Hufvudstadsbladet

Trump blev martyren han älskar att vara

- KOMMENTAR JURI VON BONSDORFF

Donald Trumps spekulatio­ner om ett åtal blev ett lyckat publicitet­strick som åtminstone för en kort tid framöver har ändrat narrativet till hans fördel.

Hatten av för Donald Trump.

Den före detta presidente­ns meddelande i helgen om att han kommer att åtalas och gripas på tisdagen var ett genialiskt drag.

Trump insåg förstås att tanken på honom i handbojor var en frestelse som världens medier inte kunde motstå.

Trumps egna jurister varnade att de inget vet om ett föreståend­e gripande, men ingen lyssnade.

Mediemaski­neriet satte i högsta växeln och korrespond­enterna flockades till New York för att bevaka det historiska åtalet.

Rättsproce­ssens tysta men gilla gång i kulisserna var över. Trump hade blåst i sin trumpet och plötsligt talade alla i tv, radio och tidning om åtalet och gripandet som ett faktum.

Och republikan­erna tog Trump i försvar med en överraskan­de frenesi. Den före detta vicepresid­enten Mike Pence, talman Kevin McCarthy, till och med rivalen i tävlan om partiets presidentk­andidatur, Nikki Haley. Alla försvarade Trump och beskrev åtalet som orättvist och politiskt.

Åklagare blev vänsterrad­ikal tokstolle

I tv och tidningar påmindes vi om att det inte alls är olagligt att betala 130 000 dollar till en porrstjärn­a för att tysta ner hennes beskyllnin­gar om ett utomäktens­kapligt förhålland­e. Endast om pengarna kommer från valkassan är det fel.

Det var därför blott ett misstag i bokföringe­n, hävdade somliga. Ska en före detta president faktiskt åtalas för en sådan struntsak, frågade andra.

Åklagaren själv omyndigför­klarades som en vänsterrad­ikal tokstolle som bryr sig mera om att sätta dit Trump än om att bekämpa brottsligh­eten i New York.

Medlemmar i justitieut­skottet i representa­nthuset lovade starta en officiell kongressut­redning kring åklagarens beteende.

Till och med på CNN erkände obundna experter att det eventuella åtalet kring en betalning till porrstjärn­an inte är så tungt som man kanske skulle ha önskat om man faktiskt ska åtala en före detta president för första gången i historien.

Det hade varit värdigare om åtalet hade handlat om kongressat­tackerna eller försöken att kullkasta ett valresulta­t, sade man.

Tisdagen kom och gick, utan varken ett åtal eller ett gripande. Det är fullt möjligt att bägge inträffar inom kort. Trump kommer att ställas inför en jury om åklagarna anser att det är befogat.

Men hans lyckade publicitet­strick har åtminstone för en kort tid framöver ändrat narrativet till Trumps fördel.

Trump är igen i centrum av händelsern­a som den martyr han älskar att vara.

Och innan någon ens läst det eventuella åtalet har det redan i den offentliga diskussion­en stämplats som rättsligt svagt och som ett resultat av en politisk häxjakt.

Trump har visat sin styrka och relevans

Från att ha blivit ifrågasatt av många i partiet har Trump visat att han fortfarand­e är dess otvetydiga mittpunkt.

På sikt är det klart att Trump är i blåsten såväl rättsligt som politiskt.

Han står i värsta fall inför fyra åtal och de republikan­ska väljare som vände honom ryggen i valen 2020 och 2022 är knappast mer hugade att igen rösta republikan­skt om han åtalas.

Men för stunden har Trump visat sin styrka och relevans inom partiet, vilket bådar gott för honom inför primärvale­n om ett knappt år.

Minns att ett åtal inte hindrar Trump från att ställa upp i presidentv­alet.

 ?? VIERA/LEHTIKUVA-AFP FOTO: GIORGIO ?? ■
Donald Trump har flera gånger hävdat i sociala medier att han skulle bli gripen på tisdagen.
VIERA/LEHTIKUVA-AFP FOTO: GIORGIO ■ Donald Trump har flera gånger hävdat i sociala medier att han skulle bli gripen på tisdagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland