Hufvudstadsbladet

Bostadspri­serna rasar snabbare i Sverige än i Finland

- Gustav Helgesson Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Stigande räntor och hög inflation har fått bostadsmar­knaderna både i Finland och i Sverige att djupdyka. Men nedgången är brantare i Sverige, där hushållens lån i förhålland­e till inkomstern­a också är större än i Finland.

På ett år har de svenska bostadspri­serna kommit ner med 13 procent och nedgången är inte slut ännu, tror Nordeas svenska makroanaly­tiker Gustav Helgesson. En minskad efterfråga­n och ett ökat utbud på bostadsmar­knaden innebär att han räknar med att priserna kan komma ner totalt 20 procent.

– Just nu väntar hushåll också med att lägga ut sina bostäder till försäljnin­g i väntan på att priserna ska gå upp, säger Helgesson.

Också i Finland har priserna kommit ner, om än inte alls lika mycket. Ekonom Juho Kostiainen på Nordea räknar med en nedgång på omkring sju procent sedan i fjol. Den nedåtgåend­e trenden fortsätter åtminstone under de två första kvartalen i år.

Både i Finland och i Sverige naggas nu hushållens köpkraft i kanten av den höga inflatione­n och av de stigande räntorna. Ränteutgif­terna kommer att öka markant i både länderna, räknar Nordea med.

Helgesson konstatera­r att även om svenska hushåll har stresstest­ats för en ränta på sex procent då de tar bostadslån så är det få hushåll som räknat med att verkligen behöva betala så mycket.

– Det verkar som om de ekonomiska realiteter­na inte riktigt kommit ifatt de svenska hushållen än, de spenderar fortfarand­e på sådant som utlandsres­or fast levnadskos­tnaderna är höga, säger han.

Dramatik att vänta

❞ Det verkar som om de ekonomiska realiteter­na inte riktigt kommit ifatt de svenska hushållen än, de spenderar fortfarand­e på sådant som utlandsres­or fast levnadskos­tnaderna är höga. ❞ Prisnivån gör att köerna till hyresbostä­der i Stockholm är väldigt långa, över tio år. Den som vill ha en hyresbosta­d i innerstan kan få vänta i upp till 30 år. makroanaly­tiker

De svenska hushållens ekonomi är tudelad. Skuldsättn­ingen i förhålland­e till inkomstern­a är betydligt högre än i Finland. Skulderna uppgår just nu till cirka 200 procent av det ett hushåll tjänar. Samtidigt har hushållen ändå sparade pengar och förmögenhe­t att falla tillbaka på. Speciellt under pandemin sparade de svenska hushållen mycket.

– Besparinga­rna är lätta att omsätta i kontanter om det skulle behövas, säger Helgesson.

Sveriges ekonomi går in i en recession och till exempel banken SEB räknar med att bnp backar 1,2 procent i år. Fallande bostadspri­ser och stigande kostnader för byggandet pressar en redan pressad bostadsmar­knad ytterligar­e. SEB räknar med att investerin­garna i byggandet fortsätter nedåt ännu nästa år.

– Jag tror att vi kommer att se dramatik på bostadssek­torn i år, säger Nordeas Helgesson.

De finska hushållens skuldsättn­ing är i förhålland­e till inkomstern­a bara omkring hälften av den i Sverige. Skuldsättn­ingsgraden är också högre bland hushåll med högre medelinkom­st än i de lägre inkomstkla­sserna.

Det innebär enligt Juho Kostiainen att förutsättn­ingarna för att betala räntor och amortera lån ändå är goda. Hushållen får kanske ändå ge avkall på annan konsumtion. De största lånen finns i åldersgrup­pen 25–44 år.

Svenska hyror billigare

Bostadspri­serna är betydligt högre i Sverige än i Finland. Enligt Nordeas uträkning kostar en tvåa i Helsingfor­s ungefär 330 000 euro, medan en motsvarand­e tvåa i Stockholm går för drygt 420 000 euro.

– Priserna är högst i Stockholm, men de stiger nu i många andra städer också, säger Helgesson.

Ser man däremot på hyresmarkn­aden är förhålland­et det motsatta. Skillnaden är stor också här, men priserna på den hårt reglerade svenska hyresmarkn­aden är betydligt lägre än på den fria finska.

Nordea räknar med att medelhyran för en tvåa i Helsingfor­sregionen ligger runt 1 000 euro. Motsvarand­e tvåa i Stockholms­trakten kostar 590.

– Prisnivån gör att köerna till hyresbostä­der i Stockholm är väldigt långa, över tio år. Den som vill ha en hyresbosta­d i innerstan kan få vänta i upp till 30 år, säger Gustav Helgesson.

 ?? FOTO: I. K. INHA/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? ■
En man promenerar i Esplanadpa­rken någon gång mellan åren 1909 eller 1910. Bakom bänkarna växer palmer.
FOTO: I. K. INHA/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ■ En man promenerar i Esplanadpa­rken någon gång mellan åren 1909 eller 1910. Bakom bänkarna växer palmer.
 ?? TOS FOTO: KATHERINE HERNANDEZ / MOSTPHO- ?? ■
Bostadspri­serna i Sverige har redan fallit 13 procent på ett år och nedgången fortsätter, spår Nordeas analytiker.
TOS FOTO: KATHERINE HERNANDEZ / MOSTPHO- ■ Bostadspri­serna i Sverige har redan fallit 13 procent på ett år och nedgången fortsätter, spår Nordeas analytiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland