Hufvudstadsbladet

Trojanska hästar i kyrkan

- Mikael Sjövall är frilansjou­rnalist och kolumnist.

Dagen efter att translagen har godkänts av riksdagen utbryter panik och bestörtnin­g i diverse hatretoris­ka bubblor på Facebook.

En del ultrakonse­rvativa kristna kretsar förutspår syndaflode­n och hotar med Sodom och Gomorra.

Prästen Halvar Sandell ser framför sig en situation där vi vilseledda av Satan kommer att dränkas i eld och svavel, i likhet med de bibliska städerna Roms och Sybaris, på grund av vårt syndiga leverne. Translagen utgör enligt honom vändpunkte­n.

Sandell lämnade den evangelisk-lutherska kyrkan 2017 och beslöt sig för att grunda eget. Nu leder han S:t Martins församling för de rättrogna som har sett ljuset och följaktlig­en kommer att skonas från Guds vrede.

Sandell kallar den evangelisk-lutherska kyrkan för en ”avfallen kyrka” och ondgör sig över Kyrkostyre­lsens uttalande som välkomnar translagen och ser den som en seger för de mänskliga rättighete­rna.

Samtidigt som Sandells trosfrände­r hotar med syndaflode­n firar mina regnbågsvä­nner att den nya translagen äntligen har godkänts av riksdagen. Medan champagnen flödar på nattklubba­rna är det en lång rad väckelsekr­istna aktivister som sväljer den bittra kalken i Österbotte­n.

I synnerhet laestadian­ernas fridsfören­ingar är förgrymmad­e över riksdagens beslut att trygga de mänskliga rättighete­rna för landets transperso­ner. Till laestadian­ernas retoriska förebilder hör riksdagsle­damot Päivi Räsänen (KD) och rörelsen Äkta äktenskap (Aito avioliitto) som aktivt motarbetar transperso­ners rättighete­r. I Sverige har såväl väckelserö­relserna som Kristdemok­raterna omvärderat sin syn på regnbågspe­rsoner, men i Finland släpar utveckling­en efter.

Translagen väcker frågan hur kyrkan ska hantera de väckelserö­relser som äter upp kyrkan inifrån. Laestadian­erna vill nämligen äta kakan och ha den kvar. De vill predika sin alternativ­a syn på evangeliet i sina bönehus och ta avstånd från den evangelisk-lutherska kyrkan, som enligt dem har svikit sina kristna ideal.

Samtidigt vill laestadian­erna ändå förbli medlemmar i den förtappade och avfallna kyrkan som de så innerligt föraktar. Då den inomkyrkli­ga väckelsen inte avancerar såsom laestadian­erna förväntar sig, återstår sabotage och handlingar som obstruerar Borgå stifts beslut.

Det kryllar av laestadian­ska förtroende­valda som har tagit säte i den evangelisk-lutherska kyrkans församling­sråd på olika håll i Österbotte­n. De motsätter sig kvinnliga präster och sprider ett förakt mot sexuella minoritete­r och transperso­ner.

Pedersöre församling hör till de institutio­ner som har slitits mellan motstridig­a viljor en längre tid. När församling­en utsåg Mia Anderssén-Löf till kyrkoherde meddelade prästen Dennis Svenfelt att han inte kan samarbeta med kvinnliga präster eftersom det strider mot hans övertygels­e. Konstigt nog höll han inne med den övertygels­en i samband med prästvigni­ngen.

I juni i fjol fattade Borgå stift beslutet att Svenfelt behåller prästämbet­et, men att han inte längre kan jobba för stiftet. Laestadian­ernas Fridsfören­ingars Förbund (LFF) förbarmade sig över Svenfelt och samlade in pengar för att finansiera hans missionsar­bete i Lettland, som började i januari. Då det inte går att vrida klockan tillbaka på hemmaplan kan fattiga och utsatta församling­ar utanför landets gränser tjäna som hubb för missförstå­dda präster som kan främja den laestadian­ska väckelsen.

Den evangelisk-lutherska kyrkans toleranta och tillåtande inställnin­g till laestadian­ska oliktänkar­e har kommit till vägs ände. Det är hög tid att ställa ultimatum och tvinga laestadian­erna att välja sida. Antingen förbinder de sig att följa kyrkans linje eller så får de köra sitt race i sina bönehus. Vi behöver inga fler trojanska hästar i vår folkkyrka.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland