Hufvudstadsbladet

En bespottad välgörare hittade tillbaka till toppformen

Talangen har ingen någonsin tvivlat på. Ändå var en del redo att skriva av Marcus Rashford efter en sämre säsong. Denna säsong har Unitedstjä­rnan varit magnifik och varit världens bästa spelare efter VM-uppehållet.

- JONAS VON WENDT

Kroppssprå­ket under säsongen 2021–2022 sade det mesta.

Fotbollen kändes inte rolig, flytet saknades och det mesta Rashford gjorde ute på planen kändes krampaktig­t och påtvingat. Inte ens de blixtsnabb­a fötterna kändes lika oljade som vanligt.

Facit? Fyra mål i Premier League i ett Manchester United som hösten 2021 var ett dysfunktio­nellt lag. Ole Gunnar Solskjaer tvingades lämna managerpos­ten i november 2021 och under Ralf Rangnick gick det ännu trögare för jätteklubb­en som i söndags vann sin första titel på sex långa år.

Rashford hör till spelarna ytterst få har något att negativt att säga om. Belevad, smart, hjälpsam och försedd med ett stort, varmt och klappande hjärta.

Under coronaviru­spandemin, som drabbade England i allmänhet och de mindre bemedlade i synnerhet, visade Rashford ett starkt samhälleli­gt engagemang då han donerade en ansenlig summa pengar till FareShare-organisati­onen. Rashford, själv uppvuxen i anspråkslö­sa förhålland­en, kände en stor oro för barn och unga från liknande förhålland­en som han själv. Då skolor och frukostklu­bbar stängde dörrarna då myndighete­rna försökte kväsa pandemin visste Rashford att tusentals barn och ungdomar plötsligt stod inför verklighet­en att de kanske inte får mat.

Rashford donerade själv och satt personlige­n i telefonsam­tal och videomöten för att samla in ytterligar­e medel. Då en välkänd fotbollssp­elare med en humant tilltaland­e image fanns med i projektet började pengarna välla in. Organisati­onen uppnådde målet med 20 miljoner insamlade pund och ökade antalet matportion­er som delades ut från 900 000 till två miljoner per vecka.

– Det blir många gånger så att ett känd person ger sitt ansikte till en välgörande organisati­on utan att egentligen göra så mycket mera än så. Med Marcus var det helt annorlunda. Han jobbade så hårt och med en sådan intensitet att alla andra inom organisati­onen hade svårt att hålla samma fart, säger Lindsay Boswell, vd för FareShare till The Guardian.

Rashford jobbade själv på fabriksgol­vet och träffade barn och unga för att hjälpa dem i den svåra situatione­n många befann sig i. I en fotbollsvä­rld där alltför många av stjärnspel­arna blivit verklighet­sfrånkoppl­ade, osympatisk­a, känslolösa och evigt giriga samt självuppta­gna robotar är Rashford en frisk och välkommen fläkt och en påminnelse för många om att rikedom och berömmelse inte behöver betyda att man också måste bli otrevlig.

EM-slutspelet 2021 var en engelsk succé med semifinale­r och final på Wembley i London. England gjorde en kanonturne­ring och gick hela vägen till final. Rashford hade under säsongen lidit av en del skador och spelade ingen betydande roll i det Three Lions som föll på straffar mot Italien i finalen.

Rashford hörde ändå till otursgubba­rna som tillsamman­s med Bukayo Saka och Jadon Sancho missade en straff. Kritiken på sociala medier var på sina håll skoningslö­s och i många fall rent rasistisk. De tre som missade är färgade och i ett socioekono­miskt och etniskt segregerat samhälle existerar alltid risken för att rasismens och inskränkth­etens sorgliga ansikten visar upp sig och de anonyma ”tuffingarn­a” på nätet vaknar till liv.

Saka, Rashford och Sancho tog alla illa vid sig. Då Harry Kane ungefär ett år senare missade en avgörande straff i semifinale­n mot Frankrike i VM var det inte många som höjde rösten.

Säsongen efter EM började på sjukstugan och kaoset omgav Manchester United. Inre motsättnin­gar, skadeprobl­em, formsvaga spelare och så vidare. Ingen mådde särskilt bra i laget säsongen 2021–2022. Allra minst Rashford som verkligen inte trivdes ute på planen.

Upplevelse­rna efter EM levde kvar i det undermedve­tna.

Om du ska kunna hävda på dig på absolut toppnivå måste alla delområden vara i skick. Hälsa, huvud, privatliv och så vidare. Med Erik ten Hag hittade Rashford tillbaka till toppnivån och hittade ännu en dimension i sitt spel som ten Hag och hans stab med sitt långsiktig­a arbete jobbade fram hos 25-åringen.

Rashford är en kultfigur på många håll i England och han tjänar naturligtv­is oerhört bra på fotbollen. Med en årslön på femton miljoner euro och lukrativa sponsorkon­trakt kan han äta, köpa och köra vad han vill. Där skiljer han sig inte från mängden rika fotbollssp­elare. Engagemang­et utanför planen däremot gör honom unik. Sunda förebilder behövs mera än någonsin i dagens läge. Rashord är en sådan.

❞ Det blir många gånger så att ett känd person ger sitt ansikte till en välgörande organisati­on utan att egentligen göra så mycket mera än så. Med Marcus var det helt annorlunda.

 ?? FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Marcus Rashford firar sitt 100:e mål för Manchester United i oktober 2022.
FOTO: OLI SCARFF/LEHTIKUVA-AFP ■ Marcus Rashford firar sitt 100:e mål för Manchester United i oktober 2022.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland