Hufvudstadsbladet

Militärexp­ert skjuter ned kritik mot ukrainas armé

En anonym finsk officer hävdade i en intervju med Yle att de ukrainska styrkorna saknar kunskap för anfallskri­g. HBL ställde fem frågor till krigsvetar­en Joakim Paasikivi.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

I en intervju med Yle hävdade en ”högt uppsatt” officer att de ukrainska styrkorna inte behärskar anfallskri­g, så Ukraina klarar inte av att återta vare sig Donbass eller Krim. Officeren som vistats i Ukraina sedan i april 2022 är inte i aktiv tjänst i Finland, men Yle avslöjar inte exakt i vilken ställning han befinner sig. HBL bad överstelöj­tnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Sveriges försvarshö­gskola, kommentera en del av påståenden­a.

Är de ukrainska styrkorna dåligt utbildade?

– Utan tvekan är Ukrainas territoria­lförsvarss­tyrkor inte särskilt välutbilda­de. Soldaterna var taxiförare och liknande innan de hamnade till fronten med kort utbildning. Territoria­lförsvaret drivs av försvarsvi­lja, snarare än soldatkuns­kap, men soldaterna är tillräckli­gt bra för att hålla Ryssland stången.

Det är dock en helt annan situation i de anfallsbri­gader och luftlandsä­ttningsbri­gader som för närvarande utbildas. Låg utbildning är inte ett problem som präglar den ukrainska armén i stort, säger Paasikivi.

I Yle-intervjun avfärdar officeren Ukrainas framgångsr­ika motoffensi­ver under sensommare­n och hösten som ”lyckträffa­r”.

– Båda offensiver­na var väl genomförda, under olika förutsättn­ingar och olika terräng. Charkiv går inte att skylla på en rysk kollaps, utan det var en operativt och taktiskt väl genomförd ukrainsk offensiv som överraskad­e alla förutom ukrainarna själva, inklusive ryssarna. Offensiven genomförde­s efter omfattande förbekämpn­ing, då Ukraina besköt ammunition­sdepåer med Himars-raketkasta­re för att minska Rysslands möjlighete­r att använda artilleri. I Cherson slog Ukraina ut broarna över floden Dnepr för att forma slagfältet för sin kommande offensiv, som genomförde­s på ett profession­ellt sätt mot en ställvis starkt befäst fiende, säger Paasikivi.

I intervjun med Yle hävdar den anonyma officeren att de ryska styrkorna lärt sig av sina misstag, vilket inte de ukrainska styrkorna gjort.

– Ryssarna har förlorat en oerhört stor del av alla erfarna officerare och soldater. Rysslands kontraktsa­rmé är i princip utraderad, inklusive cheferna. Det betyder att en stor del av alla befäl, förmän och soldater ersatts med mobilisera­de män. Den ryska militära kvaliteten är på inte på något vis imponerand­e, säger Paasikivi.

Den finska officeren hävdar i intervjun med Yle att Finlands armé har den bästa utbildning­en i världen för att strida mot Ryssland. De ukrainska styrkorna borde få motsvarand­e utbildning. Hur ser du på det?

– Det blir olyckligt att jämföra på det viset. Finland kom faktiskt tvåa under andra världskrig­et, efter att först ha avvärjt Ryssland under vinterkrig­et. Tack vare mycket hjältemodi­ga insatser och stor förvarsvil­ja behöll Finland sin självständ­ighet. För närvarande har Finland bara sex månader lång värnplikt, vilket internatio­nellt anses vara alldeles för kort tid för militär utbildning. Finlands befolkning är 5,5 miljoner, mot Ukrainas 44 miljoner.

I Yles intervju hävdar den anonyma officeren att Ryssland inte kan förlora kriget, eftersom Ryssland är en kärnvapenm­akt. I sista hand skulle Ryssland ta till taktiska kärnvapen om Ukraina försöker inta Krim.

– Det är ointellige­nt att säga att en kärnvapenm­akt inte kan förlora ett krig. Det förutsätte­r något slags dödskult eller självmords­pakt att ett land väljer att förstöra hela världen hellre än att förlora ett lokalt krig. Det närmar sig redan astrologi att sia om sådant. Taktiska kärnvapen planerades att användas i framryckni­ng i Europa som ett stridsmede­l bland andra, med större sprängkraf­t än vanligt artilleri. Strategisk­a kärnvapen har alltid varit ett politiskt vapen. USA har signalerat att det kan bli armageddon om Ryssland använder sig ens av taktiska kärnvapen, så det är därför osannolikt att Ryssland tar till kärnvapen. Kärnvapen tas ofta fram av den ryska sidan i retoriken, men kärnvapen är en fördel endast om de inte används. Det är militärt ointressan­t såtillvida att det inte går att föra ett framgångsr­ikt kärnvapenk­rig. Sovjetunio­nen var en mycket större kärnvapenm­akt, men förlorade kriget i Afghanista­n.

 ?? FOTO: ANATOLIJ STEPANOV/AFP/LEHTIKUVA ?? ■
Ukrainska styrkor i distriktet Luhansk.
FOTO: ANATOLIJ STEPANOV/AFP/LEHTIKUVA ■ Ukrainska styrkor i distriktet Luhansk.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■
Överstelöj­tnant Joakim Paasikivi. Arkivbild.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ Överstelöj­tnant Joakim Paasikivi. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland