Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski fick ge sig

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Norge vann i stor stil efter att Ingvild Flugstad Østberg avg jort stafetten på tredje sträckan på 4x5 kilometer vid VM i Planica. Tyskland tog silver före sviktande förhandsfa­voriten Sverige på tredje plats. Maja Dahlqvist ryckte från Krista Pärmäkoski strax före målgång och säkrade bronset till Sverige.

Johanna Matintalo gjorde en hundraproc­entig insats på första sträckan då hon höll jämna steg med konkurrent­erna. Matintalo var ett litet frågetecke­n inför stafetten med farhågorna visade sig vara obefogade.

– Hon presterade på toppnivå och tänjde sig, säger landslagst­ränaren Juho Halonen.

Finland, Norge, Sverige och Tyskland växlade samtidigt. USA tappade terräng och växlade 20 sekunder bakom tätkvartet­ten och där sprack de amerikansk­a medaljdröm­marna.

På andra sträckan började dramatiken på allvar då storfavori­ten Sverige och Ebba Andersson stod på öronen i en snäv kurva i den tjocka snön. Staven gick av i fallet och Andersson tappade både tid och rytm.

Kerttu Niskanen var i vanlig ordning urstark på andra sträckan. Finland och Tyskland växlade först med Norge fem sekunder och Sverige nio sekunder efter.

– Jag vet inte riktigt hur hon lyckades falla där men jag var alert och åkte in i henne. Min taktik var att ta det lugnt inlednings­vis och sedan försöka rycka mot slutet. Det lyckades inte riktigt, säger Niskanen i Yles intervju.

Norge och Sverige, med Frida Karlsson, åkte snabbt ikapp tätduon men Karlsson med stumma ben tappade mot slutet och Norge kunde rycka och avgöra. Norskan Ingvild Flugstad Østberg flög fram i spåret.

Eveliina Piippo hölls länge med i tätklungan men tvingades släppa sju sekunder till trean Sverige under den sista kilometern.

– En väldigt bra sträcka av henne. I ett väldigt starkt fält hölls hon med nästan hela vägen, säger Halonen till Yle.

Piippo gav precis allt och behövde hjälp med att ta sig bort från målfållan.

Krista Pärmäkoski åkte visserlige­n i kapp Maja Dahlqvist på ankarsträc­kan men lyckades inte ruska av sig den spurtstark­a svenskan som ryckte strax före mål och såg till att Sverige tog brons.

– Krista gjorde vad hon kunde. I en bättre form kunde hon kanske ha skakat av sig Dahlqvist, men nu fanns inte de krafterna i kroppen.

För Finlands del fortsätter medaljtork­an i VM. På fredag åker herrarna stafett men där finns ingen realistisk medaljchan­s.

Hoppet står till 30, respektive 50 kilometer i klassisk stil på lördag för damer och söndag för herrar i helgen. Kerttu Niskanens insats i stafetten var hoppingiva­nde inför tremilen. På femmilen är det lillebror Iivo Niskanen som är det finska hoppet.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Krista Pärmäkoski åkte i kapp Maja Dahlqvist på ankarsträc­kan men svenskan fick sista ordet och tog hem ett svenskt brons.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Krista Pärmäkoski åkte i kapp Maja Dahlqvist på ankarsträc­kan men svenskan fick sista ordet och tog hem ett svenskt brons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland