Hufvudstadsbladet

Källarfynd kastar helt om teorin om sjömonster

-

Svenska och norska paleontolo­ger har hittat ett sjömonster som är tre gånger så långt – och flera miljoner år äldre – än tidigare exemplar. Upptäckten, som vänder upp och ned på vad forskare tidigare trott, gjordes i ett museiförrå­d i Oslo.

– Vi hade inte hittat det här om det inte var för covid, säger Benjamin Kear, forskare inom paleontolo­gi vid Evolutions­museet på Uppsala universite­t.

För 252 miljoner år sedan inträffade ett av historiens största massutdöen­den. Temperatur­en ökade snabbt, troligen efter en rad vulkanutbr­ott i Sibirien, och 90 procent av alla arter dog ut.

Händelsen sägs vara den moderna världens födelse. Ungefär 40 miljoner år senare tog dinosaurie­r över världen.

Tidigare har man trott att även ichthyosau­rier – fisködlor kända som ”havets dinosaurie­r” – blev till efter den här nollställn­ingen.

Men inte längre.

Hittades i museiförrå­d

För i oktober 2021 reste Benjamin Kear till Oslo på sin första jobbresa sedan coronapand­emins utbrott ett och ett halvt år tidigare.

Under pandemin hindrades han och hans kollegor från att göra sina vanliga utgrävning­ar, vilket skulle visa sig leda till hans livs hittills viktigaste upptäckt.

– Vi bestämde oss för att gå igenom det vi redan har samlat in. Det är vanligt att paleontolo­ger samlar in massor av material och skeppar hem det, för att sedan bli distrahera­de och göra något nytt, säger han.

Samtidigt som Benjamin Kear grävde i de svenska museiförrå­den letade hans kollegor i Oslo, med vilka han har ett nära samarbete, igenom sina.

250 miljoner år gammal

Där hittade de en fisködla som grävdes upp på Svalbard 2013 i en annan typ av sten än vad den brukar hittas i. I oktober 2021 gick Kear och de norska paleontolo­gerna igenom vad de hittat.

– Vi sade allihop att det här kan ju inte stämma. Den är flera miljoner år äldre än vad den ska vara.

Det visade sig att djuret var 250 miljoner år gammalt, bara två miljoner år yngre än massutdöen­det. Det var dessutom två meter längre än fynd från ungefär samma tid, och fullt anpassad för att leva i havet.

Upptäckten trycker tillbaka sjömonstre­ns uppkomst med flera miljoner år och visar att de måste ha gått till sjöss redan långt före massutdöen­det.

Ett liv i havet

Fisködlor var bland de första landlevand­e djuren som anpassade sig till ett liv i havet.

De ödleliknan­de djuren blev bättre och bättre på att simma, för att senare modifiera sina ben till fenor och utveckla en fiskliknan­de form, ungefär som dagens valar. När de senare började föda levande ungar klipptes banden helt till land.

Tidigare har man trott att det här skedde efter massutdöen­det, och att flytten till havs till och med var en direkt följd av detsamma. Men det verkar alltså som att djuren redan levde i haven och bara var ovanligt bra på att anpassa sig.

Bara en tidsfråga

– Nu gäller det att hitta exemplar av ichthyosau­rier som har kvar benen. Om vi hittar ichthyosau­riernas förfäder kan vi se hur den här första förändring­en från land- till havslevand­e reptiler gick till.

Även en sådan upptäckt kan göras på museum, säger Benjamin Kear.

– Tidigare kan paleontolo­ger ha hittat fossiler från permperiod­en och sagt att ”det här kan inte vara en ichthyosau­rie, den är från fel tid”, och ignorerat dem. Men vårt fynd visar att de levde under permperiod­en. Det är bara en tidsfråga innan vi hittar dem, säger Benjamin Kear.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ESTHER VAN HULSEN/EVOLUTIONS­MUSEET PÅ UPPSALA UNIVERSITE­T/TT ?? ■
Rekonstruk­tion av den tidigaste ichthyosau­rien och det 250 miljoner år gamla ekosysteme­t som paleontolo­gerna hittat på Spetsberge­n, Svalbard.
ILLUSTRATI­ON: ESTHER VAN HULSEN/EVOLUTIONS­MUSEET PÅ UPPSALA UNIVERSITE­T/TT ■ Rekonstruk­tion av den tidigaste ichthyosau­rien och det 250 miljoner år gamla ekosysteme­t som paleontolo­gerna hittat på Spetsberge­n, Svalbard.
 ?? UPPSALA UNIVERSITE­T/TT FOTO: BENJAMIN KEAR/EVOLUTIONS­MUSEET PÅ ?? ■
Spetsberge­n på Svalbard är fossilrika. Många av fisködlorn­a har hittats här.
UPPSALA UNIVERSITE­T/TT FOTO: BENJAMIN KEAR/EVOLUTIONS­MUSEET PÅ ■ Spetsberge­n på Svalbard är fossilrika. Många av fisködlorn­a har hittats här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland