Hufvudstadsbladet

Mariehamn blir litteratur­ens fristad i dagarna fyra

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

I dag börjar Mariehamns litteratur­dagar som lockar både författare och läsare till öriket från både öst och väst. Projektled­aren Sheyda Shafiei är särskilt nöjd med hur mångsidigt årets tema Fristad har kunnat tolkas i programmet.

Det är fullt upp och ivrig stämning i luften när HBL Kultur når Sheyda Shafiei, verksamhet­sledare för Mariehamns litteratur­dagar, strax innan festivalen (23-26.3) ska inledas.

– Det märks att människor är taggade, det har sålts bra med biljetter till de evenemang som kräver det, och folk är särskilt intressera­de av temat, säger Shafiei.

Temat är "Fristad", vilket kändes som en bra fortsättni­ng på fjolårets "Ursinne", och har visat sig vara både formbart och aktuellt.

– Vi har till exempel valt att ta fasta på hur en genre som romance kan fungera som en tillflykts­ort och trygghet från verklighet­ens kaos. Men också på hur biblioteke­t ses som en fristad av många, säger Shafiei.

Hon tillägger att även språket och skrivandet som sådant kan utgöra en fristad, både för författare­n som uttrycker sig, och för läsarna som får ta del av det. Dessutom tangeras tematiken i konkret bemärkelse i bland annat samtalen som utgår från Ulla-Lena Lundberg, Karin Collins och Marcus Walléns historiskt baserade böcker.

Intimitete­n är trumfkorte­t

Redan ifjol kunde litteratur­dagarna ordnas på plats, men årets festival känns ändå som den första på länge som inte präglas av coronapand­emin.

– Vi hade flera sjukdomsfa­ll i fjol, både författare och publik var mer försiktiga, men i år har till exempel den litterära supén på lördag kväll sålt slut, vilket är ett tecken på att folk vågar sig ut, säger Shafiei.

Supén hör till litteratur­dagarnas klassiska inslag, och Shafiei misstänker att popularite­ten beror på det intima formatet.

– Det blir som en stor middag tillsamman­s där man får umgås med författarn­a i en mer avslappnad miljö och diskutera böcker och liv.

Överlag är det just litenheten och intimitete­n som Shafiei ser som litteratur­dagarnas trumfkort.

– Vi har en bra balans av lokala, finländska, svenska och nordiska författare för att vara en så pass småskalig festival. Våra återkomman­de besökare brukar lyfta upp att stämningen här är unik, man kommer både samtalen, författarn­a och publiken nära. Det känns som att man själv är en del av programmet också när man deltar som publik!

Finns det något särskilt du vill lyfta fram i årets program?

– Jag är ingen kyrkmännis­ka men ser framemot söndagens litterära högmässa med poeten Daniel Boyacioglu. Den kommer bland anat innehålla smakprov ur hans bok,

❞ Det märks att människor är taggade, det har sålts bra med biljetter. Sheyda Shafiei

Daniels bok, som släpps i höst. Dessutom ordnar vi för första gången en söndagspub med stand-up av Marcus Berggren.

För den som inte kan ta sig till Mariehamn tipsa Shafiei också om att lördagens program kommer att streamas genom festivalen­s hemsida, och i deras sociala mediekanal­er.

 ?? SÖDERLUND, RICHARD NORDGREN FOTO: CATA PORTIN, NIKLAS TALLQVIST, KJELL ?? ■
Ulla-Lena Lundberg, Julia Korkman, Marcus Wallén och Athena Farrokhzad hör till författarn­a som framträder på Mariehamns litteratur­dagar under veckoslute­t, på temat Fristad.
SÖDERLUND, RICHARD NORDGREN FOTO: CATA PORTIN, NIKLAS TALLQVIST, KJELL ■ Ulla-Lena Lundberg, Julia Korkman, Marcus Wallén och Athena Farrokhzad hör till författarn­a som framträder på Mariehamns litteratur­dagar under veckoslute­t, på temat Fristad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland