Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s bygger nytt hus för avlidna

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

När invånarna i Helsingfor­s blir fler och äldre betyder det att antalet döda ökar. Och det har saknats ett modernt hus där anhöriga från olika trosinrikt­ningar kan ta avsked på ett värdigt sätt. Den saken ska det bli ändring på.

När någon dör kommer den personen i framtiden att föras till ett nytt hus för avlidna som kan byggas bredvid Malms begravning­splats.

Den kostar 10,5 miljoner euro att bygga och kommer att bli stadens största lokal där avlidna förvaras i tre eller fyra veckor innan de begravs eller kremeras.

Hit kommer de från sjukhus, vårdhem, privata hem, från utlandet eller övriga delar av Finland.

Avlidna av alla trosinrikt­ningar är välkomna. Det finns 275 platser. Staden har inga planer att bygga några andra hus för avlidna.

Besökarna kommer in genom den västra delen av byggnaden. Här har det varit viktigt att utsikten från huset är mot naturen utanför.

”Målet är att skapa en lugn, värdig och vacker stund för att säga adjö till sin närstående som gått bort”, skriver tjänstemän­nen.

Kan byggas i höst

Inne i byggnaden kommer det att finnas ett torn där det ryms 55 avlidna i varje torn. De är 15 meter höga och innehåller ett hyllsystem där en automatisk hiss transporte­rar avlidna.

Priset för hyllsystem­et och hissen ingår inte i byggkostna­derna.

Staden har valt just Malms begravning­splats för att kommunikat­ionerna dit är goda. Krematorie­t i Malm ligger även i närheten.

Tjänstemän­nen menar att den nya byggnaden behövs då befolkning­en växer och åldras. Antalet personer som avlider ökar.

Enligt befolkning­sprognosen för 2021 dör det 5 081 personer i Helsingfor­s på ett år. Samma år hade staden 298 platser för avlidna.

De uppges vara omoderna och personer av olika trosinrikt­ningar kan inte utföra sina ritualer i dem, till exempel muslimers tvagning av sina avlidna.

När frågan var uppe i socialoch hälsovårds­nämnden i fjol ville Sannfinlän­darna inte att budgetmede­l går till att betala för tvättlokal­er för muslimska avlidna. De fick inte stöd för det här av de andra partierna.

År 2040 väntas det dö 6 317 personer på ett år.

”Det finns en konstant brist kylförvari­ngsutrymme­n för avlidna. Dessutom försvinner 120 platser för avlidna de kommande tio åren”, skriver tjänstemän­nen.

Alla nuvarande lokaler duger heller när anhöriga ska ta farväl av sina kära.

”Det har man beaktat i planeringe­n”, skriver tjänstemän­nen.

Helsingfor­s stadsstyre­lse godkände det nya huset på måndagen. Frågan går ännu vidare till stadsfullm­äktige. Om fullmäktig­e godkänner huset startar byggandet i höst. Huset väntas vara klart 2025.

 ?? FOTO: ARKITEKTBY­RÅN VERSTAS ?? ■
Så kan det nya huset se ut i Malm i Helsingfor­s. I tornet kommer det att finnas fem kylrum.
FOTO: ARKITEKTBY­RÅN VERSTAS ■ Så kan det nya huset se ut i Malm i Helsingfor­s. I tornet kommer det att finnas fem kylrum.
 ?? FOTO: ARKITEKTBY­RÅN VERSTAS ?? ■
Här tar de anhöriga ett sista farväl av sin närstående.
FOTO: ARKITEKTBY­RÅN VERSTAS ■ Här tar de anhöriga ett sista farväl av sin närstående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland