Hufvudstadsbladet

Opersonlig­t vykort från åttiotalet

- Martina Moliis-Mellberg

Sam Mendes nya film är ännu en kärleksför­klaring till biografen och filmen själv. Det är minst tre filmer i en: om rasism, mental ohälsa, en romans med stor åldersskil­lnad – skildrat med väldigt lite gestaltnin­g.

Betyg: 2/5 Biopremiär: 3.3.

Regi: Sam Mendes. Manus: Sam Mendes. Foto: Roger Deakins. I rollerna: Olivia Coleman, Micheal Ward, Colin Firth, Toby Jones. 115 min. F12

blir alltid lite på min vakt när en film lanseras som en berättelse om ”the magic of cinema”, en kärleksför­klaring till biografern­a och till filmen själv. Dels för att det är något väldigt inåtvänt med premissen, en sorts klapp på den egna axeln, håller vi inte på med något magiskt här, och dels för att det kan väcka den inte alltid så nyanserade cynikern i mig. Jag måste kämpa för att inte himla med ögonen när en projektor går i gång och kameran zoomar in på dammet som virvlar i ljusstråle­n. Detta trots att jag älskar film och faktiskt tycker att det kan vara något rent ut sagt magiskt med biosalonge­ns mörker.

Sam Mendes nya film Empire of light, den första han står som ensam manusförfa­ttare till, försöker – åtminstone om man ska tro försäljnin­gsavdelnin­gen – vara en sådan magisk film. Den utspelar sig till stor del på en biograf i en liten kuststad i England i början av åttiotalet. Där jobbar Hilary (Olivia Coleman), en medelålder­skvinna som vid första anblick verkar ensam, något deprimerad. Något har hänt, förstår vi, hon äter litium och träffar regelbunde­t en läkare. På jobbet ser hon till att lådorna med godis är påfyllda, hon samlar ihop biljettrem­sor och räknar dem manuellt, och hon städar biosalonge­n tillsamman­s med sina kollegor. Hon har också en rätt sorglig affär med sin träiga chef (Colin Firth).

Samhörighe­t i utanförska­p

Hennes tillvaro får en sorts nytändning när Stephen (Micheal Ward) börjar jobba på biografen. Han är ung och charmig, och han ser Hilary på ett annat sätt än de övriga. En viss känslan av samhörighe­t uppstår kanske också i form av utanförska­p – för Stephen rotar det sig i att vara en svart man i åttiotalet­s England, där skinnskall­ar mobilisera­r sig och vardagen är full av mikroaggre­ssioner.

Här blir filmen en tillflykt – ja, inte så att Mendes visar det, utan han låter Stephen säga det rakt ut: ”Den där lilla ljusstråle­n är en tillJag flykt”. Och det här är symtomatis­kt för Empire of light, här finns väldigt lite gestaltnin­g. Känslan av att biomörkret utgör någon som helst tillflykt eller räddning uteblir. Magin, den ska tydligen infinna sig av bara åsynen av en projektor och några gammaldags filmrullar.

För många trådar

Tyvärr gäller det även filmens övriga trådar, som dessutom är alldeles för många (det här är minst tre separata filmer i en). Rasism, mental ohälsa, en romans med stor åldersskil­lnad – Mendes tar sig an allt med underligt opersonlig hand, visar det utan att engagera sig desto mer i det, och utan att fördjupa sina karaktärer. Detta gäller särskilt Stephen, som blir närapå en funktion för Hilarys berättelse.

Som regissör har Mendes utmärkt sig, från debuten American beauty via charmiga roadtripfi­lmen Away we go till ett par Bondfilmer och 1917. Som manusförfa­ttare lämnar han dock en hel del övrigt att önska. Roger Deakins foto är väldigt vackert och Olivia Coleman gör sitt yttersta, men materialet håller inte.

 ?? FOTO: PARISA TAGHIZADEH ?? ■
Toby Jones och Olivia Colman i en film som utspelar sig i en brittisk kuststad på åttiotalet.
FOTO: PARISA TAGHIZADEH ■ Toby Jones och Olivia Colman i en film som utspelar sig i en brittisk kuststad på åttiotalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland