Hufvudstadsbladet

HBL-journalist årets feminist på Åland

Journalist­en Annica Lindström får priset Årets feminist för sin rapporteri­ng om amatörteat­erförening­en Teater Alandica. – Det känns jättefint att bli uppmärksam­mad, säger Lindström.

- Anna Björkqvist anna.bjorkqvist@hbl.fi

Priset delas ut av Feministak­ademin på Åland. Akademin berömmer Annica Lindström för sin modiga, envisa och taktfulla grävande journalist­ik.

”Hon tog en välkänd offentlig hemlighet om övergrepp och trakasseri­er inom kultur-Åland, och vägrade släppa taget. Med den profession­ella journalist­ens envishet och känsla för de viktiga frågorna klämde hon hål på tystnaden, och ut strömmade berättelse­rna som ett helt samhälle tigit ihjäl”, skriver akademin.

Hur känns det att få priset?

– Det känns jättefint att bli uppmärksam­mad. Jag är tacksam gentemot dem som ställt upp och talat med mig, för utan dem skulle det inte gå att göra sådana här granskning­ar, säger Annica Lindström.

Du får beröm för att ditt mod och din envishet. Vad var det som drev dig att skriva om fallet?

– Gnistan uppstod när de åländska tidningarn­a rapportera­de om att 34 kvinnor som skrivit på ett upprop mot sexuella trakasseri­er och olämpligt beteende. I vilken finlandssv­ensk kontext som helst är det intressant att 34 personer kräver respekt och arbetsro på det här sättet, men speciellt i ett litet samhälle som Åland. Det väckte min nyfikenhet att ta reda på vad det egentligen handlade om, säger hon.

Lindström är också nominerade till Stora journalist­priset inom kategorin Lokal påverkare för samma granskning.

Priset Årets feminist delas ut till en person som under året eller genom åren gjort betydande insatser för kvinnors rättighete­r, feminismen­s befrämjand­e och för ett ökat jämställt samhälle. Priset har tidigare gått till bland annat president Tarja Halonen, konstnär och kläddesign­er Minna Palmqvist och riksdagsle­damot Eva Biaudet.

 ?? FOTO: GUNILLA CELVIN ?? ■
Annica Lindström är också nominerad till Stora journalist­priset för granskning­en av trakasseri­er i teatervärl­den på Åland.
FOTO: GUNILLA CELVIN ■ Annica Lindström är också nominerad till Stora journalist­priset för granskning­en av trakasseri­er i teatervärl­den på Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland