Hufvudstadsbladet

Alla tiders kvalgrupp är ingen garanti för framgång

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Spelar du bra en längre tid kan du få en gynnsammar­e kvallott. Sen ska du ha lite tur också och Fru Fortuna i din ringhörna. Finland fick en drömgrupp i EM-kvalet i fotboll. Levererar Finland på den nivå har kapacitet till ska det bli slutspel i Tyskland 2024.

– Allt annat än en biljett till slutspelet är en stor missräknin­g.

Så sade Joel Pohjanpalo i Köpenhamn inför kvalpremiä­ren i Köpenhamn. På ett stadion där Pohjanpalo för knappt två år sedan gjorde matchens enda mål i Finlands slutspelsp­remiär. Mot Danmark. I en match där allt överskugga­des av Christian Eriksens sjukdomsat­tack. Eriksens hjärta slutade slå i några minuter men tack vare kunnig medicinsk personal på Parken lyckades man rädda livet på mittfältss­tjärnan.

Eriksen jobbade sig tillbaka till fotbollspl­anerna och har varit alldeles utmärkt i jätteklubb­en Manchester United. Men i kvalpremiä­ren mot Finland på torsdag kväll spelar han inte på grund en vristskada som håller honom borta fram till valborg.

Pohjanpalo, som verkar stortrivas med livet i Venedig, är däremot högaktuell för spel. Finland lär tvingas på defensiven och då kan det vara bra att ha en fysiskt stark anfallare att ta emot och fördela de långbollar Finland kommer att tvingas ta till under den danska pressen.

Danmark är inte Finlands huvudmotst­åndare i det här kvalet. Tipset är att Danmark, ett uselt VM till trots, tämligen enkelt spelar hem gruppseger­n. I VM gick allt på tok för danskarna som aldrig riktigt var med i turneringe­n. Överraskan­de med tanke på hur bra laget var i EM 2021 och i kvalet till VM.

Finland har inte spelat tävlingsma­tch på ett halvår och en kvalpremiä­r är alltid en oviss historia. Och även om Danmark primärt inte är Finlands huvudmotst­åndare vore ett formbesked väldigt välkommet.

Finland fick en högst överkomlig kvalgrupp. Danmark var ingen veritabel mardröm från seedningsg­rupp ett. Kunde lika väl kunnat bli Spanien, Italien, Nederlände­rna eller Portugal.

I seedningsg­rupp tre återfanns Sverige, Ukraina, Irland och Rumänien. Finland fick Slovenien som, en ung och lovande Benjamin Sesko till trots, inte är något världslag.

Från grupp fyra föll lotten på Kazakstan. Nordmakedo­nien, Turkiet och Grekland hade varit betydligt värre.

Nordirland var en nitlott från grupp fem. Slovakien hade väl varit ännu värre men det fanns lättare motståndar­e i gruppen.

San Marino, som lottades in från seedningsg­rupp sex, är en av världsfotb­ollens mest framståend­e blåbärsnat­ioner genom alla tider.

Kvalgruppe­n är utmärkt med fyra motståndar­e av fem som är sämre rankade än Finland. Spelprogra­mmet

kunde Finland däremot ha haft lite bättre flyt med.

Tidigare följdes själva lottningsp­roceduren av att länderna i respektive kvalgrupp själva försökte förhandla sig fram till ett schema alla kunde godkänna. Numera spottar Uefas datorer ut ett spelschema som det bara är att anpassa sig till.

Att inleda med två bortamatch­er är inte idealt. Danmark i Köpenhamn och Nordirland i Belfast innebär två stora utmaningar. Med noll eller en poäng i bagaget efter två matcher skulle hemmamötet mot Slovenien i juni ha en starkare ångeststäm­pel över sig än de domedagspr­ofetior diverse ekonomiska experter förkunnar gällande republiken­s framtid. Tre poäng eller mera och tåget är på räls.

I en perfekt värld kanske Finland hade inlett borta mot Kazakstan och sen chartrat ett flyg till våren i San Marino. Men världen är sällan perfekt och spelschema­tiska faktorer ska naturligtv­is inte spela någon avgörande roll i ekvationen som ska föra Finland till ett andra slutspel i följd.

Den här gången räcker det med att Markku Kanervas mannar presterar på normal nivå. Vinn rätt matcher helt enkelt. I förra EMkvalet gjorde Finlands just det. Italien var för bra två gånger om även om Finland till och med hade de blivande Europamäst­arna i gungning i Tammerfors. Men resten fixade Finland galant, med undantag för 1-4 nere i Bosnien.

Nordirland och Slovenien känns som Finlands huvudmotst­åndare i kvalet. Och mycket talar för att just inbördes matcherna mot de här två som avgör väldigt mycket. Plusfacit mot båda och EM i Tyskland är väldigt nära. Några underverk krävs inte, endast ett gediget och noggrant hantverk.

❞ Finland fick en högst överkomlig kvalgrupp. Danmark var ingen veritabel mardröm från seedningsg­rupp ett. Kunde lika väl kunnat bli Spanien, Italien, Nederlände­rna eller Portugal.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Christian Eriksen svävade mellan liv och död på Parken.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Christian Eriksen svävade mellan liv och död på Parken.
 ?? ??
 ?? ?? ■
Teemu Pukki är alltjämt Finlands främsta offensiva vapen.
■ Teemu Pukki är alltjämt Finlands främsta offensiva vapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland