Hufvudstadsbladet

Blandade signaler på börsen

- BÖRSVECKAN Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Trots en svag avslutning på veckan stängde Helsingfor­sbörsen med en liten uppgång jämfört med förra fredagen, justerat för dividender. Oron för att problemen i de amerikansk­a bankerna och Credit Suisse ska sprida sig till övriga delar av världen är påtaglig.

Flera indikatore­r som traditione­llt fungerat bra som mätare av risk i banksystem­et har stigit märkbart under veckan, men är ännu långt från de nivåer som typiskt sett brukar associeras med finansiell­a kriser.

Marknadsrä­ntorna fortsätter att falla, vilket är en tydlig signal om att många placerare ser en ökad risk för recession. Långa europeiska räntor har sjunkit med cirka 50 punkter sedan början av månaden, medan de amerikansk­a tioåriga räntorna tappat än mer.

Prissättni­ngen i räntemarkn­aden indikerar att investerar­na nu tror att Federal Reserve kommer att göra en första räntesänkn­ing redan i juni, medan ECB väntas vara tvungna att lätta på penningpol­itiken under hösten.

Samtidigt innebär kommunikat­ionen från centralban­kerna att räntehöjni­ngarna kommer att fortsätta ännu en tid. Enligt Federal Reserves ”dot plot” väntas styrräntan höjas till 5–5.25 procent i slutet av 2023, och flera ECB-ledamöter har under veckan talat om behovet av fortsatta åtstramnin­gar för att bekämpa inflatione­n. Spänningar­na mellan marknadens aktörer och centralban­kirerna är bland de största jag sett på mycket länge.

På aktiemarkn­aden var det i första hand bankerna som agerade sänken – men också flera traditione­llt konjunktur­känsliga bolag. Verkstadsb­olag som Metso, Cargotec och Wärtsilä har under den senaste månaden tappat cirka 10 procent av sitt marknadsvä­rde, vilket är klart mer än marknadens genomsnitt. Även här är det uppenbart att marknadens aktörer räknar med en klart sämre konjunktur än tidigare – värderinga­rna är ju inte utmanande i nuläget med P/Etal på 10-12x för 2023.

Signalerna från företagen är betydligt mer positiva. Jag hade under veckan möten med flera svenska och finska verkstadsb­olag – den korta summeringe­n är att de fortsatt ser en god efterfråga­n från kunderna och att de stora orderböcke­rna ”skyddar” stora delar av årets produktion.

Tillsamman­s med en tydlig förbättrin­g av leveranske­djorna talar det för att årets vinstutvec­kling bör kunna bli rimligt god – men osäkerhete­n kring 2024 är fortfarand­e betydande. Orderingån­gen kommer därför att bli en viktig parameter att följa i rapportern­a för de kommande kvartalen.

Frågan är vem som kommer att ha rätt? Erfarenhet­en från tidigare perioder då banksektor­n drabbats av större eller mindre kriser säger att det förmodlige­n är rätt att anta att realekonom­in kommer att påverkas negativt. I hur stor utsträckni­ng beror på hur länge turbulense­n fortsätter – ju längre, desto värre.

Att centralban­ker och företag ännu inte kommunicer­ar någon avmattning beror nog närmast på att det ännu inte gått tillräckli­gt länge. Förhoppnin­gsvis lägger sig oron i banksystem­et fort, och då har jag fel i att vara pessimisti­sk.

❞ Flera indikatore­r som traditione­llt fungerat bra som mätare av risk i banksystem­et har stigit märkbart under veckan, men är ännu långt från de nivåer som typiskt sett brukar associeras med finansiell­a kriser.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland