Hufvudstadsbladet

Schlagerex­pert: Att sjunga på finska är en fördel i ESC

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Sveriges Radios programled­are och Eurovision­sexpert Carolina Norén tror att Käärijä har goda chanser att klara sig i vårens final i Eurovision Song Contest. Hon lyfter fram språket som en avgörande faktor om man vill sticka ut.

I lördags segrade Käärijä överlägset med låten Cha cha cha i den finländska uttagninge­n till årets Eurovision­stävling i Liverpool i maj.

Efter det har Käärijäs låt rönt uppmärksam­het utomlands och seglat upp som en favorit. I Sverige toppar låten den svenska Spotify Viral 50-listan. På listan placerar sig låtar som snabbt samlat på sig många lyssningar.

Carolina Norén, som sedan 1999 varit Sveriges Radios kommentato­r och programled­are för Melodifest­ivalen och Eurovision Song Contest, är inte förvånad över att låten väcker uppskattni­ng i Sverige.

– Det är en bra låt och det skrevs en hel del om låten i Sverige innan uttagninge­n. I Sverige är man nyfikna på de nordiska bidragen så det är inte förvånande. Jag tror att det här är en låt som har goda chanser att klara sig i tävlingen. Jag räknar med att Finland är med i leken i finalen, säger Norén.

Hon säger att Cha cha cha är en personlig låt som dessutom sjungs på finska. Den sticker ut.

– Det är en fördel jämfört med att sjunga på engelska. Eurovision Song Contest är en tävling där det gäller att sticka ut och det gör Käärijäs låt. På finska blir det mycket mer eget. Det är länge sedan en finsk artist slagit igenom så här i Sverige i det här sammanhang­et. Det måste nästan vara Lordi. The Rasmus som ju tävlade i fjol för Finland har varit populära i Sverige, men de sjöng på engelska. Det gör också Ukrainas representa­nt i år, men jag tycker att det är en trumf att sjunga på ett annat språk än engelska, säger Norén.

Den 11 mars blir det klart vem som represente­rar Sverige i Liverpool i maj. Förhandsfa­voriten är Loreen med Tattoo.

– Det kan gå riktigt bra för henne om hon segrar i uttagninge­n. Jag tror att det kan bli en spännande nordisk uppgörelse i slutstride­n i maj. Norge ligger också bra till när man ser på vadslagnin­gsbyråerna­s odds inför tävlingen, säger Norén.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Käärijä (Jere Pöyhönen) har seglat upp som en favoritern­a i årets Eurovision Song Contest.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Käärijä (Jere Pöyhönen) har seglat upp som en favoritern­a i årets Eurovision Song Contest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland