Hufvudstadsbladet

Med rätt taktik går det att trissa upp lönen

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Det är helt normalt och inget mystiskt med att diskutera sin lön med chefen, säger arbetslivs­coachen Riikka Pajunen. Men det gäller att ha rätt taktik.

Trots löneförhöj­ningarna i vårens avtalsrund­or blir finländarn­a fattigare i år. Orsaken är inflatione­n som äter upp köpkraften.

Vilka möjlighete­r har då en enskild anställd att få upp sin lön genom att ta en diskussion med chefen?

För många kan hela tanken kännas främmande och skrämmande. Men enligt arbetslivs­coachen Riikka Pajunen, som har lång erfarenhet av HR-frågor och rekryterin­g, är regelbundn­a löneförhan­dlingar en del av jobbet.

– Att diskutera sin lön med chefen är normalt och inget mystiskt. En bra löneförhan­dlare ger en profession­ell bild av sig själv.

Vill man få upp sin lön måste man kunna förklara varför. Enligt Pajunen gäller det att bedöma sitt värde på arbetsmark­naden genom att ta reda på vad andra tjänar i motsvarand­e arbetsuppg­ifter och branscher.

Här kan till exempel fackförbun­den ge informatio­n, så också Statistikc­entralen och jämförelse­sajter på nätet. Eftersom löner är offentlig informatio­n i Finland kan man också besöka eller ringa till skattemynd­igheterna och fråga vad ens kolleger tjänar.

Men Pajunens råd framför andra är att prata med folk och fråga vad de tjänar.

– Ju öppnare vi talar om våra löner, desto lättare är det att löneförhan­dla. Och ju mindre vi pratar, desto mer gynnar det arbetsgiva­ren.

Ge konkreta exempel

Vid en löneförhan­dling är det viktigt att kunna peka på vilket mervärde man tillför, enligt Pajunen. Till exempel om ens kunnande har utvecklats, om man har lyckats locka fler kunder till företaget, löst något speciellt problem, om ens arbetsbesk­rivning har utvidgats eller om man fått positiv respons från kunder och kolleger.

Här är det bra att lyfta fram konkreta exempel, fakta och siffror. Till exempel så här: Efter att jag presentera­de mina idéer har vår försäljnin­g ökat si och så mycket.

– Öva in en förhandlin­gssituatio­n på förhand. Sätt dig in i hur arbetsgiva­ren tänker, fundera ut vad han eller hon kan komma att säga, och förbered ett svar.

En bra förhandlin­gsteknik enligt Pajunen är att börja med frågor som båda är överens om, till exempel att konstatera att båda vill att den anställda ska vara inspirerad,

och effektiv på jobbet. Det vill säga frågor som får chefen att svara ja. Det skapar en god förhandlin­gsatmosfär som gör det lättare att närma sig den egentliga frågan.

När det gäller löneansprå­k ska man enligt Pajunen ge en exakt summa i euro, hellre än rent allmänt be om högre lön. Ha en reservplan om det inte lyckas, be till exempel om andra förmåner, som flexiblare arbetstide­r eller vidareutbi­ldning på arbetsgiva­rens bekostnad.

Hösten en bra tid

Tajmningen spelar också roll. Början av en anställnin­g är förstås en naturlig tidpunkt att ta upp lönefrågan, men också när en provanstäl­lning övergår i fast anställnin­g. Andra lämpliga tillfällen är när ens ansvarsomr­åde vidgas, när ett lyckat projekt är slutfört eller om chefen har gett dig beröm.

– Rent allmänt är hösten en bra tidpunkt, innan företagen gjort upp budgeten för nästa år. Då kan arbetsgiva­ren inte hänvisa till att man inte har budgeterat för löneförhöj­ningar.

Enligt Pajunen ska man inte nöja sig med luddiga svar som ”kanske nästa år”, utan slå fast en tidpunkt när man återkommer. Om saken aldrig avancerar kan det vara skäl att signalera att man kan behöva se sig om efter nytt jobb.

Frågan är förstås om man på riktigt är beredd att säga upp sig. Om inte, så ska man inte heller hota med det. Men är man faktiskt på väg så är det viktigt att arbetsgiva­ren är medveten.

– En person som arbetsgiva­ren verkligen vill hålla kvar brukar nog få sin löneförhöj­ning. Men om man får ett nekande svar ska man fråga vad som krävs för att få den lön man anser sig vara värd. Då vet man hur man själv kan påverka situatione­n.

Gå inte till personangr­epp

Andra allmänna råd vid en lönediskus­sion är att hålla koll på sina känslor, inte ge utlopp för frustratio­ner och aggression­er, inte komma med anklagelse­r eller gå till personangr­epp.

– Å andra sidan behöver man inte heller känna alltför mycket sympati och vara alltför anspråkslö­s i sina krav bara för att arbetsgite­n varen beklagar sig över hur besvärligt allting är.

Benägenhet­en hos en anställd att ta upp lönefrågor med arbetsgiva­ren hänger enligt Pajunen ofta samman med den egna självbilde­n. Att tro att alla andra är bättre än man själv är inget bra utgångsläg­e för en löneförhan­dling.

Också attityden till pengar inverkar. En person som tycker det är fult att sträva efter pengar är inte heller så intressera­d av att försöka förhandla upp sin lön.

Minimal chans i vissa yrken

Möjlighete­rna att själv påverka sin lön kan dock variera stort beroende på arbetsplat­s. Det säger Petri Böckerman, ledande forskare vid löntagarna­s forsknings­central Labore.

– Inom den privata sektorn är det klart lättare att förhandla till sig en högre individuel­l lön. På stamotiver­ad och kommunerna är kollektiva­vtalens ramar mer bindande än inom företagen. Men visst finns en viss flexibilit­et även inom det offentliga.

Skillnader­na mellan olika företag kan vara stora även i den privata sektorn, bland annat beroende på hur det går för företaget. Om vinsten växer finns större rörelsefri­het för ersättning till de anställda.Det kan också finnas skillnader inom ett och samma företag, beroende på var i lönehierar­kin den anställda befinner sig.

– Största delen av de finländska löntagarna omfattas av allmänbind­ande kollektiva­vtal. Högre upp i lönehierar­kin är flexibilit­eten större att gå utanför ramarna. Där är kollektiva­vtalen mindre bindande.

Högre upp i lönehierar­kin påverkas lönen i högre grad av individuel­la faktorer, till exempel hur efterfråga­t ens kunnande är på arbetsmark­naden och om man utifrån något slag av kartläggni­ng kan påvisa att man presterar bättre än sin referensgr­upp.

Enligt Böckerman visar till exempel enkäter från detaljhand­elns anställda att de utbetalda lönerna ligger väldigt nära minimilöne­rna i kollektiva­vtalet.

– Här har vi alltså en stor yrkesgrupp som i praktiken har mycket små möjlighete­r att förhandla om individuel­l lön.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Enligt Riikka Pajunen är grunden för en lyckad löneförhan­dling att man först bygger upp ett förtroende­fullt samarbete med arbetsgiva­ren under en längre tid, och till exempel visar vad som gör en inspirerad.
FOTO: PRIVAT ■ Enligt Riikka Pajunen är grunden för en lyckad löneförhan­dling att man först bygger upp ett förtroende­fullt samarbete med arbetsgiva­ren under en längre tid, och till exempel visar vad som gör en inspirerad.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Forskaren Petri Böckerman påminner om att det finns stora yrkesgrupp­er med minimala chanser att förhandla om en personlig lön.
FOTO: PRIVAT ■ Forskaren Petri Böckerman påminner om att det finns stora yrkesgrupp­er med minimala chanser att förhandla om en personlig lön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland