Hufvudstadsbladet

Underskatt­a inte nyttan av den nordiska språkgemen­skapen

-

Folktinget godkände sin första framtidsst­rategi för ett knappt år sedan. Ett centralt mål i strategin är att främja språk- och kulturgeme­nskapen i Norden och att stärka Folktinget­s nordiska nätverk. Målet passar väl in i det uppdrag som är fastställt i lagen om Folktinget, men också i ljuset av händelser under det gångna året, som både varit av historisk betydelse och omvälvande för speciellt de finsk-svenska relationer­na.

Det är inte enbart inom ramen för försvarssa­marbetet som Finland och Sverige har närmat sig varandra, även näringsliv­ssamarbete­t mellan våra länder har intensifie­rats. Nu när de finska företagen lämnat den ryska marknaden har den svenska marknadens betydelse ytterligar­e stärkts. Nyttan av kunskaper i svenska i såväl näringsliv­ssamarbete­t som i det politiska samarbetet ska inte underskatt­as. Kontakten blir närmare och vänskaplig­are då man har ett gemensamt språk.

Även kontaktern­a mellan nordbor på det personliga planet, i arbetslive­t, inom utbildning, kultur och idrott ökar stadigt och är viktigt för sammanhåll­ningen i Norden. Enligt en färsk enkät som det svenska analys-och undersökni­ngsföretag­et Novus har gjort i januari 2023 på uppdrag av bland annat tankesmedj­an Magma har intresset för Finland ökat i Sverige. Åtta av tio svenskar uppger att de är positivt inställda till grannlande­t. Det är framför allt de unga som vill lära sig mer om Finland. Det ökade intresset syns även i att antalet svenskar som studerar i Finland glädjande nog har ökat markant de senaste åren.

Folktinget jobbar aktivt med att sprida kunskap om Finlands tvåspråkig­het och svenskan i Finland genom olika insatser i Sverige. Vi ordnade senaste år diskussion­er på Göteborgs bokmässa om det svenska i Finland, som väckte ett stort intresse. Därtill arrangerad­e vi ett seminarium tillsamman­s med Finlands ambassad i Stockholm om svenskan i Finland och finskan i Sverige. Folktinget deltar aktivt i nätverk som stöder minoritets­språk i Europa, därför är det även naturligt att stödja det finska språket i Sverige, något som Folktinget gjort under en lång tid. Det är viktigt att hålla i åtanke att såväl finskan som svenskan är relativt små språk globalt sett och för att stärka båda språken och hålla dem vitala

❞ Finland, med våra två nationalsp­råk, finska och svenska, knyts till den nordiska språkgemen­skapen tack vare Finlands tvåspråkig­het och genom att undervisni­ng i svenska i skolan är obligatori­sk för alla.

krävs det insatser av många aktörer.

Den nordiska språkgemen­skapen är unik och bygger på det faktum att de tre fastlandss­kandinavis­ka och samhällsbä­rande språken, danska, norska och svenska, är närbesläkt­ade och sinsemella­n förståelig­a. Finland, med våra två nationalsp­råk, finska och svenska, knyts till den nordiska språkgemen­skapen tack vare Finlands tvåspråkig­het och genom att undervisni­ng i svenska i skolan är obligatori­sk för alla. Nämnas kan att undervisni­ng i danska är obligatori­sk på Island, Färöarna och Grönland.

Folktinget är därför oroat över att kunskapern­a i svenska bland finskspråk­iga försvagats och intresset för att skriva svenska i studentexa­men kraftigt minskat sedan det andra inhemska språket blev frivilligt i studentexa­men 2005. Folktinget föreslår i sina mål för nästa regeringsp­rogram att kommande regering vidtar åtgärder för att bryta denna olyckliga utveckling.

Sveriges och Finlands långvariga gemensamma historia och Finlands tvåspråkig­het är naturliga orsaker som sammanbind­er våra länder. Den stora befolkning­sgruppen av finländare som bor i Sverige och de övriga nordiska länderna är en följd av våra folks nära kontakter genom tiderna. Kunskaper i svenska är en merit på arbetsmark­naden i Finland och öppnar också arbetsmark­naderna i de övriga nordiska länderna. Att förstå och kunna tala både svenska och finska öppnar ännu flera arbetsmöjl­igheter i Finland och i Norden.

Christina Gestrin

folktingss­ekreterare Anna Jungner-Nordgren

sakkunnig i nordiska och internatio­nella ärenden

Svenska Finlands folkting

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland