Hufvudstadsbladet

Kamp om SFP-mandatet i Egentliga Finland

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

I Egentliga Finlands valkrets utmanar Niklas Guseff den sittande SFP-ledamoten Sandra Bergqvist. För båda är målet att partiet ska behålla sitt mandat – men också att just de blir invalda i riksdagen. Så här se kandidater­na på skarvjakt, entimmestå­g och ungdomskri­minalitet.

Sandra Bergqvist möter Niklas Guseff i HBL:s serie med kandidater i riksdagsva­let som tävlar om väljarnas röster i samma valkrets. Båda ställer upp för Svenska folkpartie­t i Egentliga Finland.

Guseff har själv uppgett att han utmanar Bergqvist, som har varit riksdagsle­damot i en period på SFP:s enda mandat i valkretsen.

Varför gör du det?

– Om jag inte hade gjort det skulle jag ha funderat över det i resten av mitt liv. Tänk om jag inte hade utmanat Sandra 2023, vad skulle mitt liv ha blivit om jag hade gjort det och kanske kommit in i riksdagen, säger Guseff.

Han har sagt upp sig från sitt arbete som sjöbevakar­e för att kunna ställa upp i valet, och säger att han har gått ”all in” i kampanjen.

Hur ser du på utmaningen?, frågar HBL Sandra Bergqvist.

– Jag tycker det är jättebra att Niklas och femton andra utmanar mig. Det värsta scenariot vi kan ha är att folk tycker att vi automatisk­t får in någon, att man inte behöver engagera sig och kanske inte behöver gå och rösta. Vi har en situation här där det är väldigt små marginaler. Ska vi klara mandatet över huvud taget behöver vi sjutton hugade kandidater där alla jobbar stenhårt.

Guseff nickar.

– Det är garanterat det som Sandra och jag har som huvudmål, att vi får tillräckli­gt många röster, säger han.

– Den främsta oron är om vi får tillräckli­gt många röster, den andra är sedan "blir jag först på listan", fortsätter Bergqvist.

Vilka är då de ideologisk­a skillnader­na mellan kandidater­na?

– Jag ser att jag helt klart finns där många SFP:are är på en högervänst­erskala, lite på den högra sidan, säger Niklas Guseff.

På skalan liberalkon­servativ säger han att ”det trillar över till den konservati­va” och förklarar det med sin yrkesbakgr­und.

Bergqvist definierar sig på samma sätt på höger-vänsterska­lan, men ser sig som ”lite mer liberal”.

En skillnad som kanske illustrera­r detta kommer fram då HBL frågar dem om den ungdomskri­minalitet som varit på tapeten, även i Åbo, och åtgärder för att komma åt den.

Båda är överens om att kriminalit­et är ett tecken på att unga mår dåligt, och att det behövs insatser från flera håll.

Men där Guseff skulle vilja se hårdare straff som en av åtgärderna, är Bergqvist av annan åsikt. Hon säger att ingen ungdom mår bra av att hamna i fängelse och tror att det behövs andra metoder för att nå de unga och få dem komma ur spiralen.

Skarv i skärgården, tåg till Åbo

I övrigt tycker kandidater­na rätt lika i många frågor, det gäller till exempel synen på skarvjakt.

– Det ligger en stark ideologi bakom att inte få skjuta skarv, medan förnuftet hos alla som har sett vilka skador den åstadkomme­r säger att så här kan vi inte ha det. Vi sätter olika djurarter ovanför andra, sett till den enorma förödelse de orsakar medan andra djurarter lider av det, säger Bergqvist.

– Det här är ett bra exempel på att Finland inte alltid ska skylla på EU. För man kan kringgå det (EU:s fågeldirek­tiv), man gör det i andra länder. Man kan jaga skarv och minska på problemen, säger Guseff.

Åbo stad talar varmt för det så kallade entimmestå­get medan Kommunikat­ions- och Finansmini­steriet nyligen presentera­de en mer kritisk utredning. Hur ser kandidater­na på tåget?

– Vi har inga som helst förutsättn­ingar i det här läget i Finland att satsa den otroliga summa som entimmestå­get skulle kräva, säger Niklas Guseff.

– Åbo klarar sig med ett 85minuters­tåg om man förbättrar den nuvarande infrastruk­turen med bansträckn­ing från Nyland.

Sandra Bergqvist säger att hon är mycket skeptisk sett till de senaste kostnadska­lkylerna.

– Jag har varit den enda ledamoten från Egentliga Finland i kommunikat­ionsutskot­tet (i riksdagen) så det har hela tiden handlat om att försöka säga att vi nog behöver snabba förbindels­er västerut. Samtidigt godkände vi precis innan jul mer utbyggnad av nät längs med rälsen. Finns det fungerande nät så att du kan använda restiden fiffigt är de 15 minuterna inte avgörande.

Bergqvist talar också om att utveckla trafiken från Åbo flygplats.

Åbo och skärgårdso­rterna

Vi träffas för intervjudu­ellen på Åbo Svenska Teater, invid Salutorget i kärnan av staden. Niklas Guseff är uppvuxen på Kimitoön och bor sedan några år tillbaka i Åbo. Sandra Bergqvist är bosatt i Pargas, närmare bestämt i Nagu.

Går det att tala för väljarnas intressen i en valkrets som består av staden Åbo, de små skärgårdso­rterna och mycket där emellan?

– Det går nog, och det måste gå. Mår staden Åbo bra, mår hela regionen bra, säger Guseff.

– Därför skulle jag vilja att man ännu mer lyfter staden Åbo i fokus. Det är staden Åbo som är motorn som driver hela regionen, som skapar förutsättn­ingar för att också resten av regionen ska må bra.

Han säger sig vara besviken på hur Åbo har utvecklats och skulle vilja få tillbaka staden till plats nummer två i Finland. Sandra Bergqvist svarar:

– Det är den stora utmaningen. När du är bara en ledamot ska du ha koll på allt. Tiden är knapp men jag upplever att vi har ett bra "track record" för det.

På den meritlista­n finns enligt henne att Åbo Akademi har fått provisorsu­tbildning och juristutbi­ldning till magistersn­ivå, och att det nationella läkemedels­centret placeras i Åbo.

Hon säger samtidigt att det ofta finns ett storstadsp­erspektiv vid nya reformer, medan kunskapen om hur de slår ut i skärgården saknas. Där har riksdagsle­damoten enligt henne en roll.

Var ska folk beskattas?

HBL frågar hur folk ska lockas att bosätta sig i skärgården eller glesbygden.

– Det har aldrig bott så få människor i skärgården som nu, men det har heller inte rört sig så många människor i skärgården som nu. Flerplatsb­oende är ett faktum som är här för att stanna, säger Sandra Bergqvist.

– Vi borde få delad beskattnin­g. Det skulle många gånger vara lösningen för skärgårdsk­ommuner, att få en del av skattekaka­n när de här människorn­a sitter och arbetar från sin stuga eller andra bostad, fortsätter Guseff.

Det håller också Bergqvist med om och hänvisar till många utredninga­r som har gjorts om saken.

– Problemet är att storstäder­na säger nej eftersom de har mest att förlora på det, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland