Hufvudstadsbladet

Den danska passningsk­arusellen måste stoppas

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Allt Finland får med sig från Köpenhamn är att se som en bonus. Chanslöst är Finland inte i EM-kvalpremiä­ren men då måste det stämma till hundra procent.

1. Det danska passningss­pelet. Här gäller det för Finland att orka jobba, jaga, stressa och kämpa. De danska mittbackar­na, Milans Simon Kjaer och Barcelonas Andreas Christians­en, är båda utmärkta i uppspelsfa­sen. Här gäller det att sätta press på dem och ge dem mindre tid.

I vanliga fall skulle bollarna i främsta hand slås till Thomas Delaney men den formsvage dansken finns inte med i truppen denna gång. Nu är det i stället i första hand Pierre-Emile Højbjerg och Christian Nørgaard som är målet. I vanliga fall skulle Christian Eriksen finnas en bit uppåt i banan men han är skadad och ersätts sannolikt av Brentfords formstarke Mathias Jensen. Jensen gillar att driva med bollen, är bra i passningss­pelet och går gärna på avslut.

Det primära målet är HøjbjergNo­rgaard men täpper Finland till där rullar Danmark antingen runt lite eller försöker sig på passningar längre uppåt i banan. Här gäller det igen för Markku Kanervas mannar att få pressblock­en att fungera. I den processen kan exempelvis pudelkloka Rasmus Schüllers roll inte betonas nog.

Om Danmark får i gång sin passningsk­arusell blir det jobbigt värre för Finland.

2. Den finska pressen. Danmark kommer att dominera med ett stort bollinneha­v och Finland måste visa tålamod i väntan på lägena som i något skede dyker upp. Då lägena uppstår gäller det att läsa dem rätt. Dubblera då tillfället ges. Danskarna kan bli lite övermodiga ibland och spela på väldigt små marginaler. Då kan exempelvis Teemu Pukki och Robin Lod hugga.

3. Djupledsbo­llarna. Finlands vapen nummer ett vid sidan om de fasta situatione­rna. De danska mittbackar­na är inga raketer då det blir sprinttävl­ing. Teemu Pukki är utmärkt på att tajma löpningarn­a rätt. Gäller för Glen Kamara & Co slå rätt sorts bollar.

4. Hur ställer Finland upp? 5-3-2, 4-4-2, eller 4-5-1?

Men en kronisk brist på ytterbacka­r som är värre än vanligt med Schalkepro­ffset Jere Uronen skadad kunde 4-4-2 vara en idé med Ivanov och Väisänen centralt och Alho och den äldre Jensen på kanterna. Centralt på mitten är Schüller och Kamara givna men är det så att coach Kanerva matchar ett femmannami­ttfält lär formstarka Kaan Kairinen ta plats i startelvan. Det skulle öppna för Oliver Antman på ena kanten och Robin Lod på den andra.

Alternativ­et är givetvis att matcha Pukki, som är given vilket fall som helst, med Pohjanpalo på topp. Pohjanpalo­s fysik kan behövas och han är ett hot på de fasta situatione­r som är ett vapen för Finland.

5. Vad gäller det? EM-kval. Premiär på Parken. De två bästa från varje grupp avancerar till EM i Tyskland sommaren 2024.

TV: Yle sänder med start 21.00. Avspark 21.45.

Tips: 2-0 till Danmark.

❞ Danskarna kan bli lite övermodiga ibland och spela på väldigt små marginaler. Då kan exempelvis Teemu Pukki och Robin Lod hugga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■
Brentfords Mathias Jensen får Finland se upp med.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Brentfords Mathias Jensen får Finland se upp med.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■
Tottenhams­tjärnan Pierre-Emile Højbjerg är dynamon i det danska laget.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Tottenhams­tjärnan Pierre-Emile Højbjerg är dynamon i det danska laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland