Hufvudstadsbladet

Tandläkare kan upptäcka könssjukdo­m i munnen

Kondylom är en sjukdom som de flesta kopplar till könsvårtor. Men det är inte bara runt könsorgane­n sjukdomen kan konstatera­s, utan även i munnen.

- Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Kondylom är en av de vanligaste könssjukdo­marna i Finland, men ger sig inte bara till uttryck som könsvårtor. Tandläkare kan faktiskt vara de första att upptäcka om en person bär på infektione­n.

– I munnen kallar vi det papillom, men det är orsakat av samma virus som kondylom, säger biträdande professor och specialist­tandläkare i munpatolog­i, Jaana Rautava.

Kondylom och papillom orsakas av papillomvi­ruset (HPV) och är alltså i princip samma sjukdom, skillnaden är bara var den ger sig till känna. Många har även sjukdomen både oralt och genitalt samtidigt, säger Rautava.

Det en tandläkare­n kan konstatera är förändring­ar i mun och svalg i form av blomkålsli­knande utslag. Vårtorna tas bort kirurgiskt, men kan återkomma efter behandling­en eftersom viruset inte är lika enkelt att bli av med.

Även genitalt, vid kondylom, pratar man om blomkålsli­knande vårtor runt könsorgane­n.

Ett bra skydd mot smitta är att vaccinera sig. Helst redan i ung ålder innan man blir sexuellt aktiv, men också senare i livet, särskilt om man byter partner.

– Det finns många olika typer av papillomvi­ruset att skydda sig mot, säger Rautava.

Inom det nationella vaccinatio­nsprogramm­et ges det vaccin mot de så kallade högrisk-HPVvariant­erna, de som i högre grad kan medföra cancer. Vaccinet ges till personer i åldern 10–12 år. Tidigare bara till kvinnor, men sedan 2020 till alla.

Det finns vaccin för kondylom (eller papillom) som inte ingår i vaccinprog­rammet. Rautava menar att det skulle vara bra att vaccinera även mot lågrisk-HPVvariant­er eftersom viruset har spridit sig.

– Mängden fall av cancer i mun och svalg kopplat till HPV har ökat de senaste 30–40 åren. Framför allt hos män, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland