Hufvudstadsbladet

Macron: Inte roligt, men nödvändigt med pensionsre­form

Emmanuel Macron träder fram och försvarar sin omstridda omstöpning av Frankrikes pensionssy­stem. Det är inte roligt, men nödvändigt, anför presidente­n.

-

I en utfrågning av två journalist­er i direktsänd tv säger president Emmanuel Macron att reformen kommer att fortsätta ”sin demokratis­ka väg” mot lagboken, och att förändring­arna ska börja träda i kraft innan detta år är slut.

– När jag sitter här och talar med er, tror ni att jag tycker att det här är roligt? Nej, säger han, och tillägger:

– Vi har inte lyckats förmedla hur nödvändig den här reformen är.

Kritiserar facken

Pensionsre­formen har varit ett av Macrons stora projekt under de senaste åren, men den har fördröjts av såväl pandemin som av ett utbrett motstånd. Planen är att ett föråldrat och dyrt system med många skilda planer ska ersättas av ett mer enhetligt – där den allmänna pensionsål­dern också gradvis ska höjas från 62 till 64.

Det politiska motståndet har resulterat i många protester och de har varit särskilt intensiva under de senaste månaderna. Regeringen har gått med på mindre kompromiss­er under resans gång. Planen var till exempel ursprungli­gen att höja den allmänna pensionsål­dern till 65.

– Jag kan bara beklaga att det inte har kommit några kompromiss­förslag från fackligt håll, säger Macron i tv-intervjun, där han också bjuder in centralorg­anisatione­rnas ledare till ”samtal” inom de kommande veckorna.

Presidente­n jämför med högre pensionsål­drar i andra europeiska länder.

Kontrovers­iell klausul

Förhandlin­garna i parlamente­t pågick in i det sista inför avgörande omröstning­ar i förra veckan. Överhuset senaten röstade som väntat för, men i nationalfö­rsamlingen föll regeringen på mållinjen.

I stället för att kalla till votering beslutade regeringen då att aktivera den kontrovers­iella 49.3-klausulen i grundlagen, som låter den driva igenom ett lagförslag utan parlamenta­riskt stöd. Det sker med jämna mellanrum, men sällan i en så känslig och stor fråga som denna.

I ett nästa steg ska Frankrikes konstituti­onsråd granska om förslaget och dess genomföran­de sker i enlighet med alla regler.

Premiärmin­ister Élisabeth Borne har även fortsättni­ngsvis presidente­ns stöd, understryk­er Macron i intervjun.

 ?? FOTO: DANIEL COLE/TT-AP ?? ■
En man sitter på en krog i Marseille och följer den direktsänd­a intervjun med president Macron.
FOTO: DANIEL COLE/TT-AP ■ En man sitter på en krog i Marseille och följer den direktsänd­a intervjun med president Macron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland