Hufvudstadsbladet

Botbyhöjde­n behöver stöd för att ojämlikhet­en inte ska öka

-

Marcus Rantala skriver (HBL 21.2) om en viktig jämställdh­etsaspekt i diskussion­en om issportcen­tret. Det ses öka skridskoåk­ningsmöjli­gheterna för flickor.

Den livliga diskussion om ojämlikhet i skolor och bostadsomr­åden som pågår just nu berör även issportcen­tret. Just nu, när forskare, stadsplane­rare och beslutsfat­tare febrilt funderar på lösningar på den ojämlikhet som är på gränsen till kritisk är stadsstyre­lsen på väg att besluta om fortsättni­ngen av planreserv­ationen för issportcen­tret, det gäller i praktiken byggandet av centrum i den enda närskogen i Botbyhöjde­n. Studier visar dock att en mångsidig och attraktiv skog på gångavstån­d ökar värdet på alla bostadsomr­åden. Dessutom ökar det utan tvekan de boendes välbefinna­nde. Närskogen betyder mest för barn och äldre.

Botbyhöjde­n är ett av Helsingfor­s socioekono­miskt svagaste bostadsomr­åden. På Östra centrums grundskola, som ligger intill Matokallio­skogen, läser mer än hälften av de 450 eleverna finska eller svenska som andraspråk och mer än en tredjedel behöver särskilt stöd. Stadsdelen och skolan behöver ett starkt stöd, så att barns och ungas verklighet inte blir helt annorlunda än i andra stadsdelar och skolor.

Helsingfor­s generalpla­n gör det möjligt att bygga nya bostadshus i Botbyhöjde­n mellan de gamla husen. De kommer definitivt, för staden ser att byggandet minskar ojämlikhet­en. Intressant­a lägenheter skulle också locka medelklass­en. Men kommer Botbyhöjde­n att intressera lägenhetsk­öpare om den närliggand­e skogen försvinner?

Stadsplane­n för Kvarnbäcke­ns idrottspar­k, som innehåller issportcen­tret, betonar att stärka östra Helsingfor­s identitet. Planen trädde i kraft 2007. Tiderna har dock förändrats och naturens betydelse i grannskape­t för barns utveckling och allmänna välbefinna­nde är i dag tydligt förstått. Visst, idrottspar­ken erbjuder många bra hobbyer, men de är dyra för många låginkomst­tagare med barnfamilj­er.

Den olympiska kommittén, som lyfts fram som stöd för projektet, har också framhållit vikten av närliggand­e natur som möjliggör barns välbefinna­nde och motion, samt naturnära daghem och skolor på högst 300 meter avstånd från närskogen. Är kommittén medveten om att centret skulle förstöra just dessa saker som den värdesätte­r?

Tänk om Matokallio-skogsområd­e bevaras, och issportcen­tret får en tillfredss­tällande plats och flickor fler skridskotr­äning? Skogens växlande natur, hackspetta­r, skuggiga stigar, bergstoppa­r, en källa och åkerbär skulle förbli en fröjd för alla. För dem som inte kan ta sig in i skogen, äldre och andra med nedsatt rörlighet skulle det finnas bänkar på friluftsst­igen som omger skogen för att beundra skogen, lyssna på fåglarna och vila i skuggan av granarna. Fler vandrare kommer när det nya stora dagiset som planeras intill skogen och tillbyggna­den av grundskola­n är klara.

Riitta Malve

pensionär, östra Helsingfor­s

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland