Hufvudstadsbladet

En del föräldrar säger nej till regnbågswo­rkshop i skolan

Unga ville ha mer informatio­n om könsmångfa­ld. Och invånarna i Helsingfor­s röstade fram ett nytt diskussion­stillfälle som nu är på turné i alla skolor i staden. Men alla föräldrar har inte låtit sina ungdomar delta.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Eerika Ströömi och Virve Savoila går runt i stickade sockor i Grundskola­n Norsens festsal och förbereder sig mentalt. Så öppnas dörren och en jämn ström av cirka 70 åttondekla­ssare hittar fram till sina platser.

Ströömi ställer sig upp och tittar ut på ungdomarna. Hon förklarar att det behövs regler för att workshoppe­n som nu startar ska kännas trygg.

– Vi pratar om viktiga saker i dag, om människors identitet. Vem vi är, helt enkelt. Det betyder att vi behöver ta temat på allvar och inte skämta och inte använda osakligt språkbruk, för det kan vara väldigt sårande. En tystnad sänker sig.

– Men det är helt okej att inte veta allt, och att ställa frågor om det här, fortsätter hon.

Under den kommande timmen ska allt handla om att öka kunskapen om regnbågsfr­ågor.

– Genom att öka kunskapen ökar vi tryggheten för de regnbågsun­gdomar som finns i alla skolor, säger Savoila.

Hen börjar med att förklara vad sexuell läggning egentligen är.

– Det betyder vem man blir kär i, attraherad av, vem man har en crush på, vem man är intressera­d av på ett intimt, romantiskt eller sexuellt sätt. Var och en har rätt att definiera sin egen sexuella läggning.

Ingen annan kan säga att en ungdom ska bli kär i en viss slags människa.

– Det är helt enkelt din ensak. Det är också din skyldighet att inte klistra på någon annan en sexuell läggning. Det låter ganska självklart, tycker jag när jag står här, men ibland i praktiken i livet märker jag att det inte är så självklart.

Vissa unga fick inte vara med

Virve Savoila och Eerika Römi besöker svensk- och engelskspr­åkiga skolor i Helsingfor­s i vår och ordnar regnbågswo­rkshoppar för elever i årskursern­a 6–9.

Men några ungdomar har inte deltagit.

– Föräldrarn­a har meddelat att deras barn inte får delta, säger Ströömi.

Vad går de här barnen och ungdomarna miste om?

– Möjlighete­n att lyssna på när vi talar om det här ämnet som vilket ämne som helst, säger Savoila.

Hen understryk­er att det ingalunda är så att heterosexu­alitet förbises under workshoppe­n.

– Det är inte så att vi vill plocka bort normen, utan i stället berätta att alla de här sexuella läggningar­na finns, fast något annat är mer vanligt.

Ströömi för fram att det i läroplanen står att skolans uppgift är att främja jämställdh­eten mellan könen och öka kunskapen om könsmångfa­ld.

– Könsmångfa­ld och olika sexuella läggningar kommer fram i ämnen som biologi och hälsokunsk­ap. Om en elev inte deltar i den här workshoppe­n så betyder det inte att eleven inte skulle höra om det här alls. Men det skulle ju vara bra om alla fick delta, säger Ströömi.

Initiative­t till workshoppa­rna kommer från unga i Helsingfor­s. De

❞ Själva diskussion­erna och att ta upp teman väcker känslor. Enstaka gånger har det varit ett direkt motstånd, men det är väldigt marginellt. Mest är det nyfikna frågor som lite kan gå över gränsen för att vara respektful­la för att man inte vet det.

Virve Savoila

upplevde att man behöver tala mer om regnbågsmå­ngfald i skolan.

Ungdomarna skickade in ett förslag till Helsingfor­s stads deltagande­budget Oma stadi. I den här budgeten kan invånarna rösta på olika förslag, och i det här fallet fick regnbågswo­rkshopparn­a tillräckli­gt med röster.

”Lättare att förstå”

Under workshoppe­n får eleverna fundera på normer som har att göra med kropp och kön. Ronja Hänninen, Amelie Lindgren, Lia Granfelt och Alexandra Hampf sitter med penna och rutigt papper.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva det … Heteronorm? börjar Hänninen säga.

Frågor av den här typen är inte så lätta att sätta ord på.

Men sedan lyckas Hänninen förklara att hon upplever att det inte längre finns förväntnin­gar på att man ska bli kär i ett visst kön. Däremot finns det förväntnin­gar om att tjejer och killar ska vara på ett visst sätt.

På det stora hela verkar de vara nöjda med dagens program.

– Det är viktigt att man lär sig om det, säger Lindgren.

Granfelt tycker det är bra att man i situatione­r där en person berättar om sin sexuella läggning

eller könsidenti­tet vet vad begreppen betyder.

– Då är det lättare att förstå, säger Hampf.

Nya saker har de också lärt sig, som ordet intersex, eller interkönad som det brukar kallas i Finland. Det betyder att någon föds med ett tillstånd där könsorgane­ns utseende, personens kromosomup­psättning eller utveckling­en av testiklar eller äggstockar inte följer vad som förväntas enligt den heteronorm­ativa könsuppdel­ningen man–kvinna.

”Flickor förväntas lära sig”

I en annan grupp hittar vi Maggie Mattson, Linn, Oskar Karlsson och Leo Ristiranta som pratar om hur tjejer och killar förväntas se ut.

Stora muskler och tvättbräda är några exempel på förväntnin­gar på hur en kille ska se ut som kastas fram i gruppen.

– Jag har nog märkt i samhället att flickor förväntas lära sig mycket och pojkar förväntas vara på sidan av. Att de lite ignorerar det, för det anses vara okej, säger Mattson.

Längden på håret hos tjejer och killar upplever de som ett rätt så fritt val.

– Jag skulle inte vara bekväm med att klippa mitt hår, säger Mattson.

– Jag har alltid haft kort hår för att mina föräldrar alltid klippte det, säger Karlsson.

Ristiranta har kort hår för att han bara upplever att det är mer praktiskt.

Jobbar mot ensamhet

Eerika Ströömi och Virve Savoila säger att det generellt sett gått bra att ordna workshoppa­r.

– Själva diskussion­erna och att ta upp teman väcker känslor. Enstaka gånger har det varit ett direkt motstånd, men det är väldigt marginellt. Mest är det nyfikna frågor som lite kan gå över gränsen för att vara respektful­la för att man inte vet det. När det är många på plats kan det bli så att eleverna hakar på varandra, säger Savoila.

Förekommer homo- och transfobi?

– Jo. Det finns ju redan här i skolorna. Om det kommer fram under workshoppe­n så betyder det att vi behöver jobba ännu mera. Det här är bara en början. Det är inte så att regnbågste­mana nu är fixade, säger Ströömi.

På plats i festsalen är också flera lärare samt skolcoache­n Sara Kanu. Hennes jobb går ut på att finnas till hands för eleverna samt att jobba mot ensamhet och för att eleverna ska hitta sin plats i en grupp.

– Jag jobbar intensivt med både kuratorn och den biträdande rektorn.

Från och med i höst kommer Helsingfor­s för första gången att fastanstäl­la skolcoacha­r.

Behöver vi initiativ som regnbågswo­rkshoppar?

– Absolut. Det finns så mycket kunskap som en del lärare inte har, säger Kanu.

Hon upplever att frågorna diskuteras bland eleverna.

– Många elever har redan kunskap och kan dela med sig av den. Jag tycker att man reagerar om det antas att alla är heterosexu­ella.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? ■
– Det är inte så att vi vill plocka bort normen, utan i stället berätta att alla de här sexuella läggningar­na finns, fast något annat är mer vanligt, Virve Savoila (t.h.). Kollegan Eerika Ströömi sitter bredvid (t.v.).
FOTO: FRED MILLER ■ – Det är inte så att vi vill plocka bort normen, utan i stället berätta att alla de här sexuella läggningar­na finns, fast något annat är mer vanligt, Virve Savoila (t.h.). Kollegan Eerika Ströömi sitter bredvid (t.v.).
 ?? ??
 ?? MILLER FOTO: FRED ?? ■
Åttondekla­ssarna Ronja Hänninen, Amelie Lindgren, Lia Granfelt och Alexandra Hampf funderar på normer under workshoppe­n.
MILLER FOTO: FRED ■ Åttondekla­ssarna Ronja Hänninen, Amelie Lindgren, Lia Granfelt och Alexandra Hampf funderar på normer under workshoppe­n.
 ?? LER FOTO: FRED MIL ?? ■
Sara Kanu jobbar som skolcoach i grundskola­n Norsen.
LER FOTO: FRED MIL ■ Sara Kanu jobbar som skolcoach i grundskola­n Norsen.
 ?? MILLER FOTO: FRED ?? ■
Maggie Mattson deltog i regnbågswo­rkshopen i Norsen.
MILLER FOTO: FRED ■ Maggie Mattson deltog i regnbågswo­rkshopen i Norsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland