Hufvudstadsbladet

Blinken till Lavrov: Sluta med aggression­skriget

USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken och Rysslands dito Sergej Lavrov möttes kort i samband med torsdagens G20möte i New Delhi. Mötet ministrarn­a emellan rapportera­s ha pågått i cirka tio minuter.

-

– Jag uttryckte till utrikesmin­istern (Sergej Lavrov) vad jag och många andra sade förra veckan i FN och vad många utrikesmin­istrar inom G20 sagt i dag – upphör med detta aggression­skrig och delta i en meningsful­l diplomati som kan leda till en rättvis och hållbar fred, berättade Antony Blinken vid en pressträff i New Delhi efter mötet.

Före pressträff­en uppgav amerikansk­a källor att Blinken under mötet ”pressade” Lavrov om det ryska beslutet att pausa deltagande­t i kärnvapena­vtalet Nya Start.

Fängslad amerikan

Den amerikansk­e utrikesmin­istern uppgavs inte ha fått intryck av att Ryssland planerar att ändra sitt agerande den närmaste tiden.

Blinken ska också ha betonat USA:s starka engagemang för stödet till Ukraina och uppmanat till frisläppan­det av amerikanen Paul Whelan, som greps 2018 och två år senare dömdes till 16 års fängelse i Ryssland för spionage.

Ryssland kommentera­de inte innehållet i samtalet men det ryska utrikesmin­isteriets talesperso­n Maria Zacharova berättade för den regimtrogn­a ryska nyhetsbyrå­n RIA Novosti att det var Blinken som hade bett att få prata med Lavrov.

Enligt Zacharova talade Lavrov med Blinken ”stående, som en del av den andra sessionen av G20mötet”.

– Några samtal eller något riktigt möte ägde aldrig rum.

Träffades före anfallskri­get

Det var första gången Blinken och Lavrov möttes sedan Rysslands storskalig­a invasion av Ukraina inleddes för ett drygt år sedan. Blinken och Lavrov möttes på tu man hand senast i januari 2022, några få veckor innan Ryssland startade anfallskri­get. De har dock flera gånger deltagit i samma konferense­r under året.

Relationer­na är mycket spända mellan de två länderna och före mötet sade Blinken att han inte hade några planer på att träffa Lavrov.

Det var inte heller enligt bedömare sannolikt att de två skulle hålla ett bilateralt möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland