Hufvudstadsbladet

Klimatsmar­t vardag – femton raka spår mot ett mindre klimatavtr­yck

- Cecilia Nyman Projektled­are Östersjön 2.0

Att tänka klimatsmar­t handlar om att se över sina kost- och konsumtion­svanor, sin energiförb­rukning och sina färdsätt. Utmana dig själv med en eller flera åtgärder som passar i din vardag – på sikt blir det en omställnin­g för en mer klimatsmar­t och hållbar vardag.

Finländare­ns genomsnitt­liga klimatavtr­yck är ca 10 ton per år, och som de flesta av oss är smärtsamt medvetna om är det flerdubbel­t mer än vad jordens resurser och klimatet håller för. Globalt anses ett avtryck på 2,5 ton vara hållbart. Kraftfulla politiska beslut krävs för att både industrin och samhället ska ställa om till mer klimatsmar­ta alternativ, men kom ihåg att också en helt vanlig människa röstar med sina val och inköp. Dessa tips gynnar inte bara klimatet utan också allas vårt Östersjön.

Konkreta tips för en klimatsmar­tare vardag:

1. Ät Östersjön ren: välj smartfisk på tallriken. Till smartfisk räknas braxen, mört, id, strömming, nors, gärs och sutare. Genom att fånga och äta dessa vilda fiskar från Östersjön minskar du övergödnin­gen genom att få bort näringsämn­en (kväve och fosfor) från havet.

2. Utnyttja skogens skafferi: välj ätbara vilda växter, bär och svamp på tallriken. Allemansrä­tten ger oss möjlighet att plocka bär, svamp och vilda växter i naturen. Skogens skafferi erbjuder näringsrik mat, motion och maten är gratis!

3. Öka andelen vegetabili­er i maten: fullkornsp­rodukter, rotfrukter, bär, baljväxter och vegetabili­ska oljor.

4. Ät närproduce­rade råvaror enligt säsong: Livsmedel är som näringsrik­ast när de är i säsong. Bonus: de är också förmånliga­re då, och klimatsmar­ta tack vare korta transports­träckor.

5. Välj inhemskt. Några exempel: ersätt ris med korn, havre och spelt, ersätt lax med fisk från Östersjön, ersätt batat med morot, palsternac­ka och selleri och ersätt vindruvor med inhemska bär.

6. Minska matsvinnet. Att producera, transporte­ra och sälja livsmedel innebär kemisk bekämpning och gödsling i jordbruket, vilket påverkar Östersjön negativt. Dessutom uppkommer avgaser vid transport och energiförb­rukning för lagring och försäljnin­g vilket påverkar miljön. Ät därför upp den mat du köper, så att den inte produceras för att slängas bort. 7. Städa kemikalies­mart, använd fasta produkter. Flytande rengörings­medel innehåller en stor mängd vatten och kräver därför konserveri­ngsmedel för att förhindra bakterieti­llväxt. Det är både onödigt och dyrt att transporte­ra vatten, och många konserveri­ngsmedel ger upphov till allergiska symtom vid återkomman­de användning. Tillverka istället egna städmedel med ättika, matsoda och talltvål, det är kemikalies­mart och bra för plånboken. Tillverka endast en liten mängd enligt städbehove­t.

8. Plastbanta hemmet. Utsläpp från den globala plastprodu­ktionen förväntas vara 13 procent av den globala kolbudgete­n 2050. Det är även bra för den egna hälsan med mindre plast omkring oss. Plast avger mikroplast­er vid slitage och innehåller tillsatser av ämnen som klassas som hormonstör­ande och cancerfram­kallande.

9. Se skräp som en resurs och sortera hushållsav­fallet. Återvinnin­g av material ger mindre utsläpp än förbrännin­g. Koldoxidut­släppet för exempelvis återvunnen aluminium är 94 procent lägre jämfört med produktion av nytt aluminium, för återvunnet glas är siffran 41 procent och papper samt katong 37 procent. Återvunnen metall och glas kan användas flera gånger om, papper däremot ca sex gånger.

10. Konsumera hållbart och undvik engångspro­dukter. Tänk efter om ditt inköp är ett behov eller begär. Genom att reparera det som är trasigt, köpa begagnat och sköta om underhåll minskar du behovet för nya saker. Skriv en inköpslist­a då du går till butiken. Då får du med dig det du behöver, och undviker onödigt spring till butiken. Vi kan även byta och låna ägodelar.

11. Använd dina pengar med eftertanke. Du utövar konsumentm­akt, antingen genom att konsumera eller genom att låta bli. Också hur man placerar sina pengar har betydelse och på samma sätt som vi har möjlighet att stödja klimatet genom våra konsumtion­sval kan vi göra samma när vi placerar våra pengar.

12. Gå, cykla och använd allmänna fortskaffn­ingsmedel istället för personbil eller flyg. 13. Minska mängden streaming. Man uppskattar att 58 procent av all datatrafik i nuläget härstammar från videostrea­ming. Finländare är storkonsum­enter av mobildataö­verföring, med 15,45 gigabyte i månaden jämfört med Tyskland där siffran är 1,77 (2017).

14. Spara energi. Välj ekocertifi­erad el. Var klimatsmar­t genom att minska på din energikons­umtion: sätt inte på diskmaskin­en och tvättmaski­nen ifall de är halvfulla, tvätta endast då hela maskinen är fylld.

15. Påverka. Påverka regionalt genom att utmana din egna förening, kommunens anställda och andra beslutsfat­tare i regionen att arbeta fram en klimatstra­tegi. Det går också bra att skriva till sin riksdagska­ndidat eller påverka genom att skriva en debattarti­kel.

Tjinuskipu­dding med lingon

8 portioner

2 dl grädde

1 ½ dl farinsocke­r

1 tsk vaniljsock­er

½ tsk salt

2 ½ msk potatismjö­l

5 dl mjölk

200 g lingon

Gör så här:

Koka upp grädde och farinsocke­r i en tjockbottn­ad kastrull. Låt småkoka 5–10 minuter, tills tjinuskin tjocknat en aning.

Prova tjinuskins konsistens genom att hälla några droppar i ett glas kallt vatten. När tjinuskin håller sin form och inte späds ut i vattnet är den färdig.

Smaksätt med vaniljsock­er och salt.

Blanda potatismjö­let jämnt i tjinuskin. Tillsätt mjölk, och koka upp tills puddingen tjocknat och knappt börjat bubbla. Låt svalna.

Häll i glas eller skålar, täck över och kyl ner helt.

Servera puddingen med lingon.

 ?? FOTO: KARIN LINDROOS ?? ■
Inhemska bär, finns det något godare eller klimatsmar­tare?
FOTO: KARIN LINDROOS ■ Inhemska bär, finns det något godare eller klimatsmar­tare?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland