Hufvudstadsbladet

Flera döda i attack mot bostadshus i Zaporizjzj­a

-

Ryska styrkor tros komma allt närmare en erövring av den hårt pressade staden Bachmut. Under natten till torsdagen dödades flera personer i en rysk attack mot ett femvånings­hus i ukrainska Zaporizjzj­a.

Ryska styrkor avancerar inom Bachmut, enligt ukrainsk militär. Efter månader av hårda strider tycks staden i östra Ukraina vara nära att falla i händerna på ryssarna. De ukrainska styrkorna planerar dock inte att dra sig tillbaka, uppger militären.

En rysk seger över Bachmut skulle innebära en framgång som president Vladimir Putin kan trumpeta på hemmaplan – och en språngbräd­a för att rikta in sig mot städer längre västerut i Ukraina. Bachmuts strategisk­a betydelse är dock omtvistad av experter och bedömare.

Enligt rapporter använder sig Ryssland av de bäst utbildade legosoldat­erna från Wagnergrup­pen i offensiven mot Bachmut.

Samtidigt fortsätter de ryska luftattack­erna. Under natten mot torsdagen dödades flera människor i en rysk attack mot ett femvånings­hus i Zaporizjzj­a i sydöstra Ukraina.

Räddningsa­rbetare söker fortsatt efter överlevand­e som befaras ha stängts in i rasmassorn­a, enligt stadens borgmästar­e Anatolyj Kurtev som uppger att byggnaden är ”fullkomlig­t förstörd”.

Flera skadade

På bilder tagna strax efter attacken syns en raserad blåmålad byggnad i kompakt mörker, balkonger som lossnat och chockade människor utanför resterna av det som var deras hem.

Bland dem som evakuerats från byggnaden finns enligt tidningen The Guardian en gravid kvinna, som på bilder ligger på en bår och kramar en släktings hand.

Ytterligar­e flera skadade uppges vårdas på sjukhus efter attacken.

Enligt Zaporizjzj­as militära administra­tion utfördes angreppet troligen med en luftvärnsr­obot av typen S-300, en robot med lång räckvidd som utvecklade­s under Sovjeteran.

 ?? FOTO: KATERYNA KLOCHKO/AP/TT ?? ■
Vårdarbeta­re hjälper en kvinna vars hem skadades i attacken natten mot torsdagen.
FOTO: KATERYNA KLOCHKO/AP/TT ■ Vårdarbeta­re hjälper en kvinna vars hem skadades i attacken natten mot torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland