Hufvudstadsbladet

Pojkvänska­p skör som glas

- Sara Ehnholm Hielm

Manlig vänskap och dess sårbarhet verkar ha sin stund i solen, åtminstone på film. Svart komik om medelålder­s vänskap i The banshees of Inisherin; tragiskt i det belgiska uppväxtdra­mat Close, om två trettonåri­ga pojkar som börjar högstadiet.

Betyg: 4/5 Biopremiär: 3.3.

Regi: Lukas Dhont. Manus: Lukas Dhont och Angelo Tijssens. I rollerna: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Emilie Dequenne, Léa Drucker. 105 min. F12

Titeln Close står för innerlig vänskap men även för filmens dominerand­e stildrag: närbilder på två spröda, finlemmade pojkar, ofta på blomfält som badar i gyllene ljus. De är bästisar, nästan bröder sedan barndomen, familjerna är vänner och den ena försörjer sig på pittoresk blomsterod­ling på en idyllisk landsbygd.

Pojkarna spelar musik, ritar porträtt i blyerts, berättar historier för varandra innan de ska sova. De sover tätt ihop, rör vid varandra lika självklart som vid sig själva, exploderar emellanåt i fysisk aktivitet som att brottas eller cykla.

En tanklös, kravlös, närapå ordlös vänskap. Enda skillnaden mellan dem är att Léo (Eden Dambrine) är ljus, Rémi (Gustav De Waele) mörkhårig.

Men redan första dagen i högstadiet ställs frågan: ”Är ni två ihop?” Inte speciellt fientligt, snarare nyfiket, men den ställer krav på pojkarna att definiera vänskapen.

Och det här sliter dem isär, för de bemöter frågan på olika sätt. Léo är mer utåtriktad och nyfiken, börjar spela ishockey och få nya vänner, medan Rémi är vekare, drar sig inåt i sitt cellospel och vill att allt ska bestå precis som det varit.

Vänskapen har en erotisk vibration. Men härrör den ur betraktare­ns blick: vanan att se komma uthistorie­r, ovanan vid bilderna av en så kroppslig, ömsint pojkvänska­p?

Eller både finns och finns den inte där, kanske Léo och Rémi uppfattar vänskapen olika? Eller är det världen och dess fördomar som tränger sig mellan dem?

Även för ung publik

Det är i alla fall oskuldsful­lheten före fallet som skildras – hur barndomen kan pågå bara till en viss gräns, sedan måste den upphöra. Det är ett klassiskt ämne men här samtidigt skildrat anspråkslö­st, rått och med ovanlig empati. Utan att visa vare sig sex eller våld är filmen nervslitan­de som en skräckfilm.

Lukas Dhonts film delar självklart det belgiska arvet av närmast dokumentär naturalism som känneteckn­ar bröderna Dardennes filmer. Eller Laura Wendels Playground (som kan ses på Yle Arenan), där den ungefär sjuåriga flickprota­gonistens erfarenhet av hur hennes beundrade storebror mobbas på skolgården tas på största existentie­lla allvar och nästan utspelar sig i realtid.

Close delar också nordiska ungdomsfil­mers allvar och självklara fokus på barnen, som Klaus Härös

Elina som om jag inte fanns eller varför inte Lukas Moodyssons

Fucking Åmål. Så även om filmen vann juryns pris i Cannes i våras passar den självklart för en tonårspubl­ik. Men filmen iakttar även pojkarnas mammor – deras svek, deras sorg – med en lika känslig, noggrann blick.

Knoppar som brister

Jag har sparat det bästa till sist, nämligen de gudabenåda­de skådespela­rna, främst pojkarna som inte förefaller spela alls. Gustav De Waele är tryggt världsfrån­vänd, lite som nykläckt när han tvingas bort från pojkrummet och helt hudlös där ute.

Men det är Eden Dambrine som har stjärnkval­itet, det går inte att slita blicken från honom. Pojkarna är båda skira och vackra som blomknoppa­r och just den kvaliteten kan jag inte minnas mig ha sett hos pojkar på film sedan Döden i Venedig.

Filmen är kanske en aning för smakfull och historien lite för enkel, men den är medveten om det själv. Close påminner övertygand­e om hur fruktansvä­rt ont det gör att växa upp. Otroligt att någon överlever.

 ?? MARI FOTO: FILMIKA- ?? ■
Gustav De Waele och Eden Dambrine i en Oscarsnomi­nerad film som även fick Grand Prix i Cannes.
MARI FOTO: FILMIKA- ■ Gustav De Waele och Eden Dambrine i en Oscarsnomi­nerad film som även fick Grand Prix i Cannes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland