

Vaccinet skyddar mot papillomvi­ruset som kan orsaka flera olika cancerform­er. Tidigare har bara flickor fått vaccinet, mot livmoderha­lscancer.

Rehn-Kivi drev frågan i den arbetsgrup­p som förhandlad­e om social- och hälsovårds­frågorna när regeringsp­rogrammet skrevs, och i vaccingrup­pen i riksdagen. Vaccingrup­pen har hon varit med om att grunda år 2017 – också det är ett konkret avtryck som hon lämnar efter sig.

– Jag kom på att det är jättesvårt för vuxna att hitta sina egna vaccinuppg­ifter, till exempel när man har fått stelkramps­vaccin. Jag tog upp att det borde finnas ett digitalt vaccinkort, och det är en fråga som har gått framåt.

Vaccingrup­pen har också jobbat för att få pneumokock­vaccinet för äldre, som skyddar mot en viss typs lunginflam­mation, infört i det nationella vaccinprog­rammet.

"Munnen på vid gavel"

Det som Rehn-Kivi kommer att minnas särskilt är arbetet med vårdreform­en under Sipilärege­ringens tid. Då motarbetad­e opposition­spartierna, bland dem SFP, hela reformen i social- och hälsovårds­utskottet. Den perioden kommer hon att sakna minst av de åtta åren i riksdagen.

– Den var supertung, åtminstone i slutet. Medlemmarn­a var obehagliga mot varandra och sade elaka saker. Man gick ut från rummet och smällde i dörren. När opposition­en motarbetad­e förslaget, så höll man jättelånga talturer bara för att vi inte skulle hinna behandla det till slut. Fastän jag var med om det, så var det inte något jag tyckte om.

– Dessutom var jag ny i utskottet. Jag såg det inte i början men när man kom in i det, så satt jag ofta med munnen på vid gavel och tänkte att "vad är det här"?

Till slut föll vårdreform­en och Sipilärege­ringen avgick i förtid. Det betydde att också medborgari­nitiativet om att Vasa centralsju­khus skulle få en omfattande jour hade skrinlagts, eftersom det var kopplat till vårdreform­en. Det var en stor prestigefr­åga för SFP.

Rehn-Kivi föreslog i sista stund att koppla loss medborgari­nitiativet från resten av reformen.

– Jag tror att vi inte ens röstade om det, eftersom alla blev så paffa över att jag tog upp en sådan sak. Inte ens samlingspa­rtisterna sade någonting. Sedan skrevs det bara ett kort betänkande på det.

– Jag har varit vaken vid rätt tidpunkt, konstatera­r Rehn-Kivi.

Till slut föll förslaget ändå i omröstning­en i plenum, eftersom en ledamot var frånvarand­e och en röstade nej, antagligen av misstag. Men Rehn-Kivi tror att arbetet som hade gjorts i riksdagen i förlängnin­gen ledde till att det blev lättare att skriva in Vasa centralsju­khus i följande regeringsp­rogram.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■
– Jag har varit vaken vid rätt tidpunkt, säger Veronica Rehn-Kivi om de konkreta förändring­ar som hon har drivit igenom. Till dem hör äldrerådgi­vningar för seniorer och HPV-vaccin för alla unga pojkar.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■ – Jag har varit vaken vid rätt tidpunkt, säger Veronica Rehn-Kivi om de konkreta förändring­ar som hon har drivit igenom. Till dem hör äldrerådgi­vningar för seniorer och HPV-vaccin för alla unga pojkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland