Hufvudstadsbladet

En lätt recession är politiskt önsketänka­nde

-

EU:s höga inflation beror delvis på centralban­kerna. De är specialise­rade på att handla för tidigt, för sent, fel eller inte alls. Minusränto­r borde man aldrig ha tagit i bruk. Räntorna borde ha höjts för länge sedan och att sänka den inflation som vi i dag har med ytterligar­e räntehöjni­ngar fungerar inte utan att skapa en förhöjd inflation då också räntekostn­aderna kommer på priset!

Politiken gjorde också sitt för att åstadkomma en hög inflation. Att först montera ned kärn- och kolkraft i diverse länder inom EU och med det göra sig beroende av rysk energi och sedan bojkotta mer eller mindre allting från Ryssland, utan att först bygga ut tillräckli­gt med egna energikäll­or, är direkt enfaldigt. Putin lyckades verkligen lura Europas halva politiska etablissem­ang, som trodde Ryssland är en billig och pålitlig energileve­rantör. Billig nog med beräkning, men när har skurkstate­r som styrs av skurkar varit långsiktig­t pålitliga?

Det finns två helt olika inflatione­r. Den ena kommer på grund av att marknaden är het. Det leder till höga priser. Den inflatione­n kan bekämpas med räntehöjni­ngar som dämpar köpkraften och sänker priserna. Den andra inflatione­n, som vi har i dag, kommer dock för att priserna har stigit avsevärt på grund av omvärldsåt­gärder, bojkotter och krig. Det är boven till att nästan alla priser höjdes kraftigt, men har inte sänkts tillbaka fast olja, el och gas åter blivit billigare. Mot det hjälper inga räntehöjni­ngar utan det leder tvärtom endast till en ytterligar­e förhöjd inflation, till den som vi redan har, då alla kostnader också räntekostn­aderna i slutändan ofta kommer på priset.

Man kan konstatera att olja, gas och el blev dyra på grund av omvärldsåt­gärderna, kriget och centralban­kernas och politikens oförmåga att använda enkelt sunt bondförnuf­t. EU:s inflation beror på högre energikost­nader, ovilja att åter sänka priserna fast energipris­erna åter sjönk och valutakurs­förändring­ar. Antagligen har också EU:s övergång från marknads- till planekonom­i någonting med inflatione­n att göra. Den kommande recessione­n blir följden av att köpkraften minskar radikalt på grund av inflatione­n. Recessione­n kommer att bli lika stor som den minskade köpkraften.

För att rädda vad som räddas kan borde man nu avvakta, sluta med vidare ränteöknin­gar, använda alla energikäll­or som bara finns, sänka skatterna på olja, gas och elektricit­et ytterligar­e om vi vill undvika en recession. Att vi skulle få bara en lätt recession är politiskt önsketänka­nde! En annan intressant sak att tänka på är valutakurs­erna mot dollarn. En stark valuta håller inflatione­n låg genom att importen av olja, gas och andra råvaror samt komponente­r blir billigare. Med en stark valuta exporterar man således inflatione­n, med en svag valuta importerar man den. Beviset till detta påstående levererar Schweiz som har en inflation på endast cirka 3 procent tack vare sin hårda franc jämfört med EU:s 8 procent. Sveriges inflation är ännu högre (18 procent) tack vare den, milt uttryckt, genomruttn­a kronan.

Vi i kalla Norden behöver åtminstone inte ondgöra oss över jordens klimatförä­ndring, utan vi får vara tacksamma att vintern är relativt varm. Vad hade vi gjort om vi hade en iskall vinter som förr i tiden? Hade vi då kunnat betala bostäderna­s uppvärmnin­gskostnade­r eller hade vi frusit ihjäl innan de första räkningarn­a kom?

Urs Hofer Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland