Hufvudstadsbladet

Bortglömd åländsk modernist lyfts fram på Hägerstran­ds skiva

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Musik till texter av åländska författare och poeter. Det är Peter Hägerstran­ds recept för det nya albumet Jag är en annan nu.

Sångaren och låtskrivar­en Peter Hägerstran­d har tillsamman­s med bandet Badhusepok­en spelat in albumet Jag är en annan nu där texterna är skrivna av åländska författare och poeter. Bland andra finns texter av Joel Pettersson, Katarina Gäddnäs och Alice Granfelt-Karlberg på skivan där musiken är komponerad av Hägerstran­d.

– Projektet föddes i samband med Ålands 100-årsjubileu­m. Jag blev tillfrågad om jag kunde bidra med ett musikalisk­t inslag för firandet. Jag har länge haft ett intresse av att komponera musik till andras texter. Jag fick ett arbetsstip­endium och skred till verket med att läsa alla åländska dikter som skrivits.

– Många intressant­a människoöd­en kommer fram i dikterna. Av ungefär 100 dikter gallrades sedan 20 dikter fram, och så inledde jag mitt komponeran­de, säger Hägerstran­d.

Han har plockat ut dikter som represente­rar olika tidsepoker, författars­kap och teman. Till exempel texten till låten Vaggvisan är skriven av Joel Pettersson, som Hägerstran­d rankar som den största åländska konstnären.

– Han var bortglömd i många år, trots att han kunde ha blivit en av Finlands främsta moderniste­r. Men han levde under ogynnsamma förhålland­en och ansågs vara en byfåne. Texten visar hans humoristis­k sida.

Hägerstran­d lyfter fram hur den åländska lyriken återspegla­r den samhälleli­ga utveckling­en på ön.

– Det har varit intressant att få en bild av vad man pratat om på Åland under olika tidsepoker och hur det tagit sig i uttryck i lyriken. Det intressant­a är att Åland under 100 år gått från ett strängt agrart till ett urbant samhälle.

Peter Hägerstran­d är uppvuxen på Åland, men är numera bosatt i Helsingfor­s.

– Åland är mitt sommarpara­dis som jag alltid ser fram emot att besöka. Det är lite som att komma hem. Ränderna går aldrig ur, säger Hägerstran­d.

Fotnot: Peter Hägerstran­d & Badhusepok­en uppträder på Alandica i Mariehamn den 3.3. I höst blir det konserter i Nyland och Åboland.

 ?? BOMAN FOTO: MARCUS ?? ■
Peter Hägerstran­d har komponerat musik till texter av åländska författare och poeter.
BOMAN FOTO: MARCUS ■ Peter Hägerstran­d har komponerat musik till texter av åländska författare och poeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland