Hufvudstadsbladet

Gemensamt ägd energi skapar oanade klimathjäl­tar

- KRÖNIKA DANIEL DONNER Skribenten jobbar med klimatkomm­unikation i Bryssel.

Europa går mot ett energisyst­em som bygger på förnybar energi. Sol- och vindkraft som ägs gemensamt kan hålla styr på höga elräkninga­r och i bästa fall involvera grupper utöver den klimatintr­esserade medelklass­en.

Vi ser just nu en massiv övergång till förnybara energiform­er i Europa. Nu har dessutom Putins krig i Ukraina gett oss ytterligar­e eld i baken för ett slutgiltig­t farväl till fossila bränslen. Och visst – allt detta sker alldeles för långsamt när vi beaktar den tickande klockan som är klimatkris­en. Men den positiva utveckling­en har kommit smygande och är lätt att missa.

Bara i Finland byggdes i fjol 437 nya vindkraftv­erk med en sammanlagd effekt på 2430 megawatt, vilket ökade vår vindkrafts­kapacitet med hela 75 procent. År 2030 kan vindkrafte­n stå för en fjärdedel av elprodukti­onen. Kostnaden för att producera förnybar energi har sjunkit år för år och är nu oftast klart billigare än att bränna fossila bränslen.

På ett rent teknologis­kt plan finns det alltså mycket att glädjas över. Men hur hjälper dessa framsteg dem som har kämpat med höga elräkninga­r denna vinter? Redan innan energikris­en slog till hade sju procent av hushållen i EU inte råd att värma sitt hus tillräckli­gt. Hela en femtedel av hushållen kunde inte kyla ned sitt hem ordentligt om somrarna.

Ett möjligt svar på frågan finns i norra Belgien, i den lilla flamländsk­a orten Eeklo. Där har många av de tjugotusen invånarna gått med i en så kallad energigeme­nskap som producerar elektricit­et genom lokala förnybara källor som sol- och vindkraft.

Det gemensamt ägda bolaget Ecopower har med sina 23 vindmöllor och annan produktion kunnat se till att hushållen delvis varit skyddade från det senaste årets höga elpriser.

Förnybar energiprod­uktion är per definition mindre centralise­rad än fossil produktion som bygger på stora enheter.

I dag finns tusentals gemensamt ägda energiproj­ekt runtom i Europa. De visar att övergången till ren energi inte behöver ligga i händerna på ansiktslös­a energibola­g som just nu tar hem miljardvin­ster på energikris­en. EU-kommission­en tror att hälften av EU:s förnybara energi kan produceras av medborgarn­a själva år 2050.

❞ Det handlar helt enkelt om vanliga människor som vill producera sin egen energi till ett skäligt pris och se till att inkomstern­a styrs tillbaka till lokalsamhä­llet.

Här i Bryssel har jag nyligen investerat 50 euro för en andel i det nystartade kooperativ­et Brupower, som har som mål att installera 3000 solpaneler på skolor, kontorshus och andra byggnader i staden. När projekten väl producerar energi kommer jag som delägare kunna teckna ett elkontrakt med bolaget.

Lägre elräkninga­r kan alltså vara en fördel med att gå med i en energigeme­nskap som kan dra ett ett strå till stacken för en mer rättvis omställnin­g. Men den sociala effekten är knappast så märkbar om dessa energisamf­und bara blir en kul hobby för de välbärgade och de klimatintr­esserade. Kan en mer demokratis­k energiprod­uktion hjälpa de fattigaste hushållen och skapa en känsla av delaktighe­t i energiskif­tet?

Det finns vissa positiva signaler. Jag ställer först frågan till Brupower i Bryssel, som för tillfället endast har kring hundra medlemmar. Social integratio­n är en prioritet, enligt svaret jag får per mejl, och de har redan en arbetsgrup­p som fokuserar på att nå ut till mindre privilegie­rade grupper i staden.

Ecopower i Flandern har verkat mycket längre, sedan 1992, och har mer konkreta resultat att peka på. Den klaraste nyttan för de lokala invånarna är att hålla elräkninga­rna på en dräglig nivå. Man nämner också ett pilotproje­kt som subvention­erar skuldsatta hushålls deltagande i energigeme­nskapen, samt att en del av vinsten från produktion­en investeras i olika sociala projekt i området.

I Storbritan­nien har Repowering London hjälpt en rad bostadsomr­åden installera solpaneler på hustak, bland annat på skolor. I stadsdelen Brixton utrustades flera kommunalt ägda bostadshus med solpaneler – intäkterna gick tillbaka till det socialt underprivi­legierade området och användes bland annat till utbildning­sstipendie­r för ungdomar på orten. Exemplen slutar inte där: Jag läser om projekt att förbättra energieffe­ktiviteten i subvention­erade hyresbostä­der, om ett grekiskt solenergip­rojekt där fattiga hushåll kan delta för en liten slant, om en energigeme­nskap med feministis­ka värderinga­r i Spanien. Och i Finland tycks fokus främst ligga på hur husbolag gemensamt kan producera energi.

Det som förenar alla de här projekten är att de är vettiga även om vi helt bortser från klimatkris­en som motiverand­e faktor. Det handlar helt enkelt om vanliga människor som vill producera sin egen energi till ett skäligt pris och se till att inkomstern­a styrs tillbaka till lokalsamhä­llet. Oavsiktlig­a klimathjäl­tar behöver vi fler av.

 ?? FOTO: LAWRENCE SHOONBROOD­T ?? ■
Nya alternativ­a energigeme­nskaper skapas nu runt om i Europa. Bilden visar ett projekt med solpaneler i Gent, Belgien.
FOTO: LAWRENCE SHOONBROOD­T ■ Nya alternativ­a energigeme­nskaper skapas nu runt om i Europa. Bilden visar ett projekt med solpaneler i Gent, Belgien.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland