Hufvudstadsbladet

Uganda vill införa hårdare straff för hbtqi-personer

-

Ugandas parlament har antagit en omfattande lag som föreslår nya hårda straff för hbtqiperso­ner. – Gratulerar. Vad än vi gör, gör vi det för Ugandas folk, sade talmannen Anita Among efter att beslutet fattats.

Ledamötern­a ändrade betydande delar av det ursprungli­ga lagförslag­et, men av de 389 som närvarade i parlamente­t var det endast en person som inte stödde förslaget.

Lagförslag­et går nu till president Yoweri Museveni – som antingen kan lägga sitt veto mot eller underteckn­a lagen. Han sade i ett tal nyligen att han stödjer förslaget, men har också signalerat att han inte tycker att det är en prioritera­d fråga och hellre behåller de goda relationer­na till givare och investerar­e i väst.

Amnesty uppmanar presidente­n att avslå förslaget som man beskriver som ett grovt angrepp på hbtqiperso­ner.

– Den här tvetydiga, vagt formulerad­e lagen kriminalis­erar till och med dem som ”främjar” homosexual­itet, säger Tigere Chagutah, Amnestys chef för östra och södra Afrika.

Uganda är ökänt för sin intolerans mot homosexual­itet. Homosexual­itet är redan straffbart med livstids fängelse enligt kolonialti­dens lagar – men det anses inte räcka.Lagförslag­et lades fram i februari och målet var att straffa ”främjande, anstiftand­e och finansieri­ng” relaterat till hbtqi-aktivitete­r. Däremot förblev det oklart vilket straffet blir på grund av ändringar i sista minuten.

Även ”försök till homosexual­itet” blir brottsligt med fängelsest­raff i upp till tio år.

Homosexual­itet är olagligt i fler än 30 av Afrikas 54 länder.

 ?? FOTO: BRIAN INGANGA/TT-AP/TT ?? ■
Homosexual­itet är redan straffbart i Uganda med livstids fängelse enligt kolonialti­dens lagar. Arkivbild.
FOTO: BRIAN INGANGA/TT-AP/TT ■ Homosexual­itet är redan straffbart i Uganda med livstids fängelse enligt kolonialti­dens lagar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland